Rekordene ryker én etter én. Endringen kalles eksplosiv.

Tallene viser at endringen i kvinnefotballen skjer her og nå. Spørsmålet er om Norge henger med.

Caroline Graham Hansen skal spille i den legendariske Barcelona-drakten neste sesong. Først skal hun bare vinne en VM-medalje med Norge.
 • Odd Inge Aas
  Journalist
Publisert: Publisert:

CANNES: Caroline Graham Hansen hadde følelsen av at hun gikk inn i det aller helligste. Lionel Messi, Luis Suárez og Neymar hadde vært der før henne. Det samme hadde Xavi og Andres Iniesta. Et stort bord. Fine stoler. Emblemet og mottoet Mer enn en klubb på veggen. Styrerommet til FC Barcelona.

Det var her de hadde tatt henne med for å signere kontrakten. Den som binder henne til verdens kanskje største klubb i to år. Det var så mye historie i veggene. Likevel satt 24-åringen med følelsen av at dette er mitt nye hjem.

Etter at papirarbeidet var unnagjort, gikk de til Mini Estadi. Banen med litt over 15.000 seter, som er stedet hun skal utfolde seg fra høsten. Den ligger vegg i vegg med Camp Nou, fotballkatedralen med plass til nesten 100.000 katalanere. Målet er at også damelaget skal løpe ut på den ikoniske arenaen innen kort tid.

I vinter skapte det overskrifter verden rundt da Barca vant 2–0 mot Atlético Madrid på hovedstadslagets nye hjemmebane, Wanda Metropolitano. 60.739 tilskuere var ny verdensrekord for en klubbkamp på kvinnesiden.

Les også

De samme spørsmålene kom hele tiden. Så svarte Reiten kritikerne.

Guro Reiten har herjet i Norge, men har haltet litt internasjonalt. Etter drømmestarten i VM slipper hun flere spørsmål…
Wanda Metropolitano ble fylt.

Nå vil Barcelona få det samme til. De må bare være sikre på at det kommer nok folk først. På Camp Nou ser det glissent ut med 40.000 på tribunene.

På formiddagen mandag 20. mai i år var det imidlertid ingen som så på. Graham Hansen skulle bare trikse litt for fotografene. Lillebroren hadde prøvd å psyke henne ut.

Han fortalte om YouTube-klippene med store stjerner som knapt får til fem-seks berøringer før ballen havner på gresset. Hun hadde ingen grunn til å bekymre seg. Solen skinte, hun hadde på seg verdens mest kjente fotballdrakt, og er det noe 24-åringen kan, så er det å trikse.

Tilskuerrekordene

– Det var en fin dag. Det var stas å bli gjort stas på på den måten. De la ingenting imellom, forteller Graham Hansen.

Nå er hun 48 mil lenger øst langs middelhavskysten sammen med det norske landslaget. Onsdag spiller de mot VM-vertene Frankrike foran 35.000 tilskuere på en utsolgt Allianz Riviera i Nice.

Hjemmelagets åpningskamp mot Sør-Korea ble sett av over 10 millioner franskmenn. Aldri før har så mange i landet sett en kvinnekamp på TV.

Rekordene har kommet på rekke og rad, fra land til land de siste årene:

Graham Hansens nye klubb er et av eksemplene på trenden som er med på å forandre kvinnefotballen i Europa. De største klubbene har innsett at det både er penger og positivt omdømme å tjene på å investere i begge kjønn. Nå satses mer og mer på damelagene.

Skillene mellom hvilke lag som preger herre- og kvinnefotballen er i ferd med å viskes ut.

Les også

– Uansett hva jeg skriver nå, så kommer det til å bli tolket

På vei til VM-premieren presset tårene seg på hos Caroline Graham Hansen.
Få klubber i verden er større enn Barcelona.

Av de ti europeiske klubbene som har sendt flest spillere til årets VM, tok syv av dem seg videre fra gruppespillet i mennenes Champions League denne sesongen. Arsenal og Chelsea er de to av de siste, de gikk helt til finalen i Europaligaen.

Seks av de ti klubbene som har flest representanter i årets VM, var også på listen over dem som sendte flest spillere til herre-VM i Russland i fjor.

FIFA gir mer, men enda mer til herrene

I Canada-VM for fire år siden spilte 40,8 prosent av spillerne i europeiske klubber. I år er andelen steget til 53,3 prosent. Det viser tall fra Den europeiske klubbforeningen (ECA).

