Brasiliansk fotballkjenner mener dette er forklaringen på Neymars overspilling

– Vi begynner å bli lei det.

Neymar har fått massiv kritikk for overspilling flere ganger under årets VM. Her etter duellen med Serbias Adem Ljajic. Foto: MAXIM SHEMETOV / X90156

 • Mats Haugland
  Mats Haugland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Neymar har fått massiv kritikk for overspilling og skuespill ved flere anledninger under årets VM.

I Brasil, et land med over 200 millioner fotballgale innbyggere, reageres det på landets største stjerne sin oppførsel.

– Mitt inntrykk er at brasilianere begynner å bli lei av overspillingen. Det er irriterende og unødvendig, og han burde holdt seg for god til det, sier Leo Doria, redaktør i heiabrasil.no.

 • Ekspert trekker frem et Neymar-øyeblikk som det største så langt i VM:
Les også

NRK-ekspert mener dette er VMs beste øyeblikk: – Neymar ble avslørt

– Vant med å få viljen

Doria er født og oppvokst i Rio de Janeiro, men har bodd flere år i Norge. Nylig skrev han et innlegg på heiabrasil.no som tar for seg Neymars oppvekst og bakgrunn.

Doria mener at mye av forklaringen bak Neymars oppførsel kan ligge her.

– Han er vant til alltid å få viljen sin. Han er blitt beskyttet overalt hvor han har vært. Han har ikke prestert som forventet, og har et enormt press på sine skuldre i VM. Jeg tror overspillingen kan være en måte å få ut frustrasjon på, selv om han burde takle presset på en mer voksen måte, sier Doria og legger til:

– Neymar mottar utrolig mye bank i løpet av en kamp, og jeg tror også at det kan være en helt bevisst taktikk fra hans side. Ved å overspille kan han fremprovosere både gule og røde kort hos motstanderen.

FRUSTRERT: Leo Doria mener at Neymars overspilling kan komme som et resultat av frustrasjon over dårlige prestasjoner. Foto: MAX ROSSI / X90039

16 år siden sist

Det er spesielt to Neymar-situasjoner som har tiltrukket seg mye negativ oppmerksomhet i VM. Under kampen mot Costa Rica ble han først tildelt straffe, før videodommerne grep inn og avslørte 26-åringens forsøk på å lure dommeren.

AVSLØRT: Straffesituasjonen som ble omgjort mot Costa Rica. Foto: Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN

Mot Serbia kom et nytt øyeblikk som ble gjenstand for harselering. Neymar ble taklet av Serbias Adem Ljajic, og rullet rundt på gresset nærmest et tosifret antall ganger etter duellen.

 • Flere profiler latterliggjorde Neymars overspilling mot Serbia:
Les også

Hvor mange ganger rullet egentlig Neymar?

– Det så jo ganske ekstremt ut, meddeler Doria, som forteller at brasilianerne er sultefôret på en ny VM-tittel etter 16 års ventetid:

– Vi vil heller vinne VM ved at Neymar oppfører seg som nå, enn at han oppfører seg eksemplarisk og vi ikke vinner tittelen, sier Doria.

TÅRER: Neymar brast sammen i gråt etter kampen mot Costa Rica. Foto: Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN

«Hårstil 10 – Fotball 0»

I tillegg til å bli hånet og latterliggjort for overspilling, har Neymar mottatt en god dose kritikk for sine prestasjoner i VM. Så langt står han med ett mål og én målgivende pasning.

Etter 1–1-kampen mot Sveits var forsiden av avisen Extra et bilde av Neymar med teksten: «Hårstil 10 – Fotball 0».

26-åringen slo tilbake etter den pinlige straffesituasjonen mot Costa Rica med scoring i samme kamp. Da sluttsignalet lød, brast Neymar sammen i tårer. I stedet for å hylle den brasilianske stjernen etter kampen, undret landets største avis O Globo seg over hvorfor Neymar reagerte som han gjorde. «Det er ikke normalt å gråte etter den andre kampen i VM» var tittelen. I samme artikkel stilte avisen spørsmålstegn ved Neymars mentale styrke.

