Norges VM-motstander trekker seg

– Det er flaut, sier landslagstrener Robert Hedin. USA trakk seg tirsdag kveld fra VM i håndball.

Robert Hedin beklager at USA må trekke laget.
 • Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:

Aftenposten har snakket med landslagstrener Hedin i Danmark. Der måtte laget ta den tunge avgjørelsen om å trekke seg fra håndball-VM i Egypt. To i støtteapparatet hadde allerede reist til Kairo for å være med på teknisk møte.

– Vi fikk nye svar senere tirsdag. Da viste det seg at fire av dem som var negative i går, var positive i dag. Mens tre av dem som var positive i går var negative i dag. Vi kunne erstattet noen i troppen med spillere fra USA, men da hadde det bare vært utøvere som trener én gang i uken, sier svensken.

USA skulle ha møtt Østerrike torsdag, og Norge på lørdag. Hedin satt igjen med syv spillere av en tropp på 30. Da var det like greit å melde avbud.

Sveits overtar USAs plass, men det virker merkelig at en ny nasjon skal få til det på rekordtid. Og i alle fall med tanke på smitteregimet.

Siste lag i den innledende gruppen er for øvrig Frankrike. Den nasjonen skal Norge møte torsdag.

Bare trist og tungt

USA er ingen stor håndballnasjon, men satser mot et OL på hjemmebane i 2028. Det skal gå i Los Angeles.

– Vi hadde et helt OK lag til VM og kunne gjort en bra figur, mener Hedin.

I reglementet til Det internasjonale håndballforbundet står det at et lag som trekker seg fra et mesterskap samme dag, skal ha en klekkelig bot og bli utestengt fra mesterskap i seks år.

– Det gjelder ikke når det gjelder covid-19, sier Hedin, som selv testet positivt.

Tsjekkia har også trukket seg fra VM på grunn av at flere spillere i troppen har fått korona. Nord-Makedonia overtar den plassen.

I Brasils tropp er det også utøvere som har testet positivt. Flere spillere, blant annet fra Tyskland, har valgt å bli hjemme på grunn av pandemien.

Spørsmålet er nå om Egypt makter å avvikle et anstendig VM, der 32 land skal være med. Egypt spiller selv åpningskampen i VM på onsdag.

Blir sendt hjem

Nå sendes de amerikanske spillerne som er «negative» hjem til USA, eller til den nasjonen der de spiller håndball. Flere holder til i Europa. En keeper bor i Elverum.

Spillerne som testet positivt, må være i karantene i Danmark.

Tidligere tirsdag skrev Aftenposten om USA, der 18 spillere og trener Hedin var rammet av korona. Laget har vært på treningsleir i Danmark.

– Dette er utrolig tungt, sa Hedin på telefon. Det var før han visste at det ikke skulle bli noe VM på amerikanerne i det hele tatt. USA var innstilt på å sende de gjenværende 12 spillerne.

To tester allerede

Norge ankom Kairo tirsdag. Laget hadde et eget charterfly sammen med Sverige og Danmark.

I bussen ble det tatt hurtigtester før spillerne ankom hotellet. Der ble det tatt en ny test.

– Svaret på testene kommer i natt, opplyser medieansvarlig Lars Otto Bjørnland.

Publisert:
 1. Robert Hedin
 2. Håndball
 3. USA

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet ønsker tips om hen­delser før døds­ulykken i Sandnes

 2. Bedrageritiltalt Ap-politiker fra Rogaland: – Jeg har dummet meg ut

 3. FHI: Denne vaksinen beskytter best

 4. Mark Zuckerberg vil at vi skal legge mobil­telefonen og pc-en ned i kjelleren ved kassett­spilleren og plate­spilleren

 5. Folkefest i Sandnes – mange hundre koser seg på Ruten

 6. Etter nesten sju år i Norge tvang koronaen dem til å selge leiligheten. Nå bor de i en bobil på den polske lands­bygda