Historiene om Bjørgens seks OL-gull, samboeren som ikke tok telefonen og Team Stutt & Butt

Ringen er sluttet for Marit Bjørgen. I sitt femte og siste OL har hun et helt spesielt ønske.

Marit Bjørgen med alle medaljene hun tok i Vancouver i 2010. Det var her hun tok sitt første OL-gull.
 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:

PYEONGCHANG: Da Marit Bjørgen tok sitt aller første gull i OL, prøvde hun forgjeves å ringe hjem. Ingen tok telefonen.

Hun var fra seg av glede i Vancouver 17. februar 2010, men etter seieren på sprinten hadde hun bare lyst til å dele opplevelsen med andre.

Hun fikk imidlertid ikke tak i smøreren Perry Olsson, og landslagstrener Egil Kristiansen var syk og dermed ikke på stadion.

Samboer Fred Børre Lundberg var hjemme i Norge, men han tok ikke telefonen.

På mobilen hans begynte meldingene å tikke inn. Han forteller:

– Det var så mye pågang da hun vant at jeg satt i telefonen med noen andre.

Les også

Hjemme hos Marit Bjørgen før hennes siste OL: – Han har henne rundt lillefingeren

Marit Bjørgen (37) står foran sitt siste OL i karrièren. Det kan bli en ny suksesshistorie.

Bjørgen i alle varianter

Nå er skidronningen i Pyeongchang, klar for sitt femte og siste OL. Lørdag er det 15 kilometer med skibytte. Marit Bjørgen har opplevd alt i sporet, VM- og OL-medaljer, fire seire i verdenscupen sammenlagt, triumfer i de andre cupene og Tour de ski. Hun har fått en unik posisjon.

En titt på bilder av Bjørgen tatt i de fire første OL forteller om en utøver som må bite i medaljer på fotografenes oppfordring. Som må hoppe og sprette på pallen, som kaster seg over målstreken i jubelrus, men som også gråter sårt. Det siste skjedde da gullet var sikret på 15 km jaktstart i Sotsji. Årsaken var at lagvenninnen Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde mistet broren sin dagen før.

Med ti OL-medaljer har hun det beste utgangspunktet. Ingen har flere internasjonale medaljer fra VM og OL enn løperen fra Rognes. Men i OL-sammenheng er det to menn som er foran henne på listen over verdens mestvinnende vinterolympiere siden disse lekene startet i 1924.

Ole Einar Bjørndalen øverst, men skiskytteren kom ikke til sitt syvende OL som utøver. Tidligere langrennsløper Bjørn Dæhlie, som for lengst har lagt opp, har sølvplassen:
Ole Einar Bjørndalen 13 medaljer, 8 gull, 4 sølv, 1 bronse,

Bjørn Dæhlie 12 medaljer (8-4-0)

Marit Bjørgen 10 medaljer (6-3-1)

På plass og i rute

Vi har bedt Marit Bjørgen mimre om sine seks OL-gull, som er det gjeveste en utøver kan oppnå i denne bransjen.

Gull nummer 1: Vancouver 17. februar 2010, klassisk sprint

GULL 1: Marit Bjørgen holder i en OL-medalje av gull for aller første gang. Det skjedde i Vancouver, der hun vant sprinten.

Bjørgen hadde et kappløp med slovenske Petra Majdic, som i prologen hadde falt stygt i en sving.

Hun hadde ikke registrert at hun hadde kommet til finalen, men der kom konkurrenten fryktelig tilbake. Det var først i siste sving at Bjørgen gikk forbi, og hun tok gullet foran Justyna Kowalczyk. Majdic fikk bronsen.

Slik mimrer Bjørgen:

– Det var nervepirrende. Jeg vant prologen og var veldig fokusert. Jeg skjønte etter hvert at det kunne holde til gull, men så kjente jeg at jeg bare ble mer og mer nervøs og måtte bare fokusere på tekniske ting. Jeg sa til meg selv allerede på stadion før start: «Ned og trykk, ned og trykk» – og det gjorde jeg helt inn, slik at det ikke skulle komme andre tanker. Jeg hadde egentlig avskrevet sprint, og dermed var det så mange følelser. Dette OL-gullet er det som har betydd mest for meg i karrieren.

Gull nummer 2: Vancouver 19. februar 2010, 15 km jaktstart

GULL 2: Marit Bjørgen med en nok en seier i Vancouver, på kvinnenes jaktstart.

Bjørgen vant med 8,9 sekunders margin til svenske Anna Haag med Justyna Kowalczyk fra Polen på bronseplass.

– Jeg husker at dette løpet føltes veldig lett fordi jeg var i bra form. Likevel er det et gull som er gått litt mer i glemmeboken.

