Den nesten umulige cupdrømmen

De siste 20 årene har kun tre eliteserielag røket ut av cupen i 1. runde.

CUPHELTER: Staal-karene ble helter mot Sandnes Ulf i 2012.
 • Lars Fisketjøn
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Lyn tapte 1-2 for Jevnaker i cupens 1. runde i 1993. Deretter gikk det 19 år før Sandnes Ulf røk 1-2 for Staal på Jørpeland 1. mai 2012. Samme dag tapte også Sogndal 0-3 borte for Florø. Jevnaker spilte i 2. divisjon, Staal og Florø i 3. divisjon.

Det betyr at på de siste 298 førsterundekampene er det kun tre lag som har klart det Sola og Brodd drømmer om å gjøre i kveld.

— Vi tenker jo at noe sånt aldri skal få skje igjen, men du kan aldri si aldri, sier Sandnes Ulf-kaptein Aksel Berget Skjølsvik til Aftenbladet.

Han sitter på benken fra start i kveld, akkurat som han gjorde mot Staal for to år siden. Da ble han byttet inn, og brente straffespark i sluttminuttene.

— Uansett hvem man møter er det en forferdelig følelse å tape fotballkamper, og i 1. runde i cupen forventer alle at vi skal vinne, så det gjør følelsen bare enda verre. Det er etter slike tap jeg skulle ønske jeg hadde et helt annet yrke, sier Berget Skjølsvik.

Den pinlige følelsen

Lagkamerat Henrik Furebotn var i Sogndal for to sesonger siden, og opplevde den pinlige Florø-kampen fra banen.

— Det var helt forferdelig. Vi tapte 0-3, og det var ikke uflaks heller. Etterpå satt vi bare og stirret tomt foran oss i garderoben, og lurte på hva som hadde skjedd. Smålagene løfter seg ofte 20 prosent på innsats og alt sånt når de møter eliteserielag, mens vi gjerne slipper oss ned 5-10 prosent, og det er nok til å ryke ut på bortebane. Men det er en forferdelig pinlig følelse, sier Furebotn.

Sogningen er skadet, og spiller ikke kveldens kamp, men også i fjor var han med på å ryke ut tidlig i cupen. Da måtte Sandnes Ulf gi tapt for 2. divisjonslaget Fløy i 2. runde.

Lettere motstand nå

Før Sogndal og Sandnes Ulf røk ut i 2012 hadde det gått 19 år uten at noe eliteserielag røk ut i 1. runde. Den gang var det Lyn som tapte 1-2 borte mot Jevnaker.

— Jeg husker det så vidt. Det å ryke ut av cupen i 1. runde er en sånn opplevelse som du nesten ikke tror er sann. Lyn slet med mye forskjellig på den tiden, og det å ryke ut av cupen mot Jevnaker forsterket bare følelsen av nedtur, sier daværende Lyn-keeper Einar Rossbach.

Den tidligere landslags- keeperen er nå keepertrener i Odd, som skal møte 3. divisjonslaget Kjapp fra Nordagutu. Nå møter alle eliteserielagene lag fra nivå fire i cupens første runde, mens Jevnaker-laget Lyn møtte i 1993 var et topplag i 2. divisjon. Rossbach tror divisjonsforskjellen er årsaken til at så få elitelag har gått på cupsmeller i første runde de seneste årene.

— Det er mange gode lag og spillere også i 3. divisjon, men nivåforskjellen opp til 2. divisjonslagene er høy. Vi har merket stor forskjell når vi har hatt bortekamp mot 2. divisjonslag i 2. runde, sier Rossbach.

For Brodd blir oppgaven ekstra vanskelig. Det finnes bare noen få eksempler på at et 4. divisjonslag har slått ut et eliteserielag i cupen.

3. divisjonslaget Klepp er også utfordrere når Bryne står på motsatt banehalvdel under nyåpningen av Klepp stadion i kveld.

Men Bryne har slitt i sesonginnledningen, og står kun med ett fattig poeng etter tre serierunder. I 2011 røk Bryne ut i 1. runde mot Staal på Jørpeland.

Publisert:
 1. Fotball-NM
 2. SFK Lyn
 3. Sogndal
 4. Sandnes Ulf

Mest lest akkurat nå

 1. Trafikkuhell på E39 på Forus

 2. Etter 12 år i Oslo kom jeg hjem til en region som ikke finnes

 3. Satser på nytt daglig­vare­konsept i Stavanger: – Tror det kommer til å bli veldig populært

 4. 585 nye smittede på Nord-Jæren

 5. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

 6. – For meg virker det ganske åpenbart at det ville vært til kommunens fordel å ikke anke