Frittalende, utestengt og kontroversiell. Han gir Solskjær ekstra hodebry i sommer.

Helt siden Mino Raiola (51) slo seg opp som fotballagent på 90-tallet, har han skapt overskrifter. Denne sommeren er det Ole Gunnar Solskjær (46) som må svare på spørsmål om superagenten.

Mino Raiola har gjennom sin agentvirksomhet havnet i klinsj med flere av verdens største managere.
  • Sondre Moen Myhre
Publisert: Publisert:

Natt til onsdag holdt Solskjær pressekonferanse under Manchester Uniteds sesongoppladning i australske Perth. Den handlet i hovedsak om to menn: Stjernespilleren Paul Pogba og hans agent Mino Raiola.

Spørsmålene fra journalistene om den 51 år gamle agenten regelrett haglet i retning den norske manageren.

– Agenter snakker hele tiden, svarte Solskjær på sedvanlig rolig vis.

Men uansett hvor rolig Solskjær fremstår utad, er det liten tvil om at en av verdens mest kjente agenter har gitt nordmannen ekstra hodebry i sommer.

Agenten som snakker

I Norge er vi ikke bortskjemt med agenter som deler for mye informasjon om spillerne sine i mediene. Mino Raiola har en annen taktikk.

De siste ukene har han gjentatte ganger uttalt seg om spilleren Solskjær desperat ønsker å beholde på Old Trafford.

– Alle kjenner til Pauls ønske om å dra videre. Vi er i en prosess for å få det til, sa Raiola til The Times sist fredag.

Fire dager senere var det radiostasjonen TalkSport som fikk uttalelser fra Pogba-agenten.

– Forhåpentlig vil det snart bli en løsning for alle parter, sa han.

Blir Paul Pogba på Old Trafford? Det er et av de store spørsmålene i sommer for Ole Gunnar Solskjær.

Midt i oppstyret rundt Solskjærs franske midtbanespiller, har Raiola også skapt overskrifter rundt en annen klient: Matthijs de Ligt.

19-åringen har denne sommeren vært linket til de fleste storklubber, også Solskjærs Manchester United. Det ser derimot ut som om de Ligts neste stoppested er Torino og Juventus. En klubb Raiola har gode forbindelser til.

– Det er inngått en avtale med Matthijs, og det er opp til Ajax hvordan klubben håndterer dette, sa Raiola til De Telegraaf søndag.

Zlatan – spilleren som ga Raiola et navn

Carmine «Mino» Raiola, som han egentlig heter, ble født en kort kjøretur fra Napoli i den lille byen Nocera Inferiore. Ett år senere flyttet familien til Nederland og Harleem.

På familiens pizzarestaurant var han både baker og regnskapsfører. I lokalklubben Harleem FC fikk en purung Raiola rollen som sportsdirektør. Men målet var å bli spilleragent.

Gjennombruddet kom da en av Nederlands største agenter, Rob Jansen, engasjerte Raiola som oversetter i Bergkamps overgang fra Ajax til Inter i 1993. Jansen likte oversetteren såpass godt at den da 26 år unge Raiola fikk jobb i nederlenderens agentfirma.

Få år senere brøt han ut og skapte sitt eget agentbyrå. Raiola hadde fått sin første fiende.

Den første store spilleren Raiola representerte var Pavel Nedved. I 1996 fikk han tsjekkeren fra Sparta Praha til Lazio, og i 2001 videre til Juventus. Linken mellom Raiola og Juventus var skapt.

Det var rundt disse tider Raiola møtte mannen som ga den italienskfødte nederlenderen et navn i fotballverdenen: Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan Ibrahimovic har hatt Mino Raiola som agent siden Ajax-tiden. Her er de avbildet på tribunen under fotball-VM i 2018.

Store klubber hadde lagt merke til svenskens spill i Ajax. Nå trengte han en agent som forsto ham, og som kunne hjelpe han å ta det neste steget. Zlatan ble tipset om Raiola, og de to møttes på en sushirestaurant i Amsterdam.

«Hvem var det som møtte opp? En fyr i jeans og T-skjorte. Og den magen. Akkurat som en karakter fra The Sopranos», skriver Zlatan i selvbiografien «Jeg er Zlatan».

