Eliteseriespillerne oppfordres til TV 2-nekt: – En boikott som vi bare ser i mindre modne demokratier

Norsk Toppfotball vil stoppe spillere, trenere og ledere i norsk fotball fra å være gjester i Davy Wathnes populære program.

Eliteseriespillerne får ikke lov til å stille opp i TV 2s FotballXtra fremover.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Norsk Toppfotball sendte onsdag ut en instruks til lagene i Eliteserien om ikke å stille opp i TV 2s FotballXtra. – En boikott som vi bare ser i mindre modne demokratier, raser TV 2.

TV-krigen mellom TV 2 og Discovery/norsk fotball hardner til. Eliteserien skaper ondt blod mellom kanalene.

– Her blander fotballen kortene. Pengene rår, ikke ytrings- og pressefriheten. Det kjøret Discovery og fotballen kjører er lite profesjonelt, sier TV 2s nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther til NTB onsdag kveld.

– Dette er rimelig drøyt

Før påske tok Fotball Media, som har solgt eliteserierettighetene til Discovery, ut stevning mot TV 2 for å stoppe målshow fra Eliteserien i FotballXtra. Nå stoppes også spillere, trenere og ledere i norsk fotball fra å være gjester i Davy Wathnes populære program.

– Det er helt fair å ha en saklig konflikt om nyhetsretten, men dette er rimelig drøyt, sier Årsæther.

Vålerengas suspenderte stopper, Jonatan Tollås Nation, var gjest hos Wathne 2. påskedag. Det skapte reaksjoner i Discovery-leiren. Jostein Grindhaug i FK Haugesund blir nå nektet å være med i neste utgave av fotballprogrammet.

– Det stemmer. Jeg trodde knapt det var sant da jeg fikk høre om mailen fra Norsk Toppfotball. Dette er veldig kortsiktig tenkt av fotballen. Dette er en boikott som vi bare ser i mindre modne demokratier, sier Årsæther til NTB.

Les også

Eliteserie-klippene førte til full krangel. Nå har TV 2 gjort endringer

TV 2s nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther reagerer kraftig på Norsk Toppfotballs oppfordring til boikott av FotballXtra.

Tydelig mail

Administrerende direktør Leif Øverland skrev følgende i mailen til eliteserieklubbene:

«Som kjent har vi stevnet TV 2 knyttet til hvordan de utfordrer klubbenes medierettigheter. Noen av deres spillere og sportslig støtteapparat har blitt forespurt om å delta i dette programmet. Vi oppfordrer til at man IKKE deltar», skriver Øverland.

– Det er en oppfordring fra vår side at man ikke deltar i det aktuelle programmet. Det er ingen boikott av TV 2. Men det er et program vi mener er ulovlig, sier Øverland på telefon onsdag kveld.

Videre heter det: "Begrunnelsen er at TV 2 utfordrer nyhetsretten og dermed vårt økonomiske grunnlag. Vi må bruke vesentlig med ressurser for å stoppe dette og har sendt stevning. Så lenge saken ikke er avgjort, er vår anbefaling at vi ikke deltar i dette programmet".

– Unaturlig å bidra til et program vi mener er ulovlig

– Det er ikke naturlig, sett fra vår side som ligaforening å bidra til et program som vi mener er ulovlig, og som er med på å angripe fotballens totaløkonomi. Det er ulogisk, sier Øverland, som legger til at det er opp til klubbene selv å bestemme hvordan de ønsker å håndtere situasjonen.

– Det er unaturlig og ulogisk å bidra til at det programmet blir enda mer populært. Hvorfor bidra til noe vi mener er ulovlig? spør Øverland

– Men vil ikke enda flere norske fotballprofiler i tv-ruta gagne fotballen?

– Det er alltid et dilemma det der. Vår vurdering er at det er naturlig å si fra når det juridisk fra vår side er definert som ulovlig, og vi bruker masse penger på å stoppe det. Klubbenes penger, sier Øverland.

På spørsmål om han vil svare på på Aarsæthers kommentar om at «pengene ikke rår presse- eller ytringsfriheten», svarer Øverland at han ikke ønsker å prosedere saken i media.

Nyhetsretten gir kanaler som ikke sitter på eksklusive rettigheter lov til å vise 90 sekunder fra ulike arrangement.

I TV 2 er man overrasket over tilspissingen rundt problematikken etter at norsk fotball flyttet over til Discoverys kanaler.

– NRK og VG har benyttet nyhetsretten i mange år. Plutselig ser vi et press vi ikke har sett lignende til her hjemme. Det er veldig spesielt. Hvorfor kommer et så voldsomt press på dette nå? Det handler vel om penger, men det kan vi bare spekulere i, sier en oppgitt Årsæther.

Les også

Fotballforbundet stevner TV 2 for bruk av tv-bilder fra Eliteserien

Les også

Jusprofessor om TV 2-krangelen: – Utspekulert? Ja. Ulovlig? Usikkert

– Urimelig reaksjon

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, er overrasket over toppfotballens reaksjon.

– En rettslig tvist om eksklusive rettigheter og nyhetsretten er ikke noe argument for å forsøke å hindre tilgangen til nyhetsformidling eller kilder i norsk fotball.

– Det å hindre journalistisk virksomhet i TV 2 er en helt urimelig reaksjon, sier Jensen til NTB.

Han mener Norsk Toppfotball snur saken på hodet.

– Det er rettighetsbelegging som utfordrer nyhetsretten. Slik jeg ser det, handler nyhetsretten om å få tilgang til kilder og informasjon fra ulike begivenheter. Discovery har de eksklusive rettighetene til å vise kampene i sin helhet, mens det er de andre kanalene som må vise til nyhetsretten.

– Nyhetsretten handler om hvilke rettigheter de andre kanalene har til å formidle og drive vanlig journalistikk, i dette tilfellet fra norske fotballkamper, sier Jensen.

NTF skriver følgende i en pressemelding torsdag:

– Det er feilaktig at NTF oppfordrer til boikott av TV2. Det er imidlertid ikke naturlig å bidra til programmet FotballXtra slik TV2 praktiserer det nå, og oppfordringen gjelder selvfølgelig ikke TV2 generelt.

Publisert: