Tangerte Ronaldo-rekord. Så ble stjernespissen den store synderen i finalen.

Romelu Lukaku storspilte i Europa League-finalen. Men med et uheldig touch endte belgieren opp som den store synderen.

Romelu Lukakus finale startet perfekt, men endte som et mareritt.
 • Håkon Østmoe Brandsnes
  Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Sevilla – Inter 3–2

Sevilla er Europa League-mestre for sjette gang i historien etter 3–2-seier mot Inter i finalen. Ingen har vunnet turneringen flere ganger.

Inter-spiss Romelu Lukaku sendte Inter i føringen, og så med det ut til å krone en fantastisk debutsesong med et trofé. I stedet ble han synderen med selvmål på den avgjørende 3–2-scoringen.

Sevilla kunne nok en gang juble for seier i Europa League.

«Glitrende» Lukaku

I forkant av kampen handlet mye om nettopp Lukaku. Belgieren er én av tre spillere som meldte overgang fra Manchester United til Inter før denne sesongen.

Med én scoring i finalen ville Lukaku tangere Ronaldo Nazários kanonsesong i 97/98. Da scoret den brasilianske legenden 34 mål i alle turneringer i debutsesongen for Inter.

Romelu Lukaku har storspilt i debutsesongen for Inter.
Les også

Thomas Müller nekter å være som andre stjerner: «Jeg trenger ikke smykker eller farge håret. Jeg er ingen sommerfugl.»

Det tok bare fem minutter før Lukaku gjorde nettopp det.

Sevilla-midtstopperen Diego Carlos ble bare guttungen i en løpsduell mot den belgiske oksen. Etter både trøyeholding og stempling fikk Lukaku straffe. Den satte han selv.

– Et soleklart straffespark. En glitrende prestasjon av Lukaku, nok en gang, applauderte TV 2-ekspert Nils Johan Semb.

Luuk de Jong floppet i Newcastle, og gikk et halvt år uten mål for Sevilla. Mot Inter ble han historisk som den første spilleren til å score to mål med hodet i en Europa League-finale.

Utskjelt spiss med to mål

Inter herjet mot FC Shakhtar Donetsk i semifinalen, og Sevilla-fansen fryktet kanskje at det kunne bli en lignende forestilling i finalen. Luuk de Jong – matchvinneren i 2–1-seieren mot Manchester United – ville det annerledes.

Jesus Navas slo inn et innlegg fra høyresiden. De Jong kastet seg frem og stupheadet inn utligningen foran snuten på Diego Godin. En nydelig scoring av den utskjelte spissen som endte med bare seks mål på 35 kamper i den spanske ligaen.

Og han var ikke ferdig med det, for tjue minutter senere dukket han opp igjen med hodet.

Éver Banegas dødball så ut til å seile over alle, men på bakerste stolpe løp de Jong seg fri og headet ballen i en nydelig bue over Inter-keeper Samir Handanovic og i mål.

Diego Godin ble lurt av Luuk de Jong på 1–1-målet. Da smakte det nok godt å utligne til 2–2 rett før pause.
Les også

«Bunnen er nådd – nå trenger Barcelona en ny revolusjon»

Utligning og stor Lukaku-sjanse

Plutselig var det Sevilla som var i ledelsen, men det skulle ikke vare lenge. Lukaku vant et frispark utenfor Sevillas sekstenmeter, og italienerne flyttet opp luftskytset.

Marcelo Brozovic’ frispark var godt slått, og i mylderet av spillere var midtstopper Godin sterkest og stanget inn 2–2-målet. En deilig revansj for uruguayaneren som ble lurt på 1–1.

Etter en rolig start på annenomgang, holdt det på å smelle igjen etter 65 minutter.

Lukaku ble spilt fri, igjen med Diego Carlos på slep. Denne gangen fikk derimot stopperen hjelp av Sevilla-keeper Yassine Bounou som desket opp med en flott beinparade.

En uheldig Lukaku satte inn 3–2 i eget nett.

Uheldig Lukaku

I stedet skulle en annen mann revansjere seg. Nevnte Carlos laget straffe i både kvartfinale, semifinale og finalen. Endelig skulle han skapte et mål riktig vei.

Banega slo inn et frispark, men Inter-forsvaret fikk headet ballen til værs. Da tok Carlos sats og kastet seg rundt med saksespark. Skuddet så ut til å ha retning utenfor stengene, men gikk via Lukaku og i mål.

Åtte minutter før slutt fikk Inter en gigantisk mulighet til å slå tilbake. Det oppsto kaos i feltet, og innbytter Alexis Sánchez fikk sendt i vei et skudd mot mål.

Jules Koundé fikk derimot avverget på strek. Det ble Inters siste store sjanse, og dermed er Sevilla Europa League-mestre for sjette gang.

Publisert:
 1. FC Internazionale
 2. Sevilla FC
 3. Europa League
 4. Romelu Lukaku

Mest lest akkurat nå

 1. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

 2. Snøvær skaper problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

 3. Advarer mot svært glatte veier

 4. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

 5. Halvannet år etter at Konrad Åsnes (18) brakk nakken i en stupeulykke i Godalen, ble stupebrettet fjernet

 6. Her fosser strøm-milliardene inn