Zlatan var overbevist. Raiola var hans mann, og ikke lenge etterpå var han solgt til ... ja, du tippet riktig ... Juventus. Den svenske superstjernen har siden skiftet klubb hele seks ganger. Hver gang har Raiola tjent store pengesummer.

Har hisset på seg flere managere

I tillegg til Zlatan, Pogba og de Ligt har Raiola navn som Marco Verratti, Lorenzo Insigne og Mario Balotelli i porteføljen. I et intervju med svenske Expressen omtaler han spillerne som «sin egen familie». Raiola er villig til å gå gjennom ild og vann for dem.

Som da han gikk til angrep på Pep Guardiola da Zlatan ble benket i Barcelona. Raiola uttalte blant annet at Guardiola burde oppsøke et mentalsykehus. Ikke overraskende forsvant Zlatan fra Barcelona den sommeren.

Feiden mellom Raiola og Guardiola fortsatte da agenten i fjor kalte Manchester City-manageren for «et absolutt null» og «feiging».

Men Guardiola er langt ifra den eneste manageren som har havnet i unåde hos den frittalende nederlenderen. Jürgen Klopp fikk føle hans vrede da tyskeren i 2016 kvittet seg med Balotelli.

– Han er en drittsekk, raste Raiola i retning Klopp.

– Det er en fri verden. Han kan si hva han vil, svarte Liverpool-manageren.

Raiola hisset også på seg tidligere Manchester United-sjef Sir Alex Ferguson. Da som nå var det Paul Pogba som sto mellom klubben og agenten.

Raiola er spesielt kjent for å ha en avslappet klesstil. Her er han på shoppingtur med Mario Balotelli.

«Det er en eller to agenter jeg ganske enkelt ikke liker. Mino Raiola er én av dem», skrev Sir Alex Ferguson i sin selvbiografi.

For to år siden lekket en video ut på Youtube der managerlegenden får spørsmål om hvorfor de ikke klarte å holde på stortalentet tilbake i 2012.

– Paul Pogba? Han hadde en dårlig agent. En drittsekk, svarte han.

Med Raiolas hjelp forsvant Pogba til Italia og, ja nettopp, Juventus. Fire år senere var Pogba tilbake på Old Trafford for rekordsummen 1 milliard norske kroner. Ifølge FotballLeaks skal Raiola ha sittet på alle sider av bordet og tjent 456,5 millioner kroner på overgangen.

Kort tid senere kjøpte han mafiabossen Al Capones gamle villa i Miami for noen av pengene han tjente på overgangen.

Om det er avsløringene fra FotballLeaks som førte til at Raiola i mai ble utestengt i tre måneder fra å drive agentvirksomhet i det italienske markedet, så av FIFA fra hele markedet, vites ikke. Forbundet oppga ingen grunn til hvorfor. Agenten var raskt ute og kritiserte avgjørelsen. En måned senere var han frikjent. Dermed kan han fritt selge spillere som før.

Møtte Raiola før sønnens overgang

Raiola har ennå til gode å representere noen norske fotballspillere. Men før Erling Braut Håland meldte overgang til Red Bull Salzburg, var agent Tore Pedersen og far Alf-Inge Håland i Monte Carlo for å møte Raiola.

– Han er utrolig ærlig, rett frem og vil spillerne sine det beste, sier Alf-Inge Håland til Aftenposten.

Før sønnens overgang til Red Bull Salzburg dro Alf-Inge Håland til Monte Carlo for å besøke Raiola. Her i samtale med daværende Molde-trener Ole Gunnar Solskjær på Aker Stadion.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på hvorfor de møtte Raiola før overgangen, men tegner et bilde av en agent som har god oversikt over markedet.

Håland mener også at Raiola, til tross for de mange krumspringene, er en nokså normal person.

– Han er en helt vanlig type. Han er som de flest, ganske normal, selv om folk har et litt annet inntrykk av ham.

PS: Paul Pogba har denne sommeren blitt sterkt linket til to klubber. Real Madrid, og ikke overraskende: Juventus.

Kilder: The Times, The Guardian, Aftenposten og VG.

Publisert: