Katrine Lunde før håndball-EM: – Jeg må vise at jeg eier målet

Katrine Lunde (38) omtales ofte som verdens beste målvakt. Merittlisten er utenom det vanlige.

Den umulige Katrine Lunde. Som her i Møbelringen Cup nylig.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

BREST: Hun har syv gullmedaljer fra OL, VM og EM og fire titler i Champions League. 38-åringen gjør seg klar til mesterskap nummer 17 mot Tyskland i EM lørdag.

For motstanderne fremstår hun som et spøkelse som skremmer dem. Den norske målvakten har autoritet.

– Jeg må jo det for å være en god målvakt. Jeg må vise at jeg eier målet, sier hun.

Alderen tynger på ingen måte den erfarne sisteskansen, selv om hun har fått noen hentydninger som landslagets eldste spiller. Det preller av på veteranen.

Les også

Nå starter håndball-EM: Her er alt du trenger å vite

Katrine Lunde på vei inn til oppvarmingscupen på Fornebu sist helg.

– Så lenge man er til stede i hodet, står man ganske bra. Hvis jeg ikke er fokusert, kan jeg plutselig finne på de rareste ting inne i målet.

Lunde forteller at hun kan bli sinna og sur på seg selv, men ikke i løpet av kampen. I så fall ville det ført til at hun ble ufokusert.

– Enkelte skudd som går inn, kan irritere meg i lang tid selv om vi vinner kampen.

Har lang fartstid

Siden 2002 har hun vært med på å gi sitt bidrag til et landslag som har vært i toppen i alle år.

Så sent som i siste VM ble hun kåret til den beste keeperen, selv om det ble tap mot Frankrike i finalen. Det svir fortsatt, for akkurat i den kampen var det ingen av de norske målvaktene som fikk ut sitt beste.

Les også

Professor mener disse to har mange av de samme utfordringene

Lunde, født omtrent samtidig med eks-langrennsløper Marit Bjørgen, har tenkt å fortsette i mange år til. Det aller viktigste er at hun er motivert. Derfor tegnet hun treårskontrakt med klubblaget Vipers, som gjelder til sommeren 2020. Målet er å komme seg til OL i Tokyo det året.

Nå er det EM som gjelder. Lunde er inne i boblen sin allerede.

– Jeg prøver å være like profesjonell enten det er landskamp eller seriekamp, men jeg liker ikke å vite lang tid på forhånd om jeg skal starte eller ikke.

Hun forbereder seg alltid som om hun skal begynne kampen.

Forberedelsene inn mot kamp handler om å se hvilken rytme motspillerne har, ikke nødvendigvis hvor de skyter. Hun legger som eksempel merke til om en spiller finter begge veier. Så setter hun sammen de bildene og den informasjonen hun har i hodet. Dermed er Lunde klar for det som dukker opp.

Les også

Klubben som nesten overtok landslaget: – Noe vi må bruke for alt det er verdt

Mamma og datter. EM fører til adskillelse, men de skal prate sammen på Skype.

Lunde har spilt profesjonell håndball i Norge, Danmark, Ungarn og Russland.

Selv om det er blitt triumfer i bøtter og spann, har hun også fått oppleve å bli vraket til mesterskap. Det skjedde før VM i 2015 og EM året etter. I EM 2014 var hun ute på grunn av mammamage.

Den følelsen av ikke å være god nok for Norge, ville ikke kristiansanderen oppleve igjen. Derfor kom hun tilbake til Sørlandet med familien sin og skrev kontrakt i klubben der tvillingsøster Kristine Lunde-Borgersen var etablert.

Sist sesong opplevde de to å ta trippel, og for Katrine var det stort å bli norgesmester for første gang. Det var den eneste tittelen hun manglet.

Publisert: