NFF-leder om Hegerberg: – Den største profilen norsk kvinnefotball har hatt

Norges Fotballforbund merker Ada Hegerberg-effekten.

Ada Hegerberg har hatt eventyrlig suksess de siste årene.
  • Odd Inge Aas
    Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

SANDEFJORD: Søndag spiller Norge mot regjerende verdensmester USA, og i timene før avspark i Sandefjord vil i underkant av 3000 påmeldte barn, unge og foreldre og ledere samles i en «fan zone» for underholdning, seminarer og fotballmoro ikke langt fra stadion.

Et av flere tiltak for å skape begeistring og oppmerksomhet før sommerens EM i Nederland.

Spesielt den økende populariteten til den doble Champions League-mesteren Ada Hegerberg gir god drahjelp for landslaget og norsk kvinnefotball.

– Med fare for å bli historieløs, så har ikke norsk kvinnefotball hatt en større profil, sier Jan Ove Nystuen, som er leder for merkevare i Norges Fotballforbund.

Han forteller at Hegerberg-effekten gir seg utslag på flere måter.

– Vi merker det på interessen blant unge gutter og jenter, og definitivt fra mediene som kommer med forespørsler om det ene og det andre. Samarbeidspartnerne verdsetter prestasjonene, og også den oppmerksomheten som knytter seg til det.

Les også

Slik var Hegerbergs dramatiske døgn før den store finalen: – Jeg var veldig opprørt

Konfettien regner over Lyon-spillerne etter seieren i Champions League.

Prisras for Hegerberg

Nystuen er sikker på at alle som jobber med jente- og kvinnefotball i Norge ser at det kommer mange til gode.

– Jeg tror også at lagvenninnene hennes ser at det er en enorm drahjelp i å ha en spiller som har så mye sportslig suksess, og som er flink til å dele med og omgå omverdenen, sier han.

Ikke bare er Hegerberg kåret til årets spiller i Europa og nå nylig i verden av BBC. Hun har også vunnet Gullballen som beste spiller i Norge, uavhengig av kjønn, to år på rad, og Årets kvinnelige utøver på Idrettsgallen i konkurranse med de mange vintersportstjernene.

Nystuen peker på den drivende utviklingen kvinnefotballen opplever internasjonalt. Den ønsker NFF å kapitalisere på her hjemme.

Norge har utvilsomt rike tradisjoner med gull i både VM og OL, men tempoet er nå så stort i mange land, at det må jobbes hardt for å henge med i svingene.

110.000 jenter spiller fotball rundt om i landet, men en av utfordringene er at mange, som i andre idretter, slutter i overgangen til tenårene.

– Vi må forvalte den økende populariteten rundt Hegerberg og landslaget til å inspirere og motivere jenter til å begynne med fotball, men også holde på lenger, sier Nystuen.

I Toppserien er det en utfordring at for mange lag må lene seg på veldig unge spillere, i og med at for få har fortsatt å spille til de er godt oppe i 20-årene.

– Høyere nivå på den hjemlige serien er et suksesskriterium for å henge med i den internasjonale utviklingen.

Les også

Den mektige presidenten vil ha verdensherredømme – med Ada Hegerberg på livstidskontrakt

I sommer skal den seiersvante Hegerberg prøve å vinne et trofe også med landslaget.

Syk etter Champions League-finalen

Hegerberg sto over treningene torsdag og fredag med litt feber, og var derfor ikke tilgjengelig da Aftenposten var i Sandefjord.

Hun har flere ganger tidligere fortalt om hvor viktig det er for henne å være et forbilde og en ambassadør for kvinnefotballen.

Trener Martin Sjögren tror sykdommen kan være en reaksjon på en lang sesong med mange viktige kamper mot slutten.

Hegerberg spilte for eksempel Champions League-finalen sist torsdag etter at hun hadde slitt med omgangssyken natten før kamp. Hun trente imidlertid med laget lørdag, og ser ut til å være klar til møtet med amerikanerne.

Sjögren var over til Cardiff og så finalen, han ble glad over å se opplegget Det europeiske fotballforbundet (UEFA) hadde laget til tilknytning til arrangementet.

– Det viser hvilket trykk det er rundt kvinnefotballen i Europa nå, sier han om 23.000 på tribunene, og om supporterarrangementene som preget den walisiske hovedstaden.

Nå håper svensken på det samme trykket rundt EM i Nederland.

– Jeg synes damefotballen, og spesielt spillerne, fortjener å få den oppmerksomheten, sier han.

Hør Aftenpodden Sport: Hvor gikk det galt for landslaget? Skal vi gi opp fotball og heller gå på ski? Og hva kan vi lære av Sergio Ramos?

Publisert:
  1. Ada Hegerberg

Mest lest akkurat nå

  1. Kjerkol om omi­kron-smitten: Regjeringen er klar til å innføre nye til­tak

  2. Vernede sjø­hus i Øster­våg kan rives

  3. Aftenbladet erfarer: Påbud om munnbind kan bli innført på Nord-Jæren

  4. Politiet tipset om at det ligger hånd­granater gjemt i skogs­område

  5. Torsdagens Oilers-storkamp utsatt: – Kom ut av ingenting

  6. To spillere ferdige i Sandnes Ulf: – Vemodig