Dopingtatt varsler ber om å få delta i Rio-OL

Julia Stepanova og hennes mann var viktige kilder da systematisk doping i russisk friidrett ble avslørt.

Julia Stepanova og mannen Vitalji Stepanov har rømt Russland etter at de varslet om systematisk doping i russisk friidrett. Nå ber de om at Julia får delta i OL under IOC-flagget.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Den tyske dokumentarfilmskaperen Hajo Seppelt har vært sentral i avsløringene som har ført til at russisk friidrett står i fare for å bli utestengt fra friidrett under OL i Rio.

En av kildene som Seppelt har brukt og som har stått åpent frem og fortalt om forholdene i Russland, er 800-meterløperen Julia Stepanova og hennes mann Vitalji Stepanov, som hadde en stilling i det russiske antidopingbyrået RUSADA.

Her er en annen russisk utøver med en noe annen holdning til dopingproblemet:

Les også

Dopingavslørt russer: - Hvorfor kan ikke idrettsutøvere dope seg?

Varslerne

Deres vitnemål har vært viktig og nå mener de at de bør premieres med en plass i OL i Rio. Stepanova har sonet en dopingdom på to års utestengelse. I fjor flyttet paret til Tyskland og de bor nå i eksil i USA.

I et brev som Vitalji Stepanov har sendt til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) og Verdens antidopingorganisasjon (WADA), ber de om at Julia får delta i OL. Det er den franske sportsavisen L’Equipe som har fått tak i en kopi av brevet fra Stepanov.

— Først vil jeg og Julia unnskylde oss overfor alle rene utøvere for de feilgrep vi har gjort opp gjennom årene. I tre år har vi prøvd å gjøre det som er riktig. Vi hjalp til med å avdekke systematisk doping i landet. Vær så snill og hjelp oss ved å tillate Julia å delta i OL, skriver Vitalji Stepanov i brevet til maktorganene.

Det finnes en mulighet

Julia Stepanova er fortsatt russisk statsborger, men Russland står som nevnt i fare for å bli utestengt fra OL-friidrett.

— Ikke glem at det var hun som avdekket sannheten, og i dag blir hun straffet for det. Jeg håper at dere, på samme måte som oss, synes dette er en urettferdighet, skriver Stepanov i brevet som er gjengitt i flere russiske medier. Han gjør det klart at de er forhatt og fordømt, og at de ikke har noen mulighet til å flytte tilbake til Russland.

Norske Rune Andersen har ledet granskningen av russisk friidrett og legger frem sin rapport 16. juni.

Det er ikke usannsynlig at Julia Stepanova får oppfylt sin drøm. Tidligere i vinter sa dopingjeger Rune Andersen til NRK at det kan være grunner til å gi Stepanova tillatelse til å delta i OL.Andersen har ledet granskningen av russisk friidrett og skal avlevere sin rapport om forholdene i landet 16. juni. 17. juni skal så IAAF ta den endelige beslutningen om Russland får delta i Rio med sine beste friidrettsutøvere.

Ikke med russisk flagg

Selv om russerne får delta i Russland, er det utelukket for Stepanova å delta under det russiske flagget.

Dersom hun skulle få delta i OL blir det med IOC— eller IAAF-flagget. Ifølge mannen og treneren har hun etter at paret forlot Russland fortsatt treningen. Men det er ikke drømmen om medaljer som driver henne nå.

— Hvis det beste jeg klarer er en sisteplass, så er det godt nok for meg, sa hun i et intervju med Reuters tidligere i vår.

I 2013 ble Stepanova utestengt i to år på grunn av uregelmessigheter i hennes biologiske pass. Dommen var ferdig sonet i fjor.

Interessert i temaet? Da kan vi anbefale disse saken:

Les også

Dopingavslørt russer: - Hvorfor kan ikke idrettsutøvere dope seg?

Les også

Syv nye russere dømt for doping

Les også

Thorkildsen om dopingavsløringene: - Det bør komme et ekstremt godt argument om Russland skal få delta i OL

Les også

Stjernen raser etter utestengelse: - Et brudd på menneskerettighetene

Les også

Få personer er viktigere for Russland nå enn denne nordmannen

Les også

Putin-vennen avviser svertekampanje mot Russland - gir «elendige ledere» dopingskylden

Les også

Norge brukte 1,5 millioner på antidopingarbeid i Russland. Kort tid før OL kjølnet samarbeidet

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene:

Publisert: