Bronsegutten tok friår for å jobbe som journalist. Det håper han skal gi gull i neste OL.

Are Strandli tør ikke tenke på hva han taper økonomisk ved å satse på roing. Alt oppveies av tanke på gull.

Søndag skal Are Strandli (t.v) og Kristoffer Brun sitte i samme båt i konkurranse, for første gang siden OL i Rio.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

ÅRUNGEN: Stavangerroeren Are Strandli er tilbake i det gode selskap igjen, etter et friår.

På åpningsregattaen på Årungen lørdag viste lettvekteren, denne gangen i singel, at han er der han skal være og vel så det.

Søndag skal han igjen gå i båten sammen med sin mangeårige makker Kristoffer Brun fra Bergen. Begge vant hvert sitt semifinaleheat under åpningsregattaen.

BRONSEGUTTER: Are Strandli og Kristoffer Brun under OL i Rio.

I finalen kom Brun foran Strandli, med Ask Tjøm tett på der igjen.

I ti år, dag ut og dag inn, har bronseguttene fra Brasil sittet etter hverandre i en farkost.

Da Strandli valgte å ta en pause etter 2016-sesongen, hadde duoen tatt OL-bronse sammen i Rio.

– Jeg vil ha gull i Tokyo. Det trigger meg, sier Strandli.

Han skal selvsagt ikke gjøre det alene, for Brun er like målbevisst.

Mesterskapet i Japan i 2020 driver kameratene fremover, alltid på leting etter noe som kan forbedres.

Året der han satser mer på journalistikk enn toppidrett, har gitt Are Strandli mange erfaringer. Heretter er det bare én ting som gjelder: OL-gull i Tokyo.

Fikk en smak av jobblivet

Forsakelsene er store. Det siste året er Strandli blitt vant til en god månedslønn som finansjournalist.

Han skriver for nettavisen til Trygve Hegnar, og stortrives.

Likevel velger han å gi seg selv to nye år på sponsorkroner og stipendier, for å nå målet som betyr alt. Kristoffer Brun er sjeleglad for det.

– Vi kan ikke tenke på hva vi taper. Vi taper i kroner, men vinner mye på livskvalitet og andre ting, sier bergenseren.

Da de drakk kaffe sammen på Årungen lørdag, gledet de seg begge til neste etappe.

– Vi har omtrent ikke sittet sammen i båten siden 2016-sesongen, bortsett fra to treningsøkter på samling i Portugal, og én på Årungen fredag. Men fra nå gjelder det, sier Brun.

Koselig å møtes igjen. Fra OL i London til og med OL i Rio var Are Strandli og makker Kristoffer Brun bare på pallen, i 14 løp etter hverandre internasjonalt.

Begge har vokst på singellivet

Han syntes det var en stor overgang å skulle ro alene i fjor.

– Det var veldig rart, men jeg taklet det bedre og bedre utover sesongen. Det var deilig å kjenne at jeg kunne klare meg alene, sier Brun.

Forrige sesong ga gode svar.

– Ja, ikke minst trygghet på egen teknikk og hva som er mine sterke sider, hva jeg kan bidra med. Alt du gjør blir veldig synlig når man ror alene.

30-åringens sterke side er blitt å male konkurrentene i stykker midtveis i løpet, og han er blitt hakket bedre teknisk og dessuten mer stabil.

– Dette var siste konkurranse i singel, og så er vi tilbake i dobbel, legger Brun til, og fortsetter:

– Jeg er skrekkelig imponert over hvor mye Are har hevet seg på det friåret. Han henger bedre sammen og er sterkere. Hvis det gir litt mening, er han litt mindre skjør.

– Tenker du mentalt?

– Å nei, psyken har aldri vært skjør. Are er den galeste av alle. Han er sterkere i kroppen og mer stabil, har bedre balanse og oksygenopptak. Teknikken er også forbedret.
Vi har begge funnet våre styrker dette året og luket ut noen svakheter.

Les også

Tre år etter Tsjernobyl-ulykken ble Oksana Masters født med 12 tær: – «Ingen vil noensinne adoptere deg», sa de andre barna

Les også

Valgkomiteen vil skifte ut over halve styret i Norges Skiforbund

Rogalendingen Strandli angrer ikke et sekund på valget om å ta en slags pause. Det var helt nødvendig.

Fulgte det han trodde var lurt

– Jeg hoppet frivillig ut i det friåret av forskjellige grunner. Behovet var stort for å kjenne på et litt annet liv og jeg ville teste ut hvordan det var å ha en vanlig jobb, og få mer erfaring som journalist. Dersom jeg hadde fortsatt på samme måte etter OL i Rio, ville jeg blitt lei.

Han syntes likevel overgangen var tøff, fra å være en av verdens beste i sin idrett, til et nytt felt der han hadde mindre erfaring.

–Ja, det var ganske langt unna, men jeg har likevel hatt fordel av å være toppidrettsutøver. Det er gode dager og mindre gode dager, og i perioder går det tungt både på jobb og trening, men det gjelder ikke å gi seg.

Strandli må le litt når han tenker på at han som utøver på dette nivået er vant til å få stadige tilbakemeldinger på alt han gjør hele veien.

– Og så plutselig sitter man der på jobben og får ikke den samme feedbacken, i alle fall ikke i like stor grad. Men for å si det sånn – det er utrolig kult å jobbe som journalist også.

Les også

Mette (32) har blitt både sterkere og fått bedre kondis med denne treningen. Slik gjør du det.

Landslagssjefen skryter av Strandli

På Årungen denne lørdag kryr det av roere fra hele landet. Landslagssjef Johan Flodin er fornøyd med tingenes tilstand, og skal over helgen ta ut lag til den første verdenscupen i Beograd i begynnelsen av juni. Han er sjeleglad for at Strandli er tilbake i folden.

– Are tilføyer veldig mye i gruppen. Han er enestående og er en av de lureste og smarteste idrettsmenn jeg noen gang har kjent. Are kjenner kroppen sin så godt og vet hva han trenger i ulike situasjoner. Vi har alle mye å lære av ham fordi han vet når han skal være streng og tøff og når han skal regulere. Det er kult å ha ham på laget, og han føles veldig solid.

Svensken mener at Strandli på dette friåret har tatt mange skritt, noe tester viser.

– Men så må vi ha grenspesifikk tålmodighet. Han må få gjøre comeback på ordentlig. Det skal gjøres i dobbel og på toppnivå. Sluttsummen kommer til å bli bra.

Begge høstet god erfaring

Flodin mener også at Kristoffer Brun har hatt godt av året i singel, som endte med VM-bronse.

– Det er bare Olaf Tufte, Per Sæterdal og Kristoffer som gjennom historien har tatt seniormedalje i singel. Ett år på egen hånd for begge to har gjort dem godt.

På Årungen rodde alle singel lørdag. Kjetil Borch vant tungvekt foran Martin Helseth, som kom som et skudd på slutten. Erik Solbakken nummer tre.

Thea Helseth var eneste norske på pallen i singel tungvekt, der to svensken fikk første- og tredjeplass.

Publisert: