Norges «umulige» oppgave: Ingen har gått til mesterskap etter hjemmetap først

Per-Mathias Høgmo må overgå seg selv og fotballhistorien for å gå videre.

Forutsetningene er enkle søndag. Per-Mathias Høgmo og Norge må vinne i Ungarn for å ta seg til EM.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Kun tre av 32 lag har slått tilbake etter playoff-tap i EM og VM siden dagens playoff-format startet før verdensmesterskapet i 1998. Men INGEN har klart det etter å ha tapt hjemme først. Norge må altså skrive historie for å komme til EM.

Nesten ny seerrekord på TVNorge — kommer den søndag?

Her er tallenes dystre tale før søndagens returkamp i Budapest:

  • På 13 tidligere EM-omspillsdueller siden ordningen ble innført foran sluttspillet i 2000, har bare ett lag tatt seg videre etter å ha tapt første kamp. Det var Nederland som høsten 2003 tapte 0-1 i Skottland og revansjerte seg med 6-0-seier i returkampen hjemme.
  • I VM-omspillet er status denne: På 19 omspillsdueller har det kun skjedd to ganger at et lag har tapt første kampen for deretter å snu og avansere til VM. I 2009 vant Russland 2-1 mot Slovenia, men Slovenia vant 1-0 i hjemmereturen og tok seg til VM på bortemål. Foran VM i 2014 hadde Frankrike et elendig utgangspunkt etter 0-2-tap i Ukraina, men Frankrike vant 3-0 i returkampen hjemme. (se fakta)

Fem kamper, fem tap

Norge tapte 0-1 hjemme for Ungarn og har en stor oppgave foran seg på Groupama Arena i Budapest søndag kveld. Trøsten er at alle norske seirer unntatt 1-0 vil sende Norge til sluttspill. Ender returkampen 1-0 til Norge etter ekstraomganger, avgjøres sluttspilldeltakeren i straffesparkkonkurranse.

– Jeg gleder meg til å reise til Budapest. Når det laget kan slå oss her, kan vi definitivt slå dem i Ungarn, sa Høgmo etter torsdagens kamp.

Norges omspillshistorie er ikke mye å lene seg til. Omspillet mot Spania i EM-plass høsten 2003 endte med 1-2-tap borte (i Valencia) og 0-3-tap hjemme.

To år senere var Norge i omspill mot Tsjekkia om VM-plass og tapte 0-1 både hjemme og borte. Hittil er det altså blitt fem tap på like mange kamper i omspill, og bare én scoring.

– Vi har scoret i hver eneste bortekamp i kvalifiseringen, og det akter vi å gjøre også søndag, er beskjeden fra Høgmo.

Publisert: