Kopierte storesøsters NM-bronse på samme distanse 10 år senere

Anna Svendsen (29) tok sin første individuelle NM-medalje ti år etter stafettbronsen til storesøster Sara.

Publisert: Publisert:

PALLEN: Fra venstre sølvvinner Ingvild Flugstad Østberg, gullvinner Therese Johaug og bronsevinner Anna Svendsen. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

 • Tobias Stein Eilertsen
  iTromsø
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Svendsen som fylte 29 år tidligere i uken (mandag) gikk sitt kanskje livs tremil under NM del 2 på Lygna der hun gikk inn til bronse på tiden 1.26,09. Therese Johaug sikret gullet på tiden 1.21,48, 1 minutt og 38 sekunder foran Ingvild Flugstad Østberg. Svendsen var 4 minutt og 21 sekunder bak Johaugs gulløp, men hadde god kontroll på bronsen hele veien og var til slutt 1 minutt og 34 sekunder foran Silje Øyre Slind på 4.-plassen.

Det skjedde utrolig nok 10 år etter storesøster Sara Svendsen (38) gikk inn til bronse på samme distanse under NM del 2 på Røros. Da var storesøster Sara 28 og hun tok bronse kun uker før hun fylte 29, så likhetene mellom de to bragdene er veldig lik.

– Å ja, er det 10 år siden, flirer storesøster Sara Svendsen, som fulgte løpet klistret til TV-skjermen hjemme i Tromsø.

– Jeg sto den siste mila. Jeg var så nervøs. Det var et kjempeflott løp og veldig bra gjort. Veldig fortjent. Jeg unner henne dette veldig, sier Sara Svendsen.

Les også

Suverene Johaug tok sitt 12. NM-gull

Bronse i lag i 2009

Samme året, i 2009, var Anna med å sikre stafettbronse sammen med storesøster Sara og lagvenninne Agnetha Åsheim. Det skjedde to år etter tvillingsøster Frida hadde vært med å vinne NM-bronse med storesøster Sara og Agnetha Åsheim. Svendsen og Åsheim var også på laget som i 2007 sikret NM-bronse.

I 2008 sikret storesøster Svendsen den første individuelle medaljen i NM for kvinner da hun tok sølv på langdistansen (56 kilometer), kun slått av Therese Johaug, som i år altså vant igjen. Nå kan lillesøster Anna endelig glede seg over å være den andre i familien som tar individuell NM-medalje. Det skjer altså 10 år etter storesøsters siste NM-medalje, på samme distanse.

Storesøster Sara, som altså sikret tre stafettbronser og individuelt sølv og bronse, håper nå lillesøster Anna kan tangere eller ta «familierekorden».

– Det er Annas første individuelle medalje. Hun har tatt store steg i år og vist at hun har noe helt i toppen å gjøre. Jeg har ikke noe imot om hun tar familierekorden nå. Hun går utrolig fort på ski, har god teknikk og virkelig tatt steg, skryter storesøster Sara.

Les også

«Norge jukser. Østerrike jukser. Er det egentlig så stor forskjell?»

– Revansje

Anna Svendsen var naturlig nok i ekstase etter løpet.

– Jeg er veldig fornøyd. Det her var stort. Gøy å avslutte sesongen på en god måte. Jeg viste at tremil klassisk passer meg bra, men man vet aldri på tampen. Absolutt gøy å få til dette nå. Sesongen har vært en stor opptur og dette gir masse motivasjon til videre satsing. Jeg gleder meg allerede til neste år, sa Anna Svendsen i et direktesendt intervju med NRK etter målgang.

Storesøster Sara mener lillesøsteren fikk en revansje etter hun ikke fikk være med til minitouren i Canada i verdenscupen, der Svendsens spesialdistanse klassisk sprint sto på plakaten.

– Hun har hatt en veldig god sesong, og avslutte på en slik måte, er bare fantastisk. Hun var nok litt skuffet etter hun ikke fikk være med på Canada-touren, så dette ble nok en liten revansje. Hun har vært flink til å holde motivasjonen oppe og trent bra her hjemme, så jeg unne henne dette veldig, sier Sara Svendsen, som nå lover kake til lillesøster kommer hjem.

– Det er bare å hive seg i bakinga nå, smiler storesøsteren.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 2. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

 3. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 4. Leteaksjon etter mann (63)

 5. Mann koronasmittet i Sola

 6. Nattklubbene i Stavanger og Sandnes får åpne klokken 20

 1. NM
 2. Anna Svendsen
 3. Therese Johaug
 4. Langrenn