«På tide å starte jakten på Valakaris erstatter»

KOMMENTAR: Interessenter har for lengst meldt seg rundt Simo Valakari. For TIL-ledelsen gjelder det nå å se hva som kan være aktuelt i markedet hvis suksesstreneren forsvinner.

Simo Valakari har trolig mye å se fremover i karrieren. Her på TIL-benken i kampen mot Stabæk på Nadderud.
 • Rune Robertsen
  iTromsø
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Søndag kveld fikk TIL den verst mulige starten i bortekampen mot Stabæk. Før publikum hadde fått summet seg havnet «Gutan» under 0–1 etter bare to minutter og ti sekunder. Samtidig ble førstekeeper Gudmund Taksdal Kongshavn skadet og måtte byttes ut.

De siste årene har en slik start oftest vært ensbetydende med tap for TIL. Hvor mange ganger har vi ikke sett at TIL aldri har klart å hente seg inn etter tidlige mål imot?

Med Simo Valakari har dette også skjedd. I serieåpningen borte mot Start slapp laget inn to mål på seks minutter, og kampen var i praksis over.

Sportsredaktør Rune Robertsen.

Noe er dog endret under finnens regime. Troen på egne ferdigheter er så sterk at selv om mange var skeptiske til at TIL skulle spille seg ut bakfra på naturgresset i Bærum, var det akkurat det som skjedde.

Les også

Jacob (21) etter kjempekampen på Nadderud: – Klar til å være førstekeeper

Sittende rett over provoserte hjemmefans fikk jeg se et TIL-lag som på ingen måte fremsto som et typisk bortelag. Gjennom hele kampen var de på høyde og bedre enn et hjemmelag med mye å bevise.

Simo Valakaris TIL-høst i fjor var intet annet enn utmerket. Poengmessig har TIL nå hentet 31 poeng på 19 eliteseriekamper under den finske treneren. Det gir et snitt på 1,63 poeng per kamp – eller 49 poeng over en sesong.

Slike tall er enkle å tolke. De betyr kriging om medaljer.

Fotballen er så uforutsigbar at mye kan endre seg på kort tid. To hjemmetap mot Sandefjord og Kristiansund vil for mange snu stemningen. Veien er ikke lang fra gudestatus til idiotstempel.

Les også

TILs uheldige keeper fikk trøst av Gabriel (6): – Bli frisk igjen, Gudmund!

Uansett er det ingen tvil om at TIL har en tydelig og fremoverrettet trener. Slikt blir lagt merke til. Derfor var det klokt av TIL-ledelsen å forlenge avtalen til Valakari til ut 2020 i høst.

Selv har Valakari vist stor entusiasme for prosjektet som er igangsatt. Han snakker stadig om medaljer og høye plasseringer. Derfor er det ingen grunn til å tro at han skal noe sted med det første.

Simo Valakari hilser på Stabæk-sjef Toni Ordinas sist søndag.

Likevel er fotballen så enkel at gode prestasjoner over tid gir interesse. Og Simo Valakari har skapt resultater både i Finland og Norge på kort tid med ganske begrensede ressurser.

Det legges merke til, da slike typer er sjelden kost i et lite trenermarkedmarked. Hos andre klubber treffer Valakari på så mange faktorer. Han er tydelig på hva han vil med en spennende spillestil, samt karismatisk og troverdig både internt og utad.

Jeg vet at klubber både i Norge og utlandet for lengst har Valakari på radaren. Jeg er også kjent med at Simo Valakari kunne fått seg trenerjobb i en annen liga enn den norske dersom han ønsket det i vinter. Da ble han i TIL. En annen gang kan avgjørelsen bli annerledes.

Les også

Stabæk-TIL 1–1: Fem snakkiser etter bortepoenget

Fortsetter TIL på samme spor poengmessig som i de 19 første kampene under Valakari rykker positive barrierer som gode tabellplasseringer stadig nærmere. Det samme gjør også Valakaris exit fra TIL.

Når en spiller under kontrakt leverer godt, kommer det interesse fra andre klubber. Det skiller dog en vesentlig ting når en trener kommer i samme situasjon.

Der klubben i teorien kan tvinge en spiller til å bli vil det samme være uklokt når det kommer til en trener. Hvem vil ha en trener som har hodet en annen plass? Svaret gir seg selv.

Alle skjønner at TIL ikke kan ha en rekke trenere gående på gress i tilfelle Valakari plutselig forsvinner. Men en formening om hva som rører seg i markedet, og ikke minst hva man ser etter, vil gi TIL en fordel når erstatteren skal hentes.

På samme måte som klubber har lister over spillere som kan hentes inn i hver enkelt posisjon på banen, bør det samme gjelde trenerjobben.

Et annet vesentlig spørsmål TIL bør ha en formening om er hva de mener Simo Valakari er verdt. Da avtalen mellom TIL og Valakari i fjor høst ble inngått, er jeg kjent med at det ble vurdert en klausul som fortalte hvor mye finnen skulle «selges» for om man kom i denne situasjonen.

GODT LIKT: Simo Valakari tar seg nesten alltid tid til supportere. Det har vært med på å bygge han opp til en godt likt trener på kort tid i Tromsø.

Klausulen ble droppet, og TIL står dermed fritt til å selv bestemme hva de vil ha. Samtidig vil de tvinges til å forhandle fordi en trener som vil bort bør slippes snarest mulig. Skjer en overgang i 2018 eller 2019 bør TIL i hvert fall få inn en millionsum.

Den dagen Simo Valakari bestemmer seg for at tiden hans i TIL er over er klubben i praksis maktesløse. Derfor vil det være klokt å jobbe i kulissene med TIL-livet etter Simo.

Glem heller ikke at kommer vi dit at Valakari blir hentet betyr det høyst trolig at TIL har suksess. Med andre ord ikke i nedrykksstriden slik vi er blitt så altfor vante til de siste årene. Noe som igjen forteller at å hente den finske profilen var det beste valget for klubben.

Fortsetter TIL på samme måte som nå er uansett en ting helt sikkert. Simo Valakari er i Tromsø på lånt tid.

Publisert:
 1. Eliteserien
 2. Tromsø IL
 3. Rune Robertsen

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 2. Ble pepret med spørsmål om Bell og Berisha – dette sier de om stjerneduoen

 3. Det er ikkje meininga ein skal bli rørt over at staten lar friske barn få bevega seg fritt

 4. Fortsatt fastlåst mellom Kvia AS og Eigersund før de møtes i retten mandag

 5. – Han var en mann som aldri ga seg, en drømmer

 6. Dødsulykken på Stor­haug: Under­søkelser av mobil­telefon svekker mis­tanken mot bil­isten