Alex Ferguson tok 38 trofeer. Hans 29 elever har tatt et halvt hver

Gary Neville føyer seg inn i rekken av Alex Ferguson-elever i managerstolen. Ole Gunnar Solskjær og Henning Berg er bare to av fire av Fergusons United-spillere som har vunnet titler som managere.

LÆREMESTEREN OG ELEVENE: Alex Ferguson vant 38 trofeer som Manchester United-manager. Hele 29 av spillerne han hadde under seg i United-tiden har senere hatt managerjobber. Men bare Ole Gunnar Solskjær, Lauren Blanct, Henning Berg og Gordon Strachan kan skilte med trofeer.
 • Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Gary Neville har fått en tung start som Valencia-manager. Han står fortsatt uten seier i ligaen, og onsdag røk Valencia på et 7-0-tap for Barcelona i den spanske cupen.

Det var første gang på over 20 år at Valencia slapp inn over syv mål i én kamp. «En historisk ydmykelse» var blant overskriftene som skrek mot Neville dagen derpå.

Les også

- Mourinho enig med Manchester United om managerjobben

Neville føyer seg inn i rekken av Manchester United-spillere under Alex Ferguson som har prøvd managerlykken. Ferguson ledet United i over 26 år. På den tiden rakk han å samle inn 38 trofeer: 13 Premier League-titler, 5 FA Cup-titler, 4 ligacup-titler, 10 Community Shield-titler, 2 Champions League-titler, 1 Cupvinnercup-tittel, 1 supercup-tittel, 1 seier i Interkontinental-cupen og 1 seier i VM for klubblag.

Hele 29 av dem som spilte under Ferguson i Manchester United har senere hatt managerjobber. Det er imidlertid svært få av dem som har hatt virkelig suksess — i hvert fall foreløpig. De 29 managerne kan totalt skilte med 15 trofeer.

Vi har laget en oversikt over alle Fergusons United-spillere som senere har hatt managerjobber:

Laurent Blanc (United-spiller 2001-03): Hadde stor suksess som manager i Bordeaux, der han vant både ble kåret til årets manager i Frankrike og vant ligatittelen året etter. Som fransk landslagssjef ble det kvartfinale-exit i 2012-EM. I Paris Saint-Germain har han vunnet den franske supercupen to ganger, den franske cupen to ganger og den franske ligaen to ganger. 6 titler.

Gordon Strachan (1984-89): Har vært manager for Coventry, Southampton, Celtic, Middlesbrough og nå Skottland. Med Southamtpn ble han FA Cup-finalist. Med Celtic vant han ligaen tre ganger, cupen én gang og ligacupen én gang. 5 titler.

Ole Gunnar Solskjær (1996-07): Har vært manager for Molde og Cardiff etter at han ledet Manchester Uniteds reservelag. I Molde ble det stor suksess med to serietitler og én cup-triumf. Cardiff-oppholdet ble en nedtur. Han greide ikke å holde laget i Premier League og fikk sparken den påfølgende sesongen. Nå er han tilbake i Molde. 3 titler.

Henning Berg (1997-00): Startet managerkarrieren i Lyn, før han valgte å ta over Lillestrøm. Der ble han etter hvert sparket. I Blackburn ble han sparket etter bare 57 dager. I Legia Warszawa vant han ligatittelen i sin første sesong, før han ble sparket i fjor høst. 1 tittel.

Steve Bruce (1987-96): Var Fergusons forsvarssjef. Har vært manager for Sheffield United, Huddersfield Town, Wigan Athletic, Crystal Palace, Birmingham, Wigan, Sunderland og Hull. Sikret opprykk til Premier League med Birmingham og Hull. I 2014 ledet han Hull til finale i FA Cupen.

Mark Hughes (1980-86, 1988-95): Har vært manager for Wales, Blackburn, Manchester City, Fulham, Queens Park Rangers og nå Stoke - med varierende suksess.

Ryan Giggs (1990-2014): En av klubben største spillerlegender med 672 kamper. Giggs ledet Manchester United de siste kampene av sesongen da David Moyes ble sparket i 2014. Nå er han Louis van Gaals assistent.

Roy Keane (1993-2005): Var Fergusons fremste leder på banen i en årrekke. Har vært manager i Sunderland og Ipswich, i tillegg til assistentroller for Aston Villa og for Irland.

Gary Neville (1992-2011): Ble manager for Valencia i desember i fjor, men foreøpig har det ikke vært en suksess.

Mike Phelan (1989-93): Har vært midlertidig manager for Norwich og var assistenten til Ferguson i Manchester United.

Bryan Robson (1981-94): Var lagets kaptein da Ferguson tok over Manchester United. Har vært manager i Middlesbrough, Bradford, West Bromwich, Sheffield United og for Thailand.

Michael Appleton (1994-97): Tok imidlertid over West Bromwich i én kamp i 2011, og har senere vært manager i Portsmouth, Blackpool, Blackburn og nå Ofxord i League Two. Skal ha takket nei til å bli ny akademisjef i Manchester United.

Darren Ferguson (1990-94): Alex Fergusons sønn har vært manager for Peterborough, Preston North End og Doncaster.

Viv Anderson (1987-91): I 1987 ble han Alex Fergusons første kjøp som Manchester United-manager. Har vært spillende manager i Barnsley, uten suksess.

Clayton Blackmore (1982-94): Har vært manager i de walisiske klubbene Bangor City og Porthmadog.

Chris Casper (1993-98): Har vært manager for Bury.

Peter Davenport (1986-88): Har vært manager for Macclesfield Town, Bangor City, Colwyn Bay og Southport.

Simon Davies (1992-97): Har vært manager for Chester.

Gabriel Heinze (2004-07): Ble manager i Godoy Cruz i Argentina, men ble sparket etter kort tid.

Paul Ince (1989-95): Har vært manager for Macclesfield, Milton Keynes Dons, Blackburn, Notts County og Blackpool.

Andrei Kanchelskis (1991-95): Har vært manager for Torpedo-Zil Moskva, Ufa og Jurmala.

Henrik Larsson (2007): Har vært manager for Landskrona, Falkenberg og Helsingborg. Lanseres som en av kandidatene til å bli ny landslagssjef for Sverige.

Paul Parker (1991-96): Har vært manager for Chelmsford og Welling.

Mark Robins (1988-92): Har vært manager for Rotterham United, Barnsley, Coventry, Huddersfield og Scunthorpe.

Teddy Sheringham (1997-01): Har vært manager for Stevenage, men fikk nylig sparken.

Frank Stapleton (1981-87): Har vært manager for Bradford og New England Revolution.

Chris Turner (1985-88): Har vært manager for Leyton Orient, Hartlepool, Sheffield Wednesday og Stockport.

Pat McGibbon (1992-97): Har vært manager for Lurgan Celtic og Newry City.

Neil Webb (1989-92): Har vært manager for Weymouth og Reading Town.

Kilder: Independent, Wikipedia

Les også

 1. «Å fjerne Van Gaal løser ikke Uniteds problemer»

Publisert:
 1. Engelsk fotball
 2. Manchester United

Mest lest akkurat nå

 1. Kun to elever igjen i klasserommet - resten er hjemme med korona

 2. Fascinerande dokumentar om verdas vakraste gut

 3. Vil ha bom mot russ og sextrafikk på landets lengste sandstrand

 4. Bensinprisen over 20 kroner i Stavanger

 5. Koronapasient i 50-årene døde på SUS

 6. Begynner med gjenbruk av brudekjoler: – Responsen har vært enorm