Han kan bli felt av det som ødela for Kåre Ingebrigtsen

KOMMENTAR: Hvorfor skal Rosenborg kvitte seg med en styreleder som løftet klubben tilbake helt til topps?

Publisert: Publisert:

Vraket: Valgkomiteen har ikke foreslått Ivar Koteng som RBK-styreleder. Nå er spørsmålet om 60-åringen tar opp kampen mot Ståle Gjersvold. Foto: RUNE PETTER NESS

 • Birger Løfaldli
  Adresseavisen

Molde var blitt Norges beste lag. Tilskuertallene på Lerkendal var på vei ned. Rosenborg hadde slitt seg gjennom flere år med grusomme underskudd. Over hundre millioner hadde forsvunnet i jakten etter å spille seg tilbake til Champions League.

Ivar Koteng overtok en klubb i krise.

Eiendomsmilliardæren fra Åfjord kom inn i 2012 og tok grep. De var til dels brutale. Koteng var ekstremt synlig, langt mer enn forgjengerne Terje Svendsen og Ove Snuruås.

 • BAKGRUNN: Koteng åpner for å ta opp kampen mot Gjersvold

Under Koteng fikk Rosenborg skikk på økonomien. Klubben ble landets suverent beste. Lerkendal ble igjen fylt av entusiastiske trøndere.

Hvorfor skal RBK da kvitte seg Koteng?

Svaret ligger i den samme begrunnelsen som felte Kåre Ingebrigtsen for halvannet år siden.

Måtte gå: Ivar Koteng og hans styre besluttet at Kåre Ingebrigtsen ikke fikk fortsette som Rosenborg-trener sommeren 2018. Foto: RICHARD SAGEN

Det har skjedd så mye i løpet av Kotengs tid som styreleder at det kunne ha fylt ei hel bok.

Han gikk inn i RBK-styret som en av Trøndelags rikeste menn. Om han nå forsvinner, er det som en av landsdelens største kjendiser.

Rosenborg har ikke hatt en tydeligere, sterkere skikkelse i årene etter Nils Arne Eggens avgang. Ledere som Erik Hamrén og Nils Skutle visste godt hva de ville, men i væremåte er det Koteng som minner aller mest om RBKs klubbhøvding.

Særlig i møtet med omgivelsene.

Som Eggen er Koteng veldig åpen. Både fans og medier vil gjerne at RBK-ere skal være slik.

Som da han i 2012, mens Jan Jönsson var ansatt, uttalte at han trodde Ståle Solbakken var en som hadde kapasitet til å mestre jobben som RBK-trener.

Måtte gå: Jan Jönsson (i midten), her sammen med Erik Hoftun og Ivar Koteng, var ferdig som Rosenborg-trener i desember 2012. Foto: TERJE VISNES

Ellers som da han noen måneder senere sa at «situasjonen er uakseptabel». Han mente både resultater og prestasjoner var for svake. Kort tid etterpå var Jan Jönsson ferdig som Rosenborg-trener.

Noen måneder senere led daglig leder Hroar Stjernen samme skjebne. I 2014 var det Jönsson-erstatter Per Joar Hansen som ufrivillig måtte forlate trenerjobben på Lerkendal.

I 2015 skulle Koteng i gang med sitt fjerde år som Rosenborg-sjef. Fortsatt hadde ikke klubben tatt en eneste tittel etter at han sa ja til vervet, men mye lå til rette for suksess etter flere år med Molde-dominans.

Tøffe økonomiske grep hadde gitt resultater. Unge fremadstormende trøndere som Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø, Ole Selnæs og Pål André Helland var bærebjelker på laget. Folk strømmet til Lerkendal igjen.

2015 ble starten på en ny, langvarig storhetstid i Rosenborg. Den aller største siden Eggen-epoken.

Kontroversiell avgang: Hroar Stjernen, her sammen med Ivar Koteng (til venstre), fikk sparken som daglig leder i Rosenborg sommeren 2013. Foto: OLE MARTIN WOLD

Rosenborg vant serien suverent og ble cupmestere. Tilskuertallet økte fra under 14 000 til over 18000. Trener Ingebrigtsen ble kåret til årets trønder. Året etter engasjerte Koteng seg i den storstilte åpenhetsdebatten i norsk idrett. Rosenborg ble et eksempel til etterfølgelse, da Tove Moe Dyrhaug la frem alle sine reiseregninger.

Oppturen fortsatte. Seriegull, spill i Europa og dermed også store inntekter og mye folk på kamp. Suksessen var i stor grad tuftet på samme tankegang som gjorde Rosenborg suverene tjue år tidligere. Koteng ble stadig mektigere og stadig mer populær. Vinteren 2018 ble han ny styreleder i Norsk Toppfotball.

Stillingen hans i Rosenborg var urokkelig.

Så kom sommeren 2018 og sparkingen av Kåre Ingebrigtsen. Det var starten på halvannet år med kaos, som nå er årsak til at Koteng er på vei ut.

God tone: Ivar Koteng sammen med Nils Arne Eggen (til venstre). Eggen gikk ut mot valgkomiteen da det ble klart at Koteng ikke var innstilt som styreleder. Foto: GLEN MUSK

En langvarig trenerjakt, oppgjøret i retten med Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun, svake resultater, publikumssvikt og bråk rundt stjernekjøpet Nicklas Bendtner har preget Rosenborg de siste 18 månedene.

Den positive utviklingen, den Ivar Koteng har jaget hele veien, stanset opp. Den ble til og med reversert.

Det finnes ikke et fasitsvar på hvorfor det ble slik, men jeg tror RBK ble søvnige av den store oppturen. Rett og slett at klubben ble forført av sin egen suksess. Dette må Koteng naturligvis ta sin del av ansvaret for.

Nå mener valgkomiteen at nye krefter må inn, slik Koteng og hans styre mente da den sportslige utviklingen stanset under Kåre Ingebrigtsen.

Da ble endring viktigere enn kontinuitet.

Når det nå kan se ut som det går mot kamp om ledervervet på årsmøtet, blir spørsmålet om Koteng bør få en sjanse til.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: GLEN MUSK

Er svikten det siste halvannet året bare en dump på veien mot nye høyder, eller er det beviset på at det trengs utskiftninger også helt på toppen?

Ingebrigtsen fikk aldri muligheten. Bør Koteng få sjansen til å rette opp det som har gått galt det siste halvannet året?

Er det riktig av en klubb, som ofte har trukket frem ordet «kontinuitet», å kvitte seg med en markant styreleder når topper som Stig Inge Bjørnebye og Trond Alstad har gitt seg for bare kort tid siden? Og når det i tillegg legges det opp til flere endringer i styret?

Det er disse spørsmålene medlemmene må ta stilling til om Ivar Koteng velger å ta opp kampen mot Ståle Gjersvold, i det som kan bli et høydramatisk RBK-årsmøte om tre uker.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 5. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 6. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 1. Kåre Ingebrigtsen
 2. Ivar Koteng
 3. Nils Arne Eggen
 4. Rosenborg BK
 5. Birger Løfaldli