Kan ikke betale 4800 kroner for å se barna trene

— Vi kommer ikke til å endre politikk, sier idrettsbyråden.

Publisert: Publisert:

Gudrun Nilsen mener støtte fra foreldre er avgjørende for svømmebarn. Den støtten får hun ikke gitt i ADO Arena. Foto: Privat

Denne artikkelen er over fem år gammel

Med tre aktive svømmebarn på 11, 15 og 18 år, består mye av hverdagen til Gudrun Nilsen av å følge sine unge og håpefulle til trening. Som svømmere i Bergen Svømme Club trener alle de tre ungene i Bergens nye svømmeanlegg ADO Arena.

For å følge barnas trening fra bassengkanten regelmessig, må Nilsen betale dyrt for årskort. Ordningen er allerede blitt hardt kritisert av svømmepappa Bjørn Arne Braathen, som må ut med 4800 kroner for å følge sine to døtre.

I nye Alexander Dale Oen Arena må foreldrene ha billett for å komme seg inn. I bydelsbassengene og nylig nedlagte Sentralbadet kunne foreldrene komme seg inn uten billetter for å følge barna sine.

For Gudrun Nilsen innebærer kravet om årskort at hun ikke får vært med barna på trening.

— Jeg har ikke økonomi til å kjøpe årskort. Jeg har nok med å betale treningskontingenter for barna mine, så jeg får ikke kommet meg inn i ADO Arena, sier hun.

Tror flere kan falle fra

I Sentralbadet, hvor ungene trente tidligere, var det åpent for å sitte på tribunen.

— Jeg syns det er forferdelig kjipt. Jeg spanderer så mye både tid og penger på svømmeidretten, og forsaker veldig mye annet både på grunn av treningsmengder og penger. Jeg synes da at vi blir fratatt noe veldig verdifullt når vi ikke får fulgt ungene og være til stede under trening, sier Nilsen.

MÅ BETALE: Foreldre som ønsker å se barna sine i aksjon i ADO Arena, må betale inngangspenger. Det har enkelte reagert på. Foto: Jan M. Lillebø

Hun forteller at datteren på 11 år ved flere anledninger ikke har hatt lyst til å trene i ADO Arena når moren ikke har hatt mulighet til å være med inn.— Min datter er 11, men det er også yngre som trener der. Det er små barn med sarte sjeler, sier Nilsen.

Flere av lederne i svømmeklubbene i Bergen har sagt at foreldrene ikke trenger å være til stede under trening. Det får Nilsen til å reagere.

Les også

Svømmeleder: - Best for barna at foreldrene ikke er til stede

— Jeg har tre barn som svømmer, hvor en er helt i Norgestoppen. Det har vært en trygghet for ham, og han hadde umulig vært der hvis jeg ikke hadde fulgt ham så tett opp hele veien. Mine barn har satt pris på at jeg har vært med dem. Jeg har aldri hørt noe annet, sier hun.

Selv opplevde hun at egen fars oppfølging var viktig da hun drev på med friidrett.

— Man må ha motiverte foreldre, men det får du ikke av at de blir plassert i en bil eller en kantine. I det lange løp kan jeg se for meg det er mange som vil falle fra hvis den ordningen opprettholdes, sier hun.

Hun er tydelig på at hun ikke har et ord negativt å si om Bergen Svømme Club.

Blir tatt opp av politikerne

I ADO Arena har de vært tydelige på at ikke ønsker å endre ordningen. Foreldre som vil se barna sine trene i anlegget må betale.

— Jeg synes svømmeklubbene og ledelsen i ADO Arena har svart godt på dette spørsmålet, og støtter dem i det de sier, sier idrettsbyråd Helge Stormoen (FrP).

Han mener det bør veie tungt at arenaen brukes også av andre enn aktive svømmere.

— Det er flere aspekt her. Det er blant annet publikumssvømming samtidig som det er svømmetrening. Her skal man også håndtere det at det er betalende mennesker som ønsker å bruke bassenget til bredde. Er det da ok eller ikke at det skal sitte mennesker på tribunen, spør Stormoen.

- Vil dere vurdere å endre dette standpunktet?

— Nei, dette vil vi ikke endre, sier idrettsbyråden.

SV vil ha endring

— Vi kan ikke ha det slik. Når foreldre står opp grytidlig, kjører ungene, og vil være sammen med dem, er det vanskelig å se hvorfor de skal betale for det i ADO Arena, mens det ikke var slik i Sentralbadet, og ikke er slik i det andre bassengene båre. Kommunen kan ikke være pengeinnkrevere overfor alle som driver idretten sin, sier Oddny Miljeteig i SV.

Hun sitter i Bergen bystyre, og har planer om å ta tak i saken på møtet i idrettskomiteen 2. desember.

Miljeteig kjøper ikke argumentet om at det kan være best for barn og trener at foreldrene ikke er til stede.

— Om problemet er at trenerne helst ikke vil ha foreldrene på trening, så er det en helt annen sak som ikke har noe med at ADO Arena er åpnet å gjøre, og da må klubbene og trenerne si det som det er. Mange kan betale 4800 kroner for å komme inn, og da har ikke klubbene løst noe, sier SV-politikeren.

Hun er ikke i tvil om hva hun mener bør være utfallet i saken.

— Jeg mener vi må legge til rette for foreldrene. Inntil ADO Arena ble åpnet, betydde det at foreldrene kunne komme inn og se på barna sine. Men ikke nå lenger. Jeg ser ingen grunn til at foreldrene skal betale 4800 kroner for å sitte på benken. Dette burde ha vært en ikke-sak, sier Oddny Miljeteig.

Priser i ADO Arena

Enkeltbesøk:

Småbarn (0-3 år): 40 kroner.

Barn (4-12 år): 70 kroner.

Ungdom (13-19 år): 80 kroner.

Voksne: 110 kroner.

Familie (2+2): 300 kroner.

Årskort barn: 2500 kroner.

Årskort ungdom: 3000 kroner.

Årskort voksen: 4800 kroner.

Publisert: