California Dreamin’

I det offisielle programmet kalles Tour of California for «Verdens beste sykkelritt». Det er ikke helt sant, men for mange av deltagerne er det verdens viktigste.

Highway 1 er legendarisk. Her klatrer 2006-utgaven av sykkelfeltet i Tour of California på veien der de fleste foretrekker bil som transportmiddel. FOTO: DOUG PENSINGER/AFP

  • Espen Hansen
    Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Sportsdirektør Brian Holm i Team Columbia-Highroad lager trappetrinn med hendene når vi ber ham rangere hvor viktig Tour of California er for hans lag. Han nevner både Spania og Italia Rundt på vei oppover før han avslutter med Tour of California og Tour de France.

–De betyr omtrent akkurat like mye. Derfor har vi da også med oss stort sett det samme laget som vi kjørte Frankrike Rundt med i fjor, sier dansken.

Den amerikanske sportsutstyrprodusenten Columbia er hovedsponsor for laget som eies av idealisten, mangemillionæren og antidopingforkjemperen Bob Stapleton. Lagets hovedkvarter ligger i California, og den for oss overraskende store eksponeringen rittet får i amerikanske medier, medfører at Stapletons lag er nødt til å ta rittet meget alvorlig.

–Det er i hvert fall verdens raskest voksende ritt, slår Stapleton fast. I fjor så 1,6 millioner tilskuere rittet. Det er det meste noe idrettsarrangement har samlet i staten, mer enn sommerlekene i Los Angeles for nesten 25 år siden. TV-bildene i år sendes direkte til over 90 land, totalt skal det vises innslag herfra i over 200 land.

Dårlig vær.

Enda mer publikum støtter opp om rittet i år til tross for det håpløse været. Særlig imponerende var stemningen i stormkastene i Levi Leipheimers hjemby Santa Rosa. Det var ikke California slik det fremstår i disse dager Michelle og John Phillips drømte om midt på 1960-tallet da de skapte, California Dreamin’, den udødelige hit’en til The Mamas and The Papas. De satt en kald vinterdag i New York og startet med «All the leaves are brown».

Mange av de rytterne som sykler årets utgave av Tour of California hadde nok også gledet seg til behagelige temperaturer i Schwarzenegger-land. De som ikke var forberedt på vinteren her borte han fått sjokk. På den siste etappen skal rytterne opp til rundt 1500 meter på Palomar Mountain, og der ligger det for øyeblikket nesten én meter med snø! Heldigvis er værmeldingen bedre for slutten av uken.

De som bor her priser seg imidlertid lykkelig for både regn og snø. Noen få dager før stormene veltet inn over California gjorde man seg klare til vannrasjonering og grudde seg allerede til en sommer med tørke og branner.

Kong Lance.

Veldig mange kommer for å få et glimt av kongen selv, Lance Armstrong. Hans andre comeback sammenlignes med da Muhammad Ali gikk i ringen igjen, og da basketlegenden Michael Jordan kom tilbake fra et mislykket forsøk i baseball. Klart amerikanerne vil ha med seg dette. Og i motsetning til de to andre idrettene er det helt gratis å gå på sykkelritt!

Tour of California arrangeres for tredje gang, og har hatt amerikansk sammenlagtvinner hvert år. For de amerikanske rytterne – med bare et par unntak – er dette årets viktigste ritt. Dette blir for bl.a. Floyd Landis eneste mulighet til å måle krefter med noen av verdens beste ryttere. Ikke alle europeerne som kommer hit tar det like alvorlig, og noen uttalte før start at det for dem bare er trening. Ærlig, men lite respektfullt sagt. Det ble da heller ikke tatt særlig godt imot.

Medisin-sponsor.

Rittets navn i USA er Amgen Tour of California. Det brukes av alle. Amgen er legemiddelprodusent, noen vil si en helt naturlig sponsor for en sport der toppdivisjonen tidligere gikk under betegnelsen «et rullende apotek». Men Amgen bruker dette sponsoratet på en tiltalende måte. De har slått seg sammen med Lance Armstrong i hans engasjement mot kreft. Fem av de andre store sponsorene er også organisasjoner som jobber med forebygging av kreft eller hjelp til kreftpasienter.

Rittet er ikke verdens beste, men svært viktig. Derfor holder også guvernør Arnold Schwarzenegger sin trygge hånd over arrangementet. Han vil gjøre California til USAs mest miljøvennlige stat, og sykkelen er et av mange virkemidler.

Tour of California er kommet for å bli, og skulle ikke finanskrisen lamme sykkelsporten helt, vil det i fremtiden bli et av verdens største og viktigste.

Les også

  1. Tour de Lance

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. De har pusset opp 13 boliger de siste 17 årene. Nå har de omsider funnet roen på Tau

  2. Ansatt på sykehjem i Sola smittet

  3. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner i Rogaland – ett av dem i år

  4. Gårdsutsalget til Tommy Skjæveland møter motstand

  5. Veronica Simoné Fjeld hardt ut mot Isabel Raad

  6. Semitrailer i trøbbel på Moi