Gull nummer 3: Vancouver 25. februar, stafett

GULL 3: Marit Bjørgen kommer inn på ankeretappen i stafetten og ble tatt imot av Kristin Størmer Steira (til v.) og Vibeke Skofterud.

Norge vant foran Tyskland og Finland. På laget gikk Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og ankerkvinne Marit Bjørgen.

– De andre hadde gjort mye av jobben i forkant. Da jeg gikk ut som ankerkvinne var det sammen med Italia, som jeg visste hadde en dårlig løper på slutten. Jeg kjente at jeg hadde en god følelse. På oppløpet var det tid til å ta imot et flagg. Det var første gang jeg hadde gjort det i OL-sammenheng. Senere har jeg fått gleden av å gjøre det flere ganger.

Gull nummer 4: Sotsji 8. februar 2014, 15 km jaktstart

Gull 4: Den første medaljen i Sotsji kom på 15 km jaktstart.

Denne dagen var det sorg i OL-leiren, fordi Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror var død. Det la sitt preg på tittelforsvarer Bjørgen og de andre norske løperne.

Ingen løpere rykket i den klassiske halvdelen av løpet, men etter skibyttet var det en gruppe på fem løpere som kom unna: Bjørgen, Kalla, Weng, Therese Johaug og Aino-Kaisa Saarinen. Kalla prøvde å gå ifra på oppløpet, men ble til slutt slått av Bjørgen.

– Det var en spesiell dag, en dag med mye følelser. Jeg kjente at jeg var i veldig bra slag, og det gikk lett. Underveis tenkte jeg på hvordan jeg skulle løse dette løpet. Jeg husker at jeg fikk en luke til Therese i den siste bakken. Jeg mente jeg var en bedre avslutter enn Charlotte. Jeg var derfor trygg inn mot mål, og i tillegg kjørte hun en dårlig sving. Da tok jeg henne på innersiden.

Gull nummer 5: Sotsji 19. februar 2014, lagsprint

Gull 5: Par i teamsprint – det er Marit Bjørgen (til v.) og Ingvild Flugstad Østberg. De kaller seg «Team Stutt & Butt».

Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg gikk i par, med Østberg på første etappe og Bjørgen på ankeretappen. I semifinalen vant de suverent foran Sverige og USA. I finalen var Norge og Finland de største favorittene. Etter en god etappe av Bjørgen, gjorde Østberg det samme på etappen sin og de vant klart foran Finland og Sverige.

– Jeg visste vi kunne bli gode, hvis alt klaffet der og da. Jeg fikk en god følelse i semifinalen, og skjønte at vi hadde mulighet til å vinne. Jeg følte dessuten at jeg var i veldig bra form, og hadde gode ski. Det var artig å vinne sammen med Ingvild. Vi var Team Stutt & Butt. Det var et navn vi fant på, som passet til oss to, fordi vi har lik kroppsfasong. Da vi satt inne i bua mellom semi og finale, var Ingvild veldig nervøs. Jeg måtte holde samtalen i gang for at hennes nervøsitet ikke skulle ta overhånd.

Gull nummer 6: Sotsji 22. februar 2014, 30 km fristil

Gull 6: Da Marit Bjørgen fikk sitt tredje OL-gull på 30 km i Sotsji, sitt sjette totalt i karrieren, tok hun med de to andre på oppfordring fra fotografene.

Allerede etter 10 km kom Marit Bjørgen, Therese Johaug og Størmer Steira unna resten av feltet. De så seg aldri tilbake. Trioen droppet å bytte ski etter 20 km, fordi ledelsen var så god. Steira var den første som slapp da det var et par kilometer igjen. De to andre kjempet hardt, men da det var igjen én kilometer kom Bjørgen noen meter foran Johaug. For første gang i en kvinneøvelse i OL-historien ble det tredobbelt norsk. Marit Bjørgen vant foran Therese Johaug og Kristin Størmer Steira.

– Det var den jeg hadde siktet meg inn på å vinne, fordi jeg tapte med noen centimeter på tremilen i Vancouver. Det sto mellom meg, Therese og Kristin til slutt. Jeg følte jeg hadde de beste kortene på hånden i utgangspunktet, med en god avslutning. Løypen var ganske tøff på slutten der, og jeg kjente meg veldig bra underveis. Jeg var sikker på at jeg klarte å være med i den siste bakken.

Publisert:
 1. OL
 2. Langrenn
 3. Marit Bjørgen
 4. Gull
 5. Sør-Korea

Mest lest

 1. 3500 speidere i et gjørmehav på Forsand

 2. Kalddusj for privat badeland i Stavanger

 3. Turister slipper bompenger: – Er det vi som skal betale regningen?

 4. Viking tester lynrask 20-åring fra Ghana