Karen Espelund tolker det som at kvinnefotballen blir mer global. Også på det området følger den utviklingen på herresiden. Spillere fra alle verdensdeler kommer nå til Europa for å følge fotballdrømmen.

Espelund er glad for at FIFA for første gang betaler klubbene for å frigi spillere til VM.

 • I år får de 72,5 millioner kroner på deling.
 • Prispengene i årets VM er også doblet, fra 135 mill. kr til 270 mill. kr.
 • I tillegg har FIFA i år satt av 100 mill. kr til lagenes VM-forberedelser.
 • De samlede utbetalingene øker dermed fra 135 mill. kr til 442,5 mill. kr på fire år.

Sammenligningen blir likevel fortsatt brutal hvis du setter tallene opp mot det mennene fikk med seg fra fjorårets VM. Premier, penger til forberedelser og til klubbene var på 5,9 milliarder kroner, riktignok fordelt på åtte flere lag enn i årets mesterskap.

Espelund var i 1999 den første kvinnen som ble generalsekretær i Norges Fotballforbund, og i 2011 brøt hun samme barriere i styret til Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Hun er en av pionérene både nasjonalt og internasjonalt.

– Mange snakker om at det skjer en revolusjon nå. Er det riktig?

– Det er ingen tvil om at det skjer noe internasjonalt. Men når er det en revolusjon eller ikke? Det har også vært jobbet hardt over lang tid.

Hun vil hjelpe Barca til deres første Champions League-tittel.

Blir dobbelt så mange

Lise Klaveness tørker svette bort fra pannen. I Cannes varmer solen godt etter det norske lagets trening mandag formiddag. Sist uke var Fotballforbundets elitedirektør på FIFA-konferanse i Paris. Alt fokus var rettet mot kvinnefotballen.

– Jeg får veldig følelsen av at det er nå det skjer. Strukturene endres veldig med at det kommer mye penger inn i enkelte klubber. Da henger noen seg på, og så kommer veksten, sier Klaveness.

FIFA regner med at antallet jenter og kvinner som spiller fotball vil gå fra 30 til 60 millioner innen 2026. Det vil gjøre noe med alle strukturene.

– Aktører som VISA og BBC beskriver det som det raskest voksende markedet. Herrefotballen vokser fortsatt, men der er det mer drift. Kvinnefotballen er det nye markedet som det blir kamp om, sier den tidligere landslagsspilleren.

Lise Klaveness i samtale med Therese Sessy Åsland.

En annen beskrivelse er at investeringene nå går fra å være veldedighetsbaserte til å bli forretningsbaserte. Det er de kapitalistiske kreftene som virkelig begynner å røre på seg. Særlig den kommersielle utviklingen er eksplosiv.

Klaveness tror effekten kan sammenlignes med den fotballen opplevde etter Bosman-dommen på 1990-tallet. Hele markedet ble plutselig snudd på hodet da spillerne kunne gå gratis til en ny klubb ved kontraktslutt. Snart er det ikke bare de beste norske, som Graham Hansen, som kan leve av fotballen i utlandet. Det vil gi utfordringer for Toppserien.

– Jeg mener vi er ved et veiskille. Vi må ha strategier og investeringer på klubbsiden, for vi blir hektet av. Det kan være at det ikke er til å unngå at de beste drar ut, men vi håper jo at serien skal være konkurransedyktig. Vi har kort tid på å få det til.

LSK Kvinner og Guro Reiten har vært suverene i Norge de siste årene. Nå skal hun til Chelsea.

Nå kommer snart Rosenborg

For å få fart på sakene har Klaveness tidligere åpnet for å gjøre det til et lisenskrav i eliteserien for menn at klubbene også har en kvinnesatsing. En annen mulighet er å lage økonomiske incentivordninger som motiverer til investeringer.

For to år siden sa Rosenborg-leder Terje Svendsen at klubben ikke hadde planer om å starte et damelag. Nå er de i positive samtaler med Trondheims-Ørn, og det kan se ut til at trønderske jenter om ikke lenge kan se helter fra eget kjønn kjempe i svart og hvitt.

Gjennom interesseorganisasjonen Toppfotball Kvinner har toppklubbene skaffet sponsorinntekter på over 100 millioner kroner for de neste fem årene. De tok over rettighetene til å selge sitt eget produkt etter EM for to år siden.

Norges Fotballforbund hadde da ikke vært i nærheten av å skaffe kommersielle inntekter på samme nivå.

