Fluor-forbud i fare: Dette er forviklingene, tidspresset og konsekvensene

Skisporten skulle bli renere. Farlig fluor skulle bort. Problemet er at testmaskinen ikke er ferdig.

I flere tiår har fluor under skiene vært helt nødvendig for å få konkurransedyktig gli. Forskjellen på identiske skipar med og uten fluor kan være så mye som ett minutt på mila.
Publisert: Publisert:

Kjapt om saken:

 • Det internasjonale skiforbundet (FIS) forbyr nå smøreprodukter med fluor.
 • Testmetoden er ikke på plass kun to måneder før sesongstart.
 • Forbundet skal revurdere sesongens forbud 9. oktober.

Trøbbel i maskineriet

icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Denne uken skulle skismørere verden over få teste maskinen. De skulle få sjekke om den kunne avsløre om fluorsmurning var på skiene til verdens beste utøvere. Men maskinen fra tyske selskapet Kompass er ikke ferdig. Smøresjefer har kansellert turen til Tyskland, og flere av dem har klare meninger.

– Det som har skjedd nå, er skremmende med tanke på sesongen, sier smøresjefen for norsk langrenn Stein Olav Snesrud til NRK.

– Det begynner å bli dårlig med tid. Vi kan ikke risikere løpernes rettssikkerhet, sier den finske smøresjefen Martin Norrgård til SVT.

Det er knappe to måneder til sesongstart. Fortsatt vet hverken utøvere eller smørere i langrenn, alpint, hopp og skiskyting om det er mulig å håndheve forbudet.

Smøresjef for de norske langrennslandslagene Stein Olav Snesrud mener at de nå begynner å få lovlig kort tid på seg før de får vite om det virkelig er mulig å gjennomføre et fluorforbud kommende sesong.

Da har vi plutselig lovløse tilstander. Noen nasjoner følger loven, men andre kan finne på å jukse. De blir ikke oppdaget uansett dersom testutstyret ikke er på plass. Under gitte føreforhold kan fluor under ski gi fordeler på minutter i langrennssporet og tiendedeler/sekunder i alpinbakken.

Må ta rask avgjørelse

FIS har gått i tenkeboksen.

– Jeg vil ikke spekulere noe mer i hva som kommer til å skje, men jeg går med på at det var uheldig at det ikke ble noen muligheter til å prøve testapparatet som planlagt denne uken, sier skipresident Erik Røste til Aftenposten.

Han sitter også i arbeidsgruppen som jobber med å gjennomføre fluorforbudet. Skipresidenten mener det er svært beklagelig at FIS, løperne og støtteapparatet er havnet i en slik situasjon.

– Jeg ser jo at nasjoner forbereder seg på et fluorforbud, og det vil jo komme uansett, sier han.

Men om det blir iverksatt allerede fra kommende sesong, er mer usikkert.

– Styret i FIS har møte 9. oktober. I dette møtet vil også håndtering av fluorforbudet bli et tema, sier Røste som ikke kan eller vil si noe om hvilken vei det kommer til å gå.

Men han forteller at det jobbes intenst med å få både testapparat og prosedyrer for testing klar.

Les også

Stor usikkerhet i skimiljøet: Norske smøresjefer skremt etter at viktig test må utsettes

Det har vært mye støy rundt saken. Her er en gjennomgang:

Faren

 • Det ble funnet fluorrester i meitemarken langs skiløypene i Holmenkollen. Det kom stadig flere rapporter om helseskader fra personer som hyppig hadde smurt ski med fluorsmøring.
 • Dagbladets prisbelønte avsløringer om fluorsmurningens farer var omfattende og bidro til stor oppmerksomhet.
 • Forskningen viste at fluorforbindelser i skismøring både var helseskadelig og miljøfarlig. Det som skulle være kjernesunn idrett hadde en del bieffekter som ingen ønsket å assosiere med en idrett i hvit snø.
Skiskytterne samler sammen fluorprodukter for destruering. Men dersom det ikke finnes gode nok testmuligheter til vinteren, kan de få bruk for det kommende vinter likevel.

Fordelen

 • Fluorbasert skismurning har eksistert i flere tiår allerede. Fluorprodukter gjør smurning mer vann- og skittavstøtende og sørger for god glid.
 • Egenskapene til fluorbasert smurning har ikke vært mulig å oppnå med andre typer produkter.
 • Det anslås at forskjellen på ski som er smurt med og uten fluor på gitte føreforhold kan være snakk om minutter på en litt lenger verdenscupdistanse. Og minutter i langrenn på øverste nivå er snakk om forskjellen mellom suksess og fiasko.

Forbudet

 • EU innførte forbud mot en del fluorforbindelser, men ikke alle, fra 1. juli i år.
 • Det internasjonale skiforbundet (FIS) bestemte seg likevel for å gå litt lenger enn EU og gjorde sitt første vedtak om å forby all bruk av fluor i sine øvelser.
 • FIS forbudet gjelder alle grener. Det vil si langrenn, alpint, hopp, snowboard, friski og så videre. Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) fulgte opp med et likelydende forbud. FIS-forbudet ble befestet med et nytt vedtak på nyåret i år, og det ble slått fast at sesongen 2020/21 skal bli den første uten miljø- og helseskadelige stoffer under skiene.

Forviklinger

 • Det store problemet med innføringen av fluorforbudet er testingen.
 • Da forbudet ble innført, fantes det ingen hurtigtestmetode som kunne brukes i forkant av konkurranser på høyt nivå. Det hadde vært gjort tester ved aldersbestemte renn i Norge, men det baserte seg på en testmetode hvor resultatet ikke ble kjent på flere dager.
 • Et tysk selskap fikk i oppdrag å utvikle et testapparat som kunne konstatere om det var brukt fluor under ski og snøbrett.
 • Dette testapparatet skulle så kunne prøves av smøresjefer fra alle land den siste uken i september. Det viste seg at denne testuken måtte utsettes. Dermed har det oppstått ny usikkerhet om det vil finnes et godt nok apparat for sikker testing av fluorprodukter under skiene kommende vinter.
 • Smøresjefene både i Finland og Norge mer enn antyder at hele forbudet må utsettes til neste sesong.
Publisert: