Norske tallknusere har regnet ut Leicesters gullsjanse: Så nær er vi et engelsk fotballmirakel

Tottenham— og Arsenal-fansen kan trolig se langt etter Premier League-tittelen.

Riyad Mahrez (til venstre) og Jamie Vardy har vært helt sentrale for at Leicester stormer mot Premier League-tittelen. Laget fra Midlands har aldri tidligere vunnet Englands toppdivisjon.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Se utregningen i faktaboksen lengre ned i denne saken

Statistisk sett er det nemlig overveiende sannsynlig at seriegullet i 2015/16-sesongen går til sensasjonslaget Leicester City.

Det viser tallene som Norsk Regnesentral har utarbeidet. Ifølge tallknuserne er det 78,4 prosent sjanse for at Leicester tar førsteplassen. Tottenham gis 17,4 prosent sjanse for gull, mens Arsenal har så lite som 2,5 prosent sjanse.

Leicester har tatt Premier League med storm denne sesongen. Før seriestart var det en rekke medier som tippet Midlands-laget på nedrykk, men guttene til Claudio Ranieri står med imponerende 63 poeng etter 30 kamper. Leicester har kun tapt tre seriekamper denne sesongen, og åtte runder før slutt er det fem poeng ned til nærmeste utfordrer Tottenham.

Arsenal har riktignok en kamp mindre spilt, men de er hele 11 poeng bak Leicester og levnes svært liten sjanse av Norsk Regnesentral ( se faktaboks ).

Les også

Nå har Leicester flere engelske landslagsspillere enn Manchester United

Disse rykker ned

SJEFEN: Claudio Ranieri tok over manageransvaret i Leicester sist sommer.

Ranieri og Leicester-spillerne har konsekvent unngått å snakke om et mulig seriegull. Ranieri har så vidt dristet seg til å si at målet er Europaligaen. Etter alt å dømme blir det Champions League-spill til høsten, for ifølge regnesentralen er det 96 prosent sannsynlig at Leicester blir nummer en eller to.Mens Leicester har 99,9 prosent sjanse for å ende blant de fire beste, er det statistisk sett stor sannsynlighet for at de får med seg Tottenham, Arsenal og Manchester City. Nærmeste utfordrere om de viktige topp fire-plasseringene som gir Champions League-spill er West Ham (34,4 prosent), Manchester United (17,7) og Liverpool (9,7).

I bunn virker Aston Villa fullstendig fortapt, og det er de også ifølge våre tallknusere. Det er 99,8 prosent sannsynlig at Villa rykker ned. Norwich rykker ned syv av ti ganger, mens prosentsjansen er bittelitt større for Newcastle og Rafael Benitez.

Spilles 100.000 ganger

Det er forsker Nikolai Sellereite og assisterende forskningssjef Anders Løland som står bak beregningene, som er basert på en statistisk modell hvor hvert lag har et styrketall. Det tas hensyn til hjemmebanefordel.

Styrketallene og hjemmebanefordelen tallfestes ved hjelp av resultatene i kampene som er spilt hittil. Her tas det hensyn til hvilke lag som har spilt mot hverandre, slik at en seier over et godt lag er bedre enn en (like stor) seier over et dårligere lag. En stor seier er i tillegg bedre enn en ettmålsseier.

Når styrketallene og hjemmebanefordelen er tallfestet fra de spilte kampene, spilles resten av kampene 100.000 ganger på en datamaskin. Tabellsituasjonen gjøres tilsvarende opp 100.000 ganger. Deretter beregnes det hvor mange ganger Leicester kommer på førsteplass, andreplass og så videre, og tilsvarende for alle lagene.

– Siden vi spiller alle de gjenværende kampene tar vi hensyn til at for eksempel Liverpool (44 poeng) har ti kamper igjen, mens Southampton (også 44 poeng) bare står igjen med åtte kamper. Det er hovedgrunnen til at Liverpools sjanse for å havne blant de fire beste er 9,7 prosent mot Southamptons 1,8 prosent, forklarer Sellereite og Løland.

Leicesters gjenværende kamper:

  • Crystal Palace (b)
  • Southampton (h)
  • Sunderland (b)
  • West Ham (h)
  • Swansea (h)
  • Manchester United (b)
  • Everton (h)
  • Chelsea (b)
Publisert: