Her blir en ny Rosenborg-yndling (18) født

Han var ikke født da Rosenborg knuste Dortmund på bortebane i 1999. Lørdag kveld satte Erik Botheim inn sitt første eliteseriemål.

 • Marius Dahl
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

ROSENBORG - TROMSØ 2-1

Botheim er født ti dager inn i det «nye» millenniumet og er dermed Rosenborgs første målscorer i Eliteserien født etter 2000.

47 minutter inn i sin eliteseriedebut fra start fikk han ballen perfekt ned i føttene rett foran kassa. Da lot ikke unggutten fra Oslo seg be to ganger og bredsidet enkelt inn 2-0 foran Kjernen, som svarte med noe så sjeldent som en spillersang. Botheim jublet som en gal og en ny Lerkendal-stjerne var født.

Tabbe av Wangberg

Dette skjer bare en uke etter at Jonathan Levi scoret sitt første med en flott enkeltmannsprestasjon, da han skar inn i 16-meteren og avgjorde Sandefjord-kampen med et sent skudd i nærmeste hjørne. Levi var arkitekten også bak Botheims scoring, da han stjal ballen fra Lasse Nilsen 20 meter fra mål.

Les også

Rosenborgs Champions League-kvalifisering vises kun på nett

Levi og Botheim er gode kompiser, nå sørger de for at et skadeplaget RBK-lag kanskje får dyrket de neste profilene den neste tiden. For Botheim scoret ikke bare - han var frisk også. Han ble felt og kanskje snytt for straffe, han skapte sjanser og var nær scoring på brasse.

Svenske Levi kunne scoret mål selv også - allerede etter bare 40 sekunder kunne Simen Wangberg virkelig gitt sine gamle lagkamerater en drømmestart da Tromsø-kapteinen fikk et elendig touch og satte opp Levi en mot en mot Jostein Gundersen. Svensken, som avsluttet forrige kamp mot Sandefjord med å bli matchvinner, dro seg enkelt forbi Tromsø-stopperen og avsluttet like til side for mål via hanskene til Gudmund Kongshavn.

Snytt for straffe?

Tromsø fortsatte å rote da de skulle spille seg ut, men slapp unna uten baklengs. Det gjorde de også da Nicklas Bendtner spilte igjennom Erik Botheim etter 13 minutter. 18-åringen, som startet sin første eliteseriekamp lørdag kveld, rundet Kongshavn og gikk i bakken. TIL-keeperen var ikke i nærheten av ballen, men dommer Trond Ivar Døvle pekte ikke på straffemerket.

Les også

RBK-spilleren vurderer å gjøre noe vilt dersom Sverige slår England

– Det kan se ut som Gudmund Kongshavn treffer leggskinnet hans. Det er uhørt av Kongshavn, sa ekspertkommentator i Eurosport Bengt Eriksen, mens RBK-sjef Kåre Ingebrigtsen smilende gjorde det famøse «VAR-tegnet». Ingebrigtsen er blitt tilhenger av videodømming etter VM og kanskje ville han hatt bruk av det her.

Rosenborg måtte legge videodømming på is, men fortsatte å skape sjanser. Få minutter senere plaget Levi igjen Tromsø-forsvarer Gundersen. RBK-kanten brant til fra distanse og skuddet endret retning i Gundersen, før ballen forsvant like til side for mål.

Nesten brassemål av Botheim

Så kunne et VM- og ferie-glissent Lerkendal virkelig fått sett et magisk Rosenborg-øyeblikk etter 28 minutter. Kaptein Mike Jensen fant Bendtner ute på høyresiden og tårnet fra Kastrup fant Botheim på bakre stolpe. 2000-modellen var helt umarkert og prøvde seg like gjerne på et brassespark, Treffet var dessverre ikke rent nok til at ballen gikk på mål.

Les også

VM-spilleren gråt under kampen - refset på engelsk TV: – Pinlig

Les også

VM-studio: TV-kanal tok frem stoppeklokken. Neymar har lengst liggetid i VM

Magien var uansett bare minutter unna. Tromsø hadde enda ikke hørt vekkerklokkene og fortsatt å tape ball i oppspillsfasen. En feilvendt Morten Gamst Pedersen, fikk en hissig Mike Jensen i ryggen (Jensen hadde akkurat fått gult kort), og dansken stjal ballen fra den tidligere Rosenborg- og Premier League-profilen. Jensen satte så på turboen, spilte til Levi og løp på seg tilstrekkelig plass til at han enkelt kunne prikke inn et langskudd fra 20 meter. En vakker signaturscoring av indreløperen, som det er så altfor lenge siden vi har sett.

Idé, manus, regi og hovedrolle: Mike Jensen.

Med unntak av en småfarlig overgang og en dødball der nordlendingene fikk pirket litt i grøten - Tromsø hadde ingenting å by på. Mens Rosenborg, de hadde mer.

Magisk, Botheim!

For etter at sidene var byttet, pausen var over og Bendtner hadde gått av med en føling i lysken, tok en 18 år gammel angriper fra Oslo ansvar. Igjen klønet Tromsø det til defensivt. Lasse Nilsen klarte ikke å dempe en pasning på 20 meter og Levi luktet situasjonen som en slange. Svensken stjal ballen og fant Meling, som splite vegg med Tromsø-forsvaret, før Botheim enkelt bredsidet inn sitt aller første eliteseriemål.

Les også

Fem snakkiser etter tapet på Lerkendal: «TIL avslørt – må på overgangsmarkedet i sommer»

Jubelscenene sto til terningkast seks og lysluggen fra Oslo vest sprang rundt på Lerkendal mens Kjernen introduserte resten for Botheim-sangen.
Flere unggutter sto også i kø for å skinne offensivt, men dessverre for Erlend Dahl Reitan klarte ikke han å overliste Kongshavn da han prikket et flott Levi-frispark mot Tromsø-målet etter 63 minutter.

Sen redusering

Den siste halvtimen skjedde det fint lite. Helt til fem minutter gjensto og Tromsø viste at også de har lovende unggutter. 17 år gamle Sigurd Grønli kom inn og skapte spenning i kampen da han prikket inn et innlegg på hodet til Runar Espejord.

Tromsø rakk å skremme med noen farlige innlegg, men Rosenborg kunne juble for 2–1-seier, dagen før Brann og resten av fotball-Norge spiller den 16. serierunden.

Før det er RBK bare ett poeng bak serielederne.

Publisert:
 1. Rosenborg BK
 2. Eliteserien
 3. Tromsø IL

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. E39: Fastkjørt vogntog lager ikke kø lenger

 2. Strand: – Wirak er redd folke­meningen i For­sand

 3. Stavangerforlag står bak bokhaustens største suksess

 4. Anbefaler munnbind på buss og tog

 5. Dansk politi holder fortsatt på nordmannens bil

 6. Eliteserietrener klar for lokal klubb