Det var et trist OL for Russland – med to store unntak

Det bestilte gullet ble så vidt levert.

Bare pur glede når det endelig lykkes for de russiske spillerne 10:19 ute i forlengelsen av kampen.
 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

PYEONGCHANG: Utestengelser, ydmykelsene, hånet, kritikk, nye dopingsaker og påstander om russisk hacking av OLs datasystemer var bare en fjern greie da 25 rødkledde russere 10 minutter og 19 sekunder ut i forlengelse av hockeydramet mot Tyskland . En hel nasjon ga blaffen i alt sagt og skrevet om jukset i Sotsji.

De hadde fått det gullet som de hadde bestilt. Hockeygullet.

Ilja Kovaltsjuk, legenden på 34 år, rev seg løs fra den jublende massen. Gikk i knestående på isen, foldet hendene som i bønn og så opp i halltaket.

Akkurat da heftet det ikke at hele turneringen, ettersom NHL-proffene ikke fikk være med på leken, hadde blitt stemplet som annenrangs. Det heftet ikke heller at de i perioder slet med å vinne finalen mot landet som ingen på forhånd hadde tippet som finalist.

Les også

Dopingprøver ble avgjørende: IOC opphever ikke Russlands OL-suspensjon

Så nær en ydmykelse

Men de var så nære å bli totalt ydmyket. Tyskland er en hockeynasjon som sjelden får til noe i mesterskap. En og annen kvartfinale har det blitt. Derfor var russerne med alle sin stjernere fra den egne ligaen på plass, store favoritter. Så store at dette i utgangspunktet skulle være som en spasertur i parken.

Den tyske keeperen Danny aus den Birken må konstater at Nikita Gusev får pucken forbi ham bare 55 sekunder før slutt. Utligningen til 33 ført til spillerforlengelse.

Men selvsikre tyskere jaget medaljerekorder. En idrettsnasjon som har opplevd flyt under lekene og som etter hvert som kampen mot russerne skred frem, skjønte at dette var dagen de kunne slå den russiske overmakten.

Så stor tro hadde de at de i en dramtisk avslutning av kampen, freidig tok ledelsen 3–2.

Tidligere på dagen hadde russerne fått beskjed om at de ikke får gå i egne landslagsdrakter under eget flagg. Nok en beskjed som av russerne ble sett på en ydmykelse. Og nå dette. Tap mot Tyskland. Var det mulig?

Avgjorde fire mot tre

Men i en aller siste kraftinnsats i undertall de to siste minuttene av kampen tok de ut keeperen. Utligningen kom da det gjensto 55 sekunder. 3-3.

Det ble spilleforlenging med kun fire utespillere på hvert lag. Etter åtte-ni minutter fikk Tyskland en spiller utvist. Fire mot tre kom avgjørelsen. Kiril Kaprizov trenger ikke kjøpe egen vodka lenger. Han scoret målet som gjorde en hel nasjon litt lykkeligere en stund.

Flagget på tribunene

Russerne har vært høylydte og tilstede på mange av arenaene i Pyeongchang. At de i den vestliget verden blir sett på som skamløse juksemakere, plaget ingen av de som med russiske flagg hadde kjøpt billetter til hockeyfinalen.

Les også

Tyskland var 56 sekunder unna det store OL-sjokket

Øverst i et hjørne satt en gjeng unge jenter. Bokstavene på coleggegenserne sendte meldingen #russiainmyheart til hele hallen.

– Det er ingen forskjell på våre utøvere og andre lands utøvere, sa en russer på haltende engelsk da vi spurte. Vi er stolte over å være russere.

Mange russere i hallen for å se OAR. Og de hadde med seg flagg og klare meninger.

Få medaljer

Konstruksjonen OAR (Olympic athlete of Russia) tok bare to gull i Pyeongchang. Men det var to av de mest prestisjefylte i lekene. Hockeyturneringen i OL er den som har de største TV-tallene og som bidrar til mest penger inn i IOCs fra før velfylte konti.

Kunstløp kvinner er også en av de øvelsene som får det amerikanske TV-selskapet NBC til å satse hundrevis av millioner kroner på sportssendinger med andre idretter som amerikanere knapt visste eksisterte. Den øvelsen vant 15-åringen Alina Zagitova for den russiske favoritten Evgenia Medvedava. Dobbeltseier til OAR.

Ellers har russisk innsats i disse lekene vært mer middels. I sine egne leker i Sotsji for fire år siden var Russland på topp av medaljestatistikken før dopingavsløringen sørget for at en rekke russiske utøvere måtte på posten for å sende tilbake sine medaljer. Denne gang har OAR to gull, seks sølv og ni bronse.

PS! Fortsatt har Russland aldri vunnet hockeyturneringen i OL som nettopp Russland. Sovjetunionen vant syv OL-gull, og sist det var russere som fikk hockeygullet, i Albertville i 1992, het de SUS. Dette var et lag med spillere fra Russland og de andre statene som en gang hadde vært Sovjetunionen. Hockeygullet hører til hos OAR.

Publisert:
 1. OL
 2. Russland
 3. Gull
 4. Tyskland

Mest lest akkurat nå

 1. Ole Kallelid er død

 2. Stampuben er deres andre hjem: - Hadde den blitt stengt for godt, ville jeg satt meg ned og begynt å grine

 3. Spiste alene på rommet mens de andre koste seg på julebord. Nå sier hun takk for seg

 4. Politiet ønsker tips i forbindelse med savnet kvinne i Haugesund

 5. Anita Lundekvam (25) har flyttet og selger bilen: – Vi sparer på de siste vedkubbene

 6. For 55 år siden kom denne eksotiske retten til Stavanger. Siden har barn og voksne landet over falt pladask for den