Neymar var ute i over tre måneder med et brudd i høyrefoten i forkant av VM, og har tidligere i mesterskapet svart på kritikken på Twitter:

– Ikke alle vet hva jeg har gått gjennom for å komme hit. Livet mitt har ikke alltid vært lett, og slik er det også nå.

BRASIL-KJENNER: Leo Doria er født og oppvokst i Rio, men har bodd lenge i Norge. Foto: Privat

– En spiller folk elsker å hate

I innlegget om Neymar har Doria skrevet at «fotballverdenen aldri har sett en lignende spiller». Det begrunner han slik:

– Du får hele pakken med Neymar. Han er en spiller folk elsker å hate. Ja, han overspiller, men han er også en fantastisk fotballspiller. Om du ser på merittene hans, har han oppnådd veldig mye. Det har vært litt for mye fokus på det negative under VM, sier Doria og fortsetter:

– Jeg synes Neymar, som resten av Brasil, bare er blitt bedre og bedre ut over mesterskapet.

– Hvor stort er presset på laget?

– Forventningene er enorme, og da medfører det et stort press. Jeg tror også fadesen på hjemmebane mot Tyskland (tap 1–7 i semifinalen) i 2014 gjør at spillerne vil slå tilbake. Mot Sveits og Costa Rica så spillerne nervøse og preget ut, mens de så mer selvsikre ut mot Serbia.

Les også

Brasil-stjernen måtte byttes ut. Forklaringen kan være en myk hotellseng.

Trekker paralleller til 2002

Det var en annen stjerne som stjal overskriftene for overspilling da Brasil sist vant VM i 2002.

Rivaldo hadde gitt Brasil ledelsen 2–1 på straffespark mot Tyrkia, og kampen var på overtid. Da Hakan Ünsal skulle spille en ball ut til cornerflagget hvor Rivaldo sto klar til å ta et hjørnespark, tok den tyrkiske spilleren litt hardere i enn nødvendig.

AU: Rivaldo tar seg til hodet etter å ha blitt truffet av en ball i kneet under VM i Sør-Korea 2002. Foto: DESMOND BOYLAN / X00037

Ballen traff Rivaldo i kneet, men brasilianeren tok seg til hodet og falt om som om han var blitt skutt. Dommeren belønnet Ünsal med hans andre gule kort og utvisning.

 • Vi møtte Rivaldo til stort intervju i USA, hvor han blant annet snakket om hendelsen i 2002:
Les også

Aftenposten møtte Rivaldo i Orlando: – Etter Pelé er jeg den beste som har spilt med nummer 10 på Brasil

GIKK BRA TIL SLUTT: Selv om Rivaldo kanskje best huskes for den pinlige filmingen, gikk han og Brasil til topps i mesterskapet i 2002. Foto: DUSAN VRANIC / AP

– Det går an å trekke paralleller til 2002. Neymars overspilling er like patetisk, sier Doria.

– Men, det endte jo bra i 2002?

– Ja! Vi håper og tror at det samme kan skje igjen. Vi kan vel si det sånn: Ja til filming, så lenge vi vinner titler, sier Doria og ler.

Mandag møtes Brasil og Mexico i åttendedelsfinalen i VM.

Publisert:
 1. Brasils herrelandslag fotball
 2. Neymar
 3. Fotball-VM
 4. Fotball-VM 2018

Mest lest akkurat nå

 1. – En kollektiv kollaps, nå må vi gå i oss selv

 2. Se målene: Haaland scoret to og ble cup­mester i Tyskland

 3. Israelske styrker inn på Gazastripen

 4. Den beste skule­poli­tikken? Gi skulen fred. Gå i karan­tene

 5. Vikingbørsen: Det florerer med toere etter ydmykelsen

 6. 15-åring knuste rekorden til Jakob Ingebrigtsen