Etter EM-fiaskoen for to år siden, fikk Karen Espelund oppgaven med å lede et utvalg som skulle se på rammene for toppfotballen på kvinnesiden.

I rapporten slo de fast at selv om mye er bra, så er trenden negativ og Norge har mistet posisjonen på den internasjonale fotballarenaen.

Ivar Koteng jobber nå for damelag i Rosenborg.

Tror mye vil skje

Før Graham Hansens kontrakt med tyske Wolfsburg gikk ut ved sesongslutt, var alle de største klubbene var blant beilerne. En viktig del av valget var å se for seg hvor kvinnefotballen er om tre år.

– Jeg tror det kommer frem enda flere klubber i toppen enn hva som er nå. Så tror jeg dette VM kommer til å være en kjempeboost de neste årene, iallfall inn mot neste EM. Det er i England, som er fotballens hjemland. Jeg tror det kommer til å skje mye på landslag- og klubbnivå i den perioden, sier Graham Hansen.

Hun vil være det forbildet for unge jenter i dag som hun ikke hadde som ung. Det er mulig å nå helt til Barcelona hvis du jobber hardt nok.

At det ble katalanerne var ikke tilfeldig. Graham Hansen har sett hvordan de systematisk har jobbet over tid for å nå toppen. I år tok deg seg helt til Champions League-finalen.

– De jobber for å dominere damesiden på samme måte som herrene gjør. Det er filosofien de har. De skal vinne på Barcelona-måten og være den største klubben uansett. Det var naturlig å få være en del av det eventyret, sier Graham Hansen.

Ifølge NRK vil hun nå tjene rundt 3 millioner kroner i året.

Les også

Da hun sendte Norge til himmels, «svartnet» det helt: – Vet ikke hvor jeg var

Norge kunne ikke bedt om en bedre start på VM. Guro Reiten, Caroline Graham Hansen og resten av det norske laget lekte…
Graham Hansen blir en av sommerens mest profilerte overganger.

En hverdag i Chelsea

I England er det allerede mye som skjer. I forrige VM sendte Løvinnene Norge hjem i åttendedelsfinalen, etter at Solveig Gulbrandsen hadde sørget for norsk 1–0-ledelse. Til slutt dro de tilbake til øyriket med bronsemedaljene. Det skulle vise seg å bety mye. Nasjonen omfavnet landslaget på en måte som de aldri hadde gjort før. Både klubber og forbund ble utfordret til å satse.

For to år siden tok de seg til en ny semifinale i EM. Like før VM ble det kjent at en banken Barclay har kjøpt navnerettighetene til den Womens Super League for de tre neste årene. Prislappen var på over 100 millioner kroner.

Investeringene blir ikke noe mindre frem til EM på hjemmebane om to år. Da skal finalen spilles på selveste Wembley.

Maren Mjelde til høyre løfter FA-cuppokalen i fjor sammen med Katie Chapman.

Den «norske klubben» holder til i London. Fra i sommer blir Guro Reiten lagvenninne med Maren Mjelde og Maria Thorisdottir i Chelsea. Sistnevnte forlenget nylig kontrakten med to sesonger.

Hun forteller at en helt vanlig hverdag gjerne ser slik ut:

Spillerne møtes halv ti til frokost. Deretter er det møte, hvor de enten går gjennom siste kamp eller ser frem mot den neste. Så er det forberedelser til treningen skadeforebyggende øvelser og behandling hvis det trengs. Etter selve fotballøkten er det felles lunsj.

– Vi har en lege, to fysioterapeuter og to massører tilgjengelige hver dag, og det er oppfølging døgnet rundt, forteller hun. I tillegg er det et stort trenerapparat rundt laget.

For ikke mange år siden ville slike rammer for et kvinnelag vært utenkelige. Nå finnes de stadig flere steder.

Guro Reiten brøler ut etter sitt første VM-mål mot Nigeria. Hun bli nå lagvenninne med Maria Thorisdottir (t.h.) og Maren Mjelde (bak t.v.) i Chelsea.

Samme drakt som Messi

For Caroline Graham Hansen betyr det at en barndomsdrøm går i oppfyllelse.

– Det er stas å få være en del av den klubben, filosofien og lære å spille fotball på deres måte, sier Norges største stjerne i VM. Hun har alltid likt Lionel Messi. Nå skal de spille i samme drakt.

– Men jeg skulle jo helst spilt sammen med ham da, og det blir jo litt vanskelig. Haha.

Publisert:
 1. Caroline Graham Hansen

Mest lest

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil