Formel 1-sirkuset kan komme til Norden: Planlegger spektakulær løype blant Københavns severdigheter

Det danske kongehuset og regjeringen skal være postive til forslaget.

Formel 1-løp blir arrangert i flere bykjerner. Her er danske Kevin Magnusson i Baku, Aserbajdsjan. Foto: Efrem Lukatsky / TT / NTB scanpix

 • Øystein Jorem
  Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen
Publisert: Publisert:

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Formel 1 er stort i Danmark, og nå kan danskene få sirkuset rett inn i sine egne gater. I tre år har nemlig det blitt jobbet med å arrangere et løp i København sentrum. Det kan bli en realitet allerede i 2020.

I mars hadde prosjektgruppen besøk av banedesigneren Hermann Tilke, og sammen med en ekspert på bybaner fikk de godkjent en rute i det sentrale København. Ruten som ble godkjent er i området rundt Christiansborg, som huser Danmarks parlament.

Les også

Zlatan nærmest formel 1-stjerne på pengeliste

De amerikanske eierne av Formel 1, Liberty Media, ga danskene grønt lys til å fortsette planleggingen.

– Det var et meget positivt møte, sier prosjektleder Helge Sander, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Sander anslår at hele løpet vil koste i nærheten av 400 millioner kroner å arrangere, og pengene skal hovedsakelig komme fra private investorer.

– Hold kjeft, hvor kult!, var reaksjonen fra danskenes Formel 1-helt Kevin Magnussen da Berlingske Tidende fortalte han om planene torsdag. Han er fra Roskilde, rett utenfor København, og var henrykt over muligheten for et løp på hjemmebane,

– Jeg kan nesten ikke tro det, men hvis de lykkes med å få Formel 1 til København kan jeg love en ting. Det blir bånn gass, sier han til BT.

Den planlagte løypa går forbi Christiansborg i København sentrum. Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Les også

Faren har betalt 350 millioner: Nå er sønnen (18) Formel 1-stjerne

Prosjektet har også bred støtte fra både politikere og kongelige. Blant dem nevnes statsminister Lars Løkke Rasmussen, det danske kongehuset, finansminister, og forretningsmannen Lars Seier Christensen.

– Hvis vi skal gjennomføre et så stort arrangement i Danmark, er det nødvendig med et samarbeid mellom det offentlige og private. Min oppgave blir i første omgang å skaffe privat investering, og det vil jeg bruke de neste seks månedene på, sier Christensen til BT.

Les også

OL-mester vil sette en utrolig rekord på denne Formel 1-banen

Han bekrefter at det er snakk om flere hundre millioner kroner i investeringer og lisenser som må til for å bringe arrangementet til København. Dersom det blir en realitet, kan 400–500 millioner mennesker se mot København på tv.

– Både vi og Formel 1-eierne vil ha løpet så sentralt som mulig i København, og den skal gå forbi flere av byens attraksjoner. Banedesigneren sa i alle fall at det ikke ville bli noe problem å lage en fin bane, midt i København, sier Christensen til BT.

Sist gang et Formel 1-løp ble arrangert i Norden var i Sverige i 1978. Sverige Grand Prix ble arrangert seks ganger.

Publisert:
 1. Formel 1

Mest lest akkurat nå

 1. Sirdal-ordfører: – Kan i verste fall ta dager før strømmen er tilbake

 2. Skjenking må vente. Barna får lettelser. I neste uke blir det dag for dag-vurderinger

 3. Travel dag for eieren etter at naustet knelte

 4. Slåssing utenfor ungdomsklubb på Bryne

 5. Dette er den nye tv-serien du skal sjå

 6. Fant hemmelig tilflukts­rom fra nazi-tiden i Stavanger