Tidligere toppdommer slet med tvangstanker: - Jeg følte angsten komme

— Jeg tenkte at om jeg var åpen om det, ville de si «kan vi stole på Webb, eller skal vi heller gi den storkampen til en dommer som er litt mindre sprø?»

Howard Webb åpner seg i ny selvbiografi, og forteller blant annet om tvangstankene som plaget ham.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Tidligere fotballdommer Howard Webb, som i 2010 dømte både mesterligafinalen og VM-finalen, holdt i hele karrieren skjult at han lider av tvangstanker, såkalt OCD.

I en selvbiografi forteller han om lidelsen og hvordan den arter seg. Ett eksempel er hans forsøk på å ikle seg dommertrøya før VM-finalen mellom Spania og Nederland.

Han tok den på, tok den av, tok den på igjen, var ikke fornøyd. Hele seks ganger tok han trøya på seg før han omsider kunne la den være på.

— Hvis en negativ tanke snek seg inn i hodet mens jeg tok den på, følte jeg angsten komme, og jeg måtte ta av trøya for å kvitte meg med det, forklarer han.

Han våget aldri å fortelle noen om lidelsen, for han fryktet at det ikke ville bli akseptert.

— Som dommer må man gi inntrykk av å være bestemt og selvsikker, sier han.

— Jeg kunne forestille meg at om jeg var åpen om det, ville de si «kan vi stole på Webb, eller skal vi heller gi den storkampen til en dommer som er litt mindre sprø?»

Han skriver at han var plaget av OCD under oppveksten i Rotherham, men at foreldrene ikke tok det på alvor og avfeide det som «Howards særegenheter».

Webb er langt fra den første engelske fotballpersonlighet som forteller at han sliter med tvangstanker. Både David Beckham og Paul Gascoigne har gjort det samme.

Les også

Messi og Barcelona ydmyket gamlesjefen

Les også

Arsenal fortsatte seiersrekken: Lekte med Ludogorets

Umulig

VM-finalen i Sør-Afrika er ikke blant kampene Webb er mest stolt av. VM-finalen ble en stygg og til dels brutal affære der han delte ut ni gule og ett rødt kort, rekord for VM-finaler. Han overså også det som burde vært et direkte rødt kort da Nigel de Jong satte knottene i brystet på Xabi Alonso.

— Noen kamper er umulige å dømme, og det var en av dem, skriver Webb i sin selvbiografi om den kampen.

Han forteller også om andre ting han angrer på.

— Jeg husker et Manchester-derby hvor Cristiano Ronaldo applauderte sarkastisk etter at jeg ga ham gult kort. Selvsagt burde jeg vist ham ut, men jeg tenkte at jeg ville endre kampens gang. Jeg feiget ut.

Les også

Spansk journalist: - Fortsetter Ødegaard slik, kan han få spille for A-laget

Maktkamp

45-åringen avsluttet dommerkarrieren i 2014. Nå er han dommersjef for Saudi-Arabias fotballforbund. Han forteller i boken om en tøff maktkamp mellom Englands fremste dommere. Noen ganger ble rivaliseringen også fysisk.

— Det som skulle være en uformell samling med øl og grillmat ble nesten til boksekamp mellom Graham Poll og Mark Halsey, skriver han om en episode.

Poll og Halsey benekter overfor britiske medier at de var i tottene på hverandre. (©NTB)

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Bil på taket i Sandnes - to personer til sykehus

  2. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

  3. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips

  4. Endelig fikk Støre til noe

  5. Brann i hytte på Tau

  6. Klæbo nekter å gå med skiforbundets nye sponsor