Norges stjernetrio er et bevis på en tydelig forandring i håndballen

Med en snitthøyde på 1,70 herjer de tre bakspillerne med alle motstandere.

Veroinca Kristiansen (f.v), Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal blir viktige i Norges jakt på EM-gull. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

  • Arne Hole
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

HELSINGBORG: Før måtte du være lang for å få spille bak på banen. Når har verdens raskeste og minste bakspillertrio snudd opp ned på den oppfatningen.

Ljubomir Vranjes var den første i moderne tid som endret den "lange" tankegangen. Den 1,66 høye, fotrappe svensken herjet med sine motstandere. Men han hadde lange folk med seg på sidebackene.

1,68 høye Stine Bredal Oftedal på den norske midtbacken med seg Veronica Kristiansen (1,75) på venstre back og Nora Mørk (1,68) på høyre side. Det blir 170,3 cm i snitt. Hva er nøkkelen til å lykkes som bakspiller når alle som står i forsvar er høyere enn deg?

Les også

Kun én spiller rangeres over Nora Mørk på fersk liste

– Vi har vel gjennom noen mesterskap motbevist at man trenger å være så høy. Det gjelder å finne sin greie, prøve å bli litt ekstrem på andre ting. Mest handler det om fart og fotrapphet. Og uansett størrelse så er jo spilleforståelse viktig, sier lagkaptein Stine Bredal Oftedal, som husker Vranjes godt.

– Klart det var inspirerende å se en så liten spiller få det til – og det er spesielt å greie det på guttesiden. Han var en ekstrem "case", han var jo til og med lavere enn meg! Men Vranjes var ekstrem på fysisk trening og var sterk. Det samme gjelder for oss også.

Plass til alle

Geir Oustorp er trener for Glassverket og skal være ekspertkommentator for TV3 i EM. Han synes det er positivt for håndballen at Norge kan komme med tre lave bakspillere og ikke bare hevde seg, men briljere.

– Vi har verdens raskeste bakspillertrio. Ingen andre er i nærheten. Håndballen ar forandret seg, og det går fortere. Det ville vært vanskeligere i gamle dager å hevde seg med tre så små bakspillere. Men det er sånn Thorir (Hergeirsson) vil spille, og han har funnet jenter som passer til hverandre. Dette er bra for sporten. I moderne håndball er det plass til alle, sier Oustorp.

– De tre jentene kan ikke skyte over alle forsvarsspillerne, men de har utviklet en teknikk så de skyter rundt dem. Spesielt synes jeg Stine skjøt veldig bra i Møbelringen Cup.

Geir Oustorp skal kommentere håndball-EM for TV3. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Les også

«Nora Mørk er passe frekk. Det kan mange lære av.»

Handler om smartness

På en hurtighetstest på Olympiatoppen for en stund tilbake var Veronica Kristiansen så rask på 40 meter at bare Ezinne Okparaebo hadde registrert bedre tid.

– Jeg tror jeg hadde 5,02. Vi er nok verdens raskeste bakspillertrio. Det gjelder å bruke "fotan" når du ikke er 1,85. Farten gir oss andre muligheter enn å skyte over forsvarsspillerne. Først og fremst handler det om å være smartere. Men vi kan jo skyte utenfra vi også, presiserer jenta som nå tjener til livets opphold i Midtjylland.

I firenasjoners i Stavanger sist søndag avsluttet hun med en kanonkamp mot OL-mester Russland og ble kåret til banens beste.

– Jeg tror jeg har bevart den formen, sier "Vikki", som også skal stå i forsvar i kveld mot en som både kan skyte over og rundt henne, Cristina Neagu.

– Hun er en fantastisk god spiller. Det meste går gjennom henne. Nå må vi være klare fra start og unngå et nytt åpningstap, befaler Buskerud-jenta.

Utfyller hverandre

– Når man ikke er høy, må man satse på fart, styrke og smartness. Vi tre passer veldig godt sammen og utfyller hverandre godt, sier Nora Mørk, som ble spådd en tilværelse som høyrekant da hun var yngre. Hun var for liten til å være back.

– Ingen av oss tre er utpregede skyttere, men vi blir farlige når det går så fort. Vi skal ta ansvar i EM.

– Er det en fordel for håndballen at utviklingen er gått den veien?

– Vi får et annet spill, mer teknisk – og det er nok morsommere å se på, sier Nora Mørk, som skryter av sine to medspillere.

– "Vikki" er ekstremt hurtig på små flater og sinnssykt bra i forsvar. Stine er veldig kjapp og smart og flink til å gjøre oss andre gode. Jeg tror dette kan bli moro.

Allerede mandag?

TV3 kl. 20.45 (kampstart)

Hør Aftenpodden Sport hvor Mette Bugge forteller om da hun jaktet på to brasilianske superstjerner:

Publisert:
  1. Thorir Hergeirsson
  2. Nora Mørk
  3. Håndball

Mest lest akkurat nå

  1. Lastebil mistet nesten lasten i rundkjøring

  2. Erna Solberg: – Ikke rom for de store jule­selskapene i år

  3. Skole­barn, barne­hage­barn, bok­klubbens barn og barn av regn­buen regnes som samme kahoot, gitt at disse er nær­kontakter

  4. Friluftsrådet tok bilder for å vise at arkitektenes signalbygg kan bli tatt av havet

  5. Sandnes Ulf har fått dato for avgjørende kamp

  6. Varaordføreren har satt seg et tøft mål ett år etter hjerteinfarktet