Forbundet mente deres egne verdensmestere var «underlegne menn». Da måtte presidenten gå på dagen

Sist sommer vant USA nok et VM-gull i fotball. Nå møter spillerne sine egne forbundsledere i rettssalen.

Megan Rapinoe var den store stjernen under fjorårets VM i Frankrike.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Fyrverkeri lyste opp himmelen over Lyon, mens gullkonfetti regnet over den lilla manken til Megan Rapinoe. Hun løftet VM-trofeet mot himmelen, og mesterskapets store stjerne ble møtt av et jubelbrøl fra titusener på tribunene. Rundt henne jublet lagvenninnene etter finaleseieren over Nederland. For fjerde gang i VM-historien var amerikanerne best i verden. Åtte VM hadde gitt åtte amerikanske medaljer.

Fjorårets turnering i Frankrike ble kalt tidenes beste. Rapinoe ble ikke bare toppscorer. Hun markerte seg også med kraftige angrep på president Donald Trump og Fifa-president Gianni Infantino. Fotballen ga henne en scene, og den da 33 år gamle spilleren brukte den til å løfte frem alle sine kampsaker. Først og fremst snakket hun om likhet mellom menn og kvinner.

Da verdens beste spiller skulle kåres utpå senhøsten, ble Rapinoe den andre kvinnen i historien – etter Ada Stolsmo Hegerberg – til å vinne Gullballen.

Et drøyt halvår senere er det imidlertid lite fyrverkeri og glitter i sakene om verdens beste landslag.

Les også

Da hun fikk den nedslående beskjeden, ville Hegerberg flykte fra alt: – Kan vi ikke stikke til Hawaii og bli der?

Rapinoe ble kåret til verdens beste to ganger i fjor høst. Her sammen med Lionel Messi etter Fifas kåring.

– En vedvarende kamp

Sist torsdag måtte Carlos Cordeiro gå på dagen fra stillingen som president i Det amerikanske fotballforbundet. En mangeårig kamp om lønnsvilkårene på kvinnelandslaget er nå kommet til en rettssal i California.

Det gikk omtrent så galt som det kunne gå for fotballtoppen.

– Å se det åpenbare kvinnehatet og diskrimineringen som brukes mot oss, er virkelig skuffende, sa Rapinoe onsdag ifølge New York Times.

Da hadde formuleringer i de forberedende rettsdokumentene fra forbundet kommet ut i mediene. Der ble det hevdet at det var vitenskapelig bevist at kvinnelige spillerne er underlegne mannlige, det vil si at de har lavere status.

Forbundets advokater argumenterte også for at det kreves mer fart og styrke for å hevde seg i herrefotball. De mente samtidig at herrelandslaget har større ansvar enn kvinnelandslaget.

– Jeg vet at vi er i en vedvarende kamp, men dette var virkelig å krysse grensen, kommenterte Rapinoe.

Da Cordeiro trakk seg, la han seg flat og beklaget formuleringene. Den avtroppende presidenten hevdet at han ikke hadde lest alle dokumentene godt nok. Det tok han ansvar for og beklaget.

Les også

Hun har angrepet Trump en rekke ganger. Megan Rapinoe ble den store helten i VM-finalen.

Carlos Cordeiro ser på at Fifa-president Gianni Infantino overrekker en drakt til USAs president Donald Trump.

Får kvinnelig president

En rekke av styremedlemmene gikk umiddelbart ut og tok avstand fra ordlyden som var brukt.

Don Garber, som også er leder for den profesjonelle herreligaen i USA, sa at han hadde gitt klar beskjed til Cordeiro om at uttalelsene var både støtende og uakseptable.

Visepresident Cindy Parlow Cone, som tidligere spilte på landslaget, sa at hun var både såret og skuffet over det som kom frem. Hun tok sterkt avstand fra uttalelsene.

Cone har bare ett år bak seg som visepresident. Nå tar hun over rollen til Cordeiro og blir dermed den første kvinnelige presidenten i forbundet.

Alex Morgan og Rapinoe er to av kvinnefotballens aller største stjerner.

Sponsorene reagerer

Det er ikke bare hos egne spillere at fotballforbundet har havnet i unåde etter formuleringene. Store sponsorer som Coca-Cola, Visa, Budweiser, Deloitte og Volkswagen har alle gitt klart uttrykk for at de fordømmer ordbruken.

Rapinoe mener imidlertid at dette ikke er noe nytt, og at det er den samme undertonen som alltid har møtt kvinnelandslaget i forhandlingene med eget forbund.

Før kampen mot Japan i SheBelieves Cup sist uke kom spillerne ut til oppvarming med treningsdraktene på vrangen. Forbundets logo var ikke mulig å se. Det eneste som syntes, var de fire stjernene som viser hvor mange ganger laget har vunnet VM.

Les også

Broren var inn og ut av fengsel og hadde hakekors på armen. Likevel er han VM-stjernens inspirasjon.

Rapinoe med VM-trofeet.

Mener anklagene er urettferdige

Spillerne krevde rundt 700 millioner kroner fra forbundet i etterbetaling. Advokatene sier de har kommet frem til summen etter å ha lagt damelagets prestasjoner til grunn, for så å sammenligne hva herrelandslaget ville fått om de oppnådde det samme.

Forbundet på sin side mener det er helt umulig å legge en slik regnemåte til grunn. Årsaken er at spillernes advokater også har regnet inn bonusutbetalingene i forbindelse med verdensmesterskapene.

Kvinnene har som sagt vunnet fire gull. Det er imidlertid en voldsom forskjell på hvor mye penger som ligger i potten i et herre-VM og et kvinnemesterskap.

Det franske forbundet fikk utbetalt nesten 400 millioner kroner da de vant mesterskapet for menn i 2018. Året etter fikk det amerikanske forbundet rundt 40 millioner kroner da deres damer vant.

Årsaken til dette er at det er en enorm forskjell i markedsinntektene Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har på de to mesterskapene. Dermed blir også forskjellen i utbetalingene til vinnerne så forskjellig.

Carlos Cordeiro.

Det amerikanske forbundet mener også at en del av anklagene fra landslaget er direkte urettferdige. USA var veldig tidlig ute med å satse på kvinnefotball. De innførte også VM-bonuser før Fifa utbetalte en eneste dollar i forbindelse med damenes VM.

De trekker også frem summen de har brukt på kvinnefotball, og sammenligner den med lignende tall fra andre land. De mener da at USA har vært verdensledende ikke bare på banen, men også med tanke på investeringene som er gjort for å løfte landslaget og kvinnefotballen.

Kilder: New York Times, Washington Post, ESPN

Publisert: