Eksperter mener IOC er feige: - De tør ikke å provosere Russland

Vladimir Putin har et tett forhold til IOC-president Thomas Bach.

Eksperter mener at det tette båndet mellom Russland-president Vladimir Putin og IOC-president Thomas Bach kan ha vært med på å påvirke IOCs avgjørelse om Russlands OL-skjebne.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Søndag kom avgjørelsen en hel idrettsverden har ventet på.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har valgt ikke å utestenge hele Russland fra OL, slik mange forventet. Derimot stiller IOC en rekke krav russiske utøvere må møte for å kunne få delta i OL i Rio kommende måned.

Blant annet får ikke russiske utøvere som tidligere er blitt dopingtatt delta. IOC har bestemt at russiske utøvere må bevise at de er rene overfor sitt internasjonale særforbund. Dette må skje før OL-start om bare 12 dager.

Les også

«Alle» mener at Russland slapp unna. Men IOC-Heiberg har en helt annen oppfatning

— Tette bånd til Putin

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at avgjørelsen ble kjent. En rekke eksperter mener at IOC er feige, og at de dytter ansvaret over på de internasjonale særforbundene.

Andreas Selliaas, idrettsblogger og tidligere forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), mener at det kan ligge politiske motiver bak avgjørelsen om ikke å utestenge alle russiske utøvere fra OL.

Han trekker blant annet frem at IOC-president Thomas Bach har et tett forhold til Russland-president Vladimir Putin.

— Det er for å begrense reaksjonene fra Russland, det er det første. På den annen side er det mange sterke russiske interesser i IOC, og de har nok vært med å beslutte. Thomas Bach har nære bånd til Putin, det er tre russiske IOC-medlemmer og IOC-medlemmet Patrick Hickey er veldig nært knyttet til Russland. Det er mange tette bånd, og jeg vil tro at IOC har vært veldig klare på de ikke skal provosere Russland. Det kan gå utover dem personlig, og også utover IOC og OL, sier Selliaas til Aftenposten.

— Bach og Putin har samarbeidet tett med OL i Sotsji. Det er en del idrettspolitiske beslutninger de har jobbet sammen om. De har tette bånd. Jeg har ikke snakket med dem, så jeg vet ikke noe sikkert, men jeg tror sånne forbindelser har mye å si, legger han til.

– Dette var som ventet. Russland er ikke den makten du oppfører deg ukorrekt mot, sier Gennadij Alesjin i den russiske OL-komiteen, ifølge Sport Ekspress.

- IOC er feige

Selliaas mener at det er en feig beslutning fra IOC. Det mener også TV 2-ekspert Mads Kaggestad.

TV 2-ekspert Mads Kaggestad mener at IOC er feige.

— Jeg synes det er feigt. Nå hadde de sjansen til å statuere et eksempel. Jeg tror dette gjenspiler unnvikenheten IOC i alle år har hatt overfor dopingproblematikken. De kvier seg for å være konsekvente. Det tror jeg bare vil straffe seg nå. Det blir masse forskjellige tolkninger gjennom de ulike særforbundene, masse kameraderi, masse dobbeltroller og masse dilemmaer. Det de sier er at de ikke tør å utfordre Russland, sier Kaggestad.Han mener at Russland for IOC er for store til å utestenges.

— Dette bekrefter inntrykket jeg har av IOC. Det er et delvis gubbevelde hvor de beskytter hverandre og hverandres makt. Det har de alltid gjort, men jeg trodde de nå følte seg tvunget til å utestenge Russland. Det er det eneste logiske. Men at de kommer med en slik mellomløsning, overrasker meg ikke. Det blir spennende å se hvilke forbund som inviterer hvem, og hvordan i all verden de har tenkt å vurdere hver sak for å bevise uskyld, sier Kaggestad.

Fått med deg denne?

Les også

Behandlingen av Russland-varsler får eksperter til å se rødt

— Trist dag for idrettsverdenen

Verdens antidopingbyrå (WADA) har anbefalt en total utestengelse av Russland fra OL. I Antidoping Norge mottas søndagens avgjørelse med skuffelse.

— Dette er skuffende. Her hadde IOC en historisk mulighet til å ta internasjonal idretts integritet og antidopingarbeidet på alvor, men den tok de ikke vare på. De burde ha sagt at et steg går grensen. I stedet skyver de ansvaret over til særforbundene, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, til NTB.

— Det er en trist dag for idrettsverdenen. Jeg hadde forventet en utestengelse av Russland. Samtidig er det med dette vedtaket innført en rekke krav for å bevise sin uskyld, så får vi se hvordan dette vil fungere. Tiden er inne for å rydde opp. Russlands systematiske dopingregime kan vi ikke ha noe av, sier Norges idrettspresident Tom Tvedt til NTB.

— Jeg hadde forventet meg en tydeligere reaksjon og mer omfattende sanksjon når systematisk dopingbruk er dokumentert. Vi vil alle unngå kollektiv avstraffelse, men systematikken og kulturen i russisk idrett vedrørende dopingbruk, nødvendiggjør enda hardere reaksjoner, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Heiberg: - I prinsippet en total utestengelse

Det norske IOC-styremedlemmet Gerhard Heiberg stiller seg uforstående til kritikken. Han mener at IOC-avgjørelsen i praksis innebærer en total utestengelse av Russland.

— Jeg er meget fornøyd med den beslutningen vi har fattet. Jeg føler at den er riktig. Vi har nå sagt at vi utestenger samtlige utøvere med noen få unntak. De få som skal få være med må gjennom et trangt nåløye. I prinsippet et dette en total utestengelse, og det er nødvendig, sier Heiberg til Aftenposten.

- Men reaksjonene internasjonalt er at dette ikke er en total utestengelse?

— Jeg har sett at folk skriver det, men etter å ha vært i samtaler med IOC tolker jeg det hele annerledes. Mine samtaler har gått ut på følgende: I utgangspunktet utestenger vi alle. Jeg mener det er helt tydelig i den første setningen i pressemeldingen. I prinsippet har vi sagt at de ikke får delta, men igjen med visse unntak hvis man tilfredsstiller gitte kriterier, sier Heiberg.

Gerhard Heiberg forteller at avsløringene om Russlands systematiske doping er noe av det verste han har vært borte i.

Bach fikk kritiske spørsmål

Avgjørelsen kommer etter en rekke avsløringer om russisk doping de siste månedene. Mandag la verdens antidopingbyrå (WADA) frem en rapport, ledet av Richard McLaren, som beviste alvorlig og systematisk bruk av doping i forkant av deres eget vinter-OL på hjemmebane i Sotsji i 2014. Det er allerede klart at russiske friidrettsutøvere ikke får delta. Spørsmålet søndag var om utestengelsen også ville omfatte samtlige russiske utøvere.

Under telefonkonferansen med journalister fra verden over fikk Bach søndag en rekke kritiske spørsmål om at IOCs avgjørelse er altfor mild.

— Har du vært svak?

– Om dere leser avgjørelsen kan dere selv se hvor høyt vi har lagt listen for russiske utøvere,svarte IOC-presidenten.

Publisert: