Kommentar: Nå skremmes jukserne bort

<p>Anmeldelsen av det skitne spillet rundt Veigar Páll Gunnarssons overgang kan på sikt styrke norsk fotball.</p>

ledere
  • Bertil Valderhaug
    Bertil Valderhaug
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Norges Fotballforbund gjorde det eneste rette da TV 2 for to uker siden begynte å røre i grumset i overgangen. Påtalenemnda ble satt på saken.

Det var viktig. Ikke bare for fotballens anseelse, men for hele norsk idretts omdømme.

Hvis det var riktig det som kom frem, at Stabæk og Vålerenga sammen hadde gjort en i overkant kreativ overgang for å lure franske Nancy for penger, måtte det reageres kraftig.

I går kom altså svaret. Innstillingen fra påtalenemnda til Doms— og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund var av en slik alvorlighetsgrad at en eventuell dom kan bli den mest rystende i norsk fotballs historie.

Les også:

Den var samtidig knusende for mange av dem som med lange Pinocchio-neser i to uker har påstått at de fulgte regelverket:

Stabæk som klubb risikerer 500 000 i bot, Vålerenga som klubb må kanskje punge ut 350 000 kroner.

Ingen presidentkandidat

De ansvarlige vil også få svi:

Stabæks styreleder Erik Loe og sportslig leder Inge André Olsen vil ikke kunne ha oppnevnte lederverv innenfor fotballen i ett og et halvt år. Vålerengas sportsdirektør Truls Haakonsen kan bli utestengt i ett år.

Dette er altså bare en innstilling, ingen dom, men er likevel så klar og tydelig at Stabæk og Vålerenga er rystet i grunnvollene.

Samtidig er Loe, Olsen og Haakonsen utpekt som de store juksemakerne i et spill som bare har tapere.

Ille for alle tre naturligvis, men spesielt for Loe setter dette en stopper for hans videre ambisjoner som fremtredende fotball-leder. I går kveld trakk han seg som Stabæk-leder inntil dom foreligger. Det bør også de to andre gjøre.

Loe var tidligere visepresidenten i NFF, fungerte en stund som generalsekretær og ble lansert som en mulig presidentkandidat til våren. Det kan han bare glemme nå.

Åpenbart motiv

Fotballen må slå hardt ned på alle forsøk på juks og fanteri

Motivet Stabæk hadde for å selge Veigar Páll Gunnarsson for 1 million kroner og en opsjon på unggutten Herman Stengel på 4 millioner var åpenbart:

Nancy, som skulle ha halve overgangssummen ved et videresalg av Gunnarsson, skulle bare få 500 000. Hvis prisen hadde vært markedsstyrt, ville franskmennene fått rundt 2 millioner. Istedet ble Stengel, som ikke hadde fått beskjed om overgangen, brukt for å lure Nancy for penger. Slik oppfatter i hvert fall påtalenemnda saken. Folk flest også etter at den ble kjent gjennom mediene.

Nettopp derfor er det så riktig og viktig av Norges Fotballforbund å sette foten ned.

Unfair play, verken sportslig eller finansielt, hører ikke hjemme i fotballen. Og folk som gjør slikt får heller ikke være en del av det vakre spillet.

Sånn sett kan det faktisk være at fotballen kommer styrket ut av dette på lang sikt.

Men det er langt dit.

Publisert: