Bevisene etter dopingskandale kan bli ødelagt

211 poser med blod og plasma står i fare for å bli ødelagt.

WADA håper på muligheten til å analysere 211 prøver fra 2006.
  • Reidar Løfaldli
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Den såkalte Puerto-saken fra 2006 førte til utestengning av kjente sykkelnavn som Alejandro Valverde, Ivan Basso og Jan Ullrich. Totalt skal 200 idrettsutøvere, blant dem 50 syklister, være involvert i saken rundt den spanske gynekologen Eufemiano Fuentes.

I et laboratorium i Barcelona finnes det fortsatt 211 poser blod og plasma. Det er restene av «Operasjon Puertos» etterforskning rundt dopinglegen Fuentes. Nå står disse posene i fare for å bli ødelagt, melder cyclingnews.com.

Les også

Dansk lege føler seg misforstått etter kritikken fra Bjørgen

Mulighet for analyse av prøvene

Da saken ble avsluttet etter nesten syv år på vårparten i 2013, endte det med betinget fengsel og fire års utestengelse fra å drive med legevirksomhet innen idretten for dopinglegen Fuentes. Deretter bestemte den spanske dommeren at resten av bevismaterialet skulle ødelegges.

Eufemiano Fuentes ble idømt betinget fengsel og fire års utestengelse fra å drive med legevirksomhet innen idretten.

Det er nå kun en anke som sørger for at blod-bevisene ikke allerede har blitt ødelagt, men har blitt holdt i live ut over den opprinnelige foreldelsesfristen, skriver sykkelnettstedet.WADA har økt foreldelsesfristen til ti år og gjort det mulig å gå inn med tilbakevirkende kraft i gamle saker. Det betyr at dersom anken blir tatt til følge før juni 2016, finnes det fortsatt en mulighet for analyse av de resterende 211 posene, skriver sykkelnettstedet.

Det kan bety at potensielt dopede utøvere som tidligere ikke har vært innblandet i saken, kan bli straffet og potensielt uskyldige utøvere bli frikjent.

Les også

Dopingjegerne møtte opp i matsalen for å teste Northug

Et potensielt problem er at ankeavgjørelsen deretter må godkjennes i det spanske rettssystemet, skriver storavisen El País. Dersom anken ikke blir godkjent vil de opprinnelige dommene fra 2013 bli stående.

Publisert: