Har noe fotballag spilt hurtigere?

Kommentator Ola Bernhus lot seg imponere av Frankrikes nedsabling av Sveits.

Moussa Sissoko og Frankrike smadret Sveits. Her jubler han etter å ha scoret Frankrikes femte mål.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Både Frankrike og Sveits vant første kamp, denne dreide seg om å vinne gruppe E. Vinneren vil trolig møte toeren i gruppe F, altså Iran, Nigeria eller Bosnia-Hercegovina. Puljetoeren møter trolig Argentina.

Klar favoritt: Frankrike, med et fornyet og tempofylt landslag, men ifølge egne utsagn litt for ferskt.

Sveits måtte overgå seg selv etter å ha kommet til VM fra en svak kvalifiseringspulje og ha slitt med Ecuador i første kamp.

Pang, pang

Men det ble ikke så lett for Sveits å utligne disse forutsetningene etter det som skjedde tidlig i første omgang. Først headet Olivier Giroud en corner i mål fra 12 meters hold, hardt og vinkelplassert.

Ett minutt og seks sekunder senere snappet Karim Benzema en pasning fra Valon Behrami og ga Blaise Matuidi muligheten til å legge på til 2-0, bare tolv sekunder etter at Sveits hadde tatt avspark.

Hele tiden med Frankrike på høygir, mens Sveits famlet etter skyggene som for forbi.

Dermed falt sveitsernes kampopplegg pladask. Sveits ville tydeligvis spille tett i forsvar og angripe lynfort. Men ingen idé er god nok lenger når man er to mål bak, og ingen taktikk holder når det er spurtende motspillere hvor man enn snur seg. Det ble fristende å slå billige vitser om sveitserost, så hullete som det sveitsiske forsvaret var.

Straffekomikk

Sveits fikk likevel sjansen til å hente ny energi da keeper Diego Benaglio reddet straffe fra Benzema, og Yohan Cabaye sendte returen i tverrliggeren på tomt mål, en you tube-prestasjon. Det var dette VMs åttende straffespark og det første som ble misbrukt. Og Frankrike har aldri bommet på et straffespark i noe VM, i ordinær tid.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Kunne Sveits hente inn to mål også? Ja, det manglet ikke vilje og muskelbruk, men forsvarsevnen var fortsatt råtten. Giroud kunne drive en kontring mot et tømt Sveits-forsvar etter corner, og Mathieu Valbuena scoret enkelt fra fire meter, 3–0. ## Alt skjedde

Etter én omgang kunne vi summere hendelser nok til en hel kamp og mer. Tre mål, kolossalt tempo, grove tabber vekslet med fine prestasjoner, straffemiss, mange sjanser, også noen til sveitserne.

Hele tiden med Frankrike på høygir, mens Sveits famlet etter skyggene som for forbi. Trener Ottmar Hitzfeld kunne bare gjøre én ting, lenke spillerne sammen i forsvaret for å begrense tapet og sikte seg inn mot Honduras 25. juni.

Det ble forsøkt, men ingenting nyttet. Benzema scoret, sitt tredje i VM, på Paul Pogbas smarte pasning. Moussa Sissoko ordnet 5–0 etter enda et høyklasseangrep.

Men Sveits ga ikke opp. Blerim Dzemailis redusering til 1–5 var fin – og det første målet på frispark i årets VM. Og jammen reduserte Branit Xhaka til 2–5 også. Og til slutt blåste dommeren av kampen da det sjette franske målet var på vei til nettet.

Det var en kamp å huske lenge. Og kanskje er det Frankrike som står for neste steg i fotballens utvikling med sitt eksepsjonelle angrepstempo?

Publisert: