Den finske hopplegenden Matti Nykänen er død: – Han var så mye bedre enn oss

Døde natt til mandag.

Matti Nykänen er død. Foto: Thorberg, Erik

  • Silje Dyregrov
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det melder den finske avisen Seiska, som har fått dødsfallet bekreftet fra hopplegendens nærmeste.

– Jeg har selv nettopp hørt om det, så jeg kan ikke si mer, sier Nykänens mor Vieno Nykänen til Iltalehti.

Matti Nykänen ble 55 år gammel.

  • Har du lest denne kommentaren om hopplegenden (for abonnenter)? Jeg møtte Matti Nykänen en gang. Det gjorde sterkt inntrykk

Matti Nykänen ser hopp under OL i Pragelato, Italy, i 2006. Foto: Markku Ulander / LEHTIKUVA

– Ingen andre var i nærheten

– Dette var trist. Det er en meget stor idrettsmann som har gått bort så altfor tidlig. Han var så mye bedre enn oss når han ville, sier Hroar Stjernen, som konkurrerte mot Nykänen på 1980-tallet.

Stjernen beskriver Nykänen som en hopper med ekstrem fysikk og som kunne lande langt nede i bakken mens resten havnet på kulen.

– Det er vanskelig å rangere ham opp mot andre, men utifra sin tid var han den aller beste. Og jeg vil si at han helt klart er på pallen over de beste gjennom tidende, sier han.

Her er Matti Nykänen under et verdenscuprenn i skiflyging i Vikersund i 1983. Foto: Løchen, Per

Språkbarrieren gjorde at Stjernen aldri ble veldig godt kjent med Nykänen personlig, men når han tenker tilbake på finnens karriere er det spesielt OL i Calgary i 1988 som skiller seg ut.

– Da vant han alt og var så mye bedre enn resten. Han fikk juling i VM i ’87 der han ikke vant noe, også slo han tilbake med det. Når han bestemte seg, var ingen andre i nærheten, sier han.

Nykänen tok fire OL-gull og fem VM-gull. Finnen har også 46 seirer fra verdenscupen.

I sesongene 1982/83 og 1987/88 gikk han også til topps i den tysk-østerrikske hoppuka.

– Jeg ble sjokkert

I 1985 og 1988 ble Nykänen kåret til årets idrettsutøver i Finland. Med sin enorme suksess blir han sett på som en av de aller største legendene i hoppsporten. Han la opp i 1991.

– Jeg ble sjokkert da jeg hørte det. Det får meg først og fremst til å tenke på alt han har betydd for hoppsporten. På mange måter var han banebrytende i mye av det han gjorde. Han oppnådde alt man kunne oppnå i forholdsvis ung alder, sier den norske hoppsjefen Clas Brede Bråthen til NTB og fortsetter:

– Han hadde en fantastisk evne til å fascinere og imponere en hel hoppverden. Skihoppingen hans var noe man ikke hadde sett makan til tidligere, og han satte en ny standard. Det er veldig tidlig å gå bort i en alder av 55 år. Det var ikke noe jeg hadde ventet. Du blir litt sjokkert og satt ut.

Bråthen var selv aktiv hopper da Nykänen fortsatt leverte i bakken.

– Han er en av vår idretts desidert største profiler. Matti på sitt beste var et idol for mange i min aldersgruppe. Han kan beskrives med alle ordene man kan bruke om store forbilder.

Sjokkert ble også Mika Kojonkoski, finnen som var norsk landslagstrener fra 2002–2011.

– Hva... Hva har skjedd? For noen triste nyheter. Han var den beste i historien, sier Kojonkoski til Ilta Sanomat.

Slet med alkoholmisbruk

Nykänen hadde nemlig også et liv preget av skandaler. Han ble flere ganger dømt for mishandling, og i 2004 måtte han i fengsel etter å ha knivstukket en nabo.

Til den finske avisen Ilta Sanomat har han tidligere fortalt om misbruk av alkohol og piller.

– Jeg var som en liten mus, som ikke våget å stole på noen. Jeg hadde det dårlig og behandlet angsten med sprit. Jeg tok også en pose med piller om dagen. Jeg levde i et liv utenfor virkeligheten, uttalte han i 2017.

Nykänen gjorde sitt siste intervju for to uker siden med finske Aamulehti. Da var han langt mer rolig og tilstedeværende enn han hadde vært i tidligere år.

– Jeg er mye mer tålmodig i dag. Tenk, nå har jeg svart på spørsmål i snart en time. Tidligere hadde det aldri kommet på tale. Jeg hadde maur i buksene hele tiden, skulle alltid reise et annet sted. Nå er det nok om jeg får måke snø i fred og ro, gjerne i fem timer, sa Nykänen i intervjuet ifølge Hbl.fi.

Han etterlater seg kona Pia og tre barn fra tidligere forhold. I intervjuet fortalte han at han var i stor sorg over at han ikke hadde lov til å møte sine barnebarn.

– Barnas foreldre ønsker det ikke. Jeg vet at de en dag kommer til å angre på det og jeg håper situasjonen endrer seg, sa han.

Matti Nykänen var en legende i hoppbakken. De siste årene gjorde han seg også bemerket som artist på nattklubber og restauranter på Gran Canaria. Som her - da Aftenposten møtte ham i 2015. Foto: KURT B.M. HAUGLI

Etter hoppkarrieren prøvde Nykänen seg som artist. Han ga ut flere album, og i 2006 ble hans liv dramatisert i filmen «Matti».

Publisert:
  1. Hopp

Mest lest akkurat nå

  1. Fanget meteoren på film i Sandnes

  2. Ansatt ved Rovik boas har testet positivt

  3. Møter gamle lagkamerater: – Vil vise at Viking tok feil

  4. Ti omkom i bussulykke i Kroatia

  5. Tallet på omkomne stiger i India

  6. Norsk pangåpning i OL - brøt vond trend