Lundbys nye planer: – Nå vil jeg hoppe høyere!

Maren Lundby vet akkurat hva hun skal gjøre for å befeste sin suverene posisjon neste sesong.

For å hoppe høyere, må Maren Lundby bli sterkere.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Da er det VM i Seefeld, og 23-åringen forstår at det ikke er mulig å flyte videre på resultatene hun har i vinter, selv om de er suverene.

Da hun vant hopprennet i Kollen foran veteranen Daniela Iraschko-Stolz (34) fra Østerrike sist søndag, tok hun sin 13. verdenscupseier.

Ingen i Norge har flere, uansett kjønn. Roar Ljøkelsøy stoppet på elleve.

Utøveren fra Bøverbru vet imidlertig at toppidrett også betyr konstant utvikling. Det som holder mål den ene sesongen, er ofte ikke godt nok den neste.

Derfor snakker utøvere ofte på slutten av sesongen hva de tenker å forberede. Evalueringer som alle har, blir nyttige.

Les også

I løpet av ett år har Tande endret mening: – Jeg har knekt koden

Les også

Lundbys trener med tordentale: – Folk må skjerpe seg

Maren Lundby har en flott stil, men vil mer inn i VM-sesongen 2018/19, da det er VM i Seefeld.

Litt av en statistikk

Det som har vært imponerende med Lundby denne sesongen er at hun har inntatt en så suveren posisjon, som ingen skihopper fra Norge har gjort før henne.

Hun ble olympisk mester i den eneste øvelsen kvinnene kunne være med på, men aller viktigst: I løpøet av en lang vinter er hun aldri blitt dårligere enn nummer to i renn.

– Derfor satser jeg på at den trenden fortsetter også i avslutningen i Oberstdorf, sier hun foran to renn i Tyskland om halvannen uke.

Totningens grep for å vokse videre i sporten sin, har hun allerede klart for seg.

– Jeg ønsker å hoppe høyere. Det betyr at jeg må satse mer på fysikken enn jeg har gjort tidligere. Ved å få mer styrke, blir spensten bedre og jeg kommer høyere og lenger ned i bakken. I tillegg blir jeg ikke så sårbar for bakvind.

Lundby vet at det skal være en evaluering på Lygna 18. og 19. april sammen med herrene, men hun vet allerede nå hva det er hun vil fremover:

  • Bli sterkere, uten å bli tyngre
  • Hoppe færre hopp om sommeren
  • Utvikle teknikken

Skal bevare farten også

Landslagstrener Christian Meyer støtter “eleven” i det hun tenker selv.

– Maren ønsker å forbedre fysikken for å få et løft, men skal samtidig bevare farten. Hun ser nok på herrene og tenker hva hun kan bli bedre på. Det handler om prioritering.

Meyer opplevde at Anna Odine Strøm satte karrièrebeste i verdenscupen, når det gjelder resultat. 19-åringen fra Alta ble nummer syv totalt. Strøm er for øvrig den eneste utenom Lundby som har en individuell medalje fra junior-VM. Og det denne sesongen

– Hun kommer fra klubben til Bjørn Wirkola. Det er kanskje ikke mange som ville trodd at en jente skulle føre hans arv videre, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Silje Opseth, som tok VM-gull i mixed lag i junior-VM sammen med Strøm og to gutter i vinter, endte på 16. plass.

De tre beste fra Norge. Anna Odine Strøm (f.v.), vinner Maren Lundby og Silje Opseth.

Får et større lag

Lundby har vært eneste eliteutøver på kvinnesiden denne sesongen. Nå åpner Meyer opp for at laget kan bli utvidet med Strøm og Opseth.

Det finner for øvrig også flere unge som kommer bak, ikke minst Thea Kleven og Eva Elise Amble Johansen, som er på laget som satser mot OL i Beijing 2022. De var begge i Kollen søndag, for å følge verdenscupen på nært hold.

De to tenåringene har satset i flere år allerede, men ved å lære av Maren Lundby, ser de også at det tar tid å bli god. Lundby var med i VM første gang som 14-åring i Liberec i 2009.

Nå dominerer hun i denne idretten.

Etterveksten. Eva Elise Amble Johansen (t.v.) og Thea Kleven er unge skihoppere som vil opp og frem.
Publisert: