Hylles for sin innsats for løpsmiljøet: – Kalle er en fantastisk motivator, en som ivaretar alle

Uten Kalle Glomsaker (61) ville løpsmiljøet i både hjembyen Mandal og på Sørlandet vært betydelig fattigere.

Kalle Glomsaker er slett ikke redd for å påta seg en jobb for friidretten, og har vært ildsjel i løpsmiljøet i Mandal i mer enn 40 år.
 • Åge Harald Drangsholt
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

MANDAL: – Kalle har på egenhånd stått for de aller fleste litt større og store løpsarrangement i Mandal i mer enn 35 år, skriver Rune Stokke i nominasjonen av Glomsaker.

Han er en av fem kandidater som du kan stemme fram i kampen om «Folkets Ildsjelpris», som skal deles ut på Idrettsgalla Sør i Sparebanken Sør Amfi lørdag 3. november. Du kan lese i bunnen av saken – under «fakta om ildsjelprisen» – hvordan du kan stemme på Glomsaker.

Lurer du på hvem de fire andre kandidatene er? Her kan du lese om og stemme på dem.

Vil stimulere til løping

Kalle Glomsaker har nå vært leder i Vest-Agder Friidrettskrets gjennom 20 år, han er styremedlem i Mandal og Halse Idrettslag (MHI), sitter i idrettsrådet i Mandal og han er anleggsansvarlig i Norges Friidrettsforbund. Men bak alle vervene, og bak alle tusenvis av timer som ildsjel, ligger hovedsakelig kjærligheten til løping - noe han først og fremst får utløp for som trener i MHI.

– Da jeg flyttet til Mandal i 1973, og begynte som aktiv selv, hadde vi en trener i Jan Johannessen som åpnet øyene mine for hva en god trener betyr. Og etter at han ga seg for 41 år siden, har jeg forsøkt å stimulere folk i Vest-Agder til å snøre på seg joggeskoene, sier Glomsaker - med stoppeklokka som sitt store varemerke.

Blant løpene han enten står bak eller er en stor del av er Mandals maraton, Mandalsløpet, Vinterkarusellen, Sentrumsjoggen, Hålandsheia rundt, Konsmostafetten, Konsmo-Helle rundt og 3. juledagsløpet.

Les også

Her er årets nominerte til Idrettsgalla Sør

Berlin og Hamburg maraton

I tillegg har han siden 1984 vært reiseleder for en busslast med sørlendinger til Berlin maraton. Og siden Hamburg maraton startet i 1986, har han arrangert årlige bussturer dit.

Det er lenge siden han satte persen på 2.37,24 - i Berlin i år løp han på seks timer og 30 minutter - men 90 maraton har han på CV´en, og i Berlin er han den utlendingen med flest deltakelser.

– Debuten i New York Marathon i 1987 lærte jeg meg en ny ting. Mens alle nordmenn spør hva tiden din er, utbrøt amerikanerne «marvellous, you made it». Budskapet mitt til alle er at om de bruker tre eller seks timer, så er gleden akkurat den samme. På 80-tallet fleipet vi med «ei mil om dagen reduserer magen», men i dag prøver jeg å få folk til å forstå at en løpetur i Furulunden renser hodet og styrker kroppen.

I 1993 fikk Kalle Glomsaker (t.h.) den tsjekkiske løpslegenden, Emil Zatopek, med fire OL-gull, til Mandalsløpet for å være starter. I midten Zatopeks kone, Dana.

Grunnmuren i alt det frivillige arbeidet han legger ned, er de tre ukentlige fellestreningene tobarnsfaren har hatt ansvar for i MHI siden 1980.

– Like sikkert som at julaften kommer hvert år, har vi hatt fellestreninger hver mandag, onsdag og fredag. Hver fredag siden 1973, uansett vær, har vi kjørt det samme intervallprogrammet fram og tilbake på Bankeveien, sier 61-åringen, som er lærer av yrke.

Les også

Han får hovedæren for 30 millionersprosjektet på Sandripheia

Hjulpet innvandrere

I nominasjonen til årets ildsjelpris beskrives Glomsaker slik:

«Kalle er en fantastisk motivator, en som ivaretar alle, har særlig omtanke for nye landsmenn, han er høyt respektert, og han gjør og har gjennom flere ti-år gjort vanvittig mye for løpemiljøet i Mandal. Kalle er den som gjennom mange år har gått foran i rekrutteringen av nye talenter i løpemiljøet og han er fremfor alt deres trener. Kalle er alltid på farten for friidretten. Helg etter helg bruker han på arrangement, møter og samlinger, og i uka er det trening. Slik har han holdt på i 40 år og kanskje mer. Han har lagt ned titusenvis av timer».

Abraham Syum, eritreeren som har vunnet Sommerløpet flere ganger, er en av flere innvandrere som løpsentusiasten har fått med. Og da Glomsaker var med på å arrangere treningsleirer i påsken til Italia i nesten 20 år, fant han alltid løsninger dersom folk manglet penger.

– Da satte jeg dem til å hogge ved. Så fikk de styrketrening med på kjøpet.

Bak entusiasmen for løping, ligger et stort sosialt engasjement.

– Mitt viktigste bidrag har vært å holde liv i et sosialt fellesskap. Det er veldig flott med folk som blir ildsjeler i et år, to eller tre, men for at et miljø skal leve over tid er man avhengig av kontinuitetsbærere. Jeg ser på fellesskap som et lim i samfunnet, og for meg er det viktig å være med på skape slike.

Sier Kalle Glomsaker. Mannen med mottoet «det går alltid et løp».

Har du fått med deg disse ildsjelkandidatene:

Terje Dag Østhassel: Han bygde KBK til å bli Norges beste badmintonklubb

Nils Aurebekk: Har vært ildsjel i Torridal i mer enn 60 år: - Jeg har nok vært litt egoist også

Inger Steinsland : Å være ildsjel er en glede. Man kan ikke erstatte det med betalte verv

Fakta om Folkets ildsjelpris

To priser, én i Vest-Agder som kåres av Fædrelandsvennens lesere og én i Aust-Agder som kåres av Agderpostens lesere.

Idrettslag på Sørlandet har nominert kandidater.

Kriteriet for å vinne er at vedkommende over tid skal ha lagt ned en ekstraordinær frivillig innsats for sitt idrettslag.

En jury fra Los, Vest-Agder Idrettskrets og Fædrelandsvennen har plukket ut fem kandidater i Vest-Agder, mens tilsvarende er gjort i Aust-Agder.

Lesere kan stemme fram sin favoritt ved å sende sms til 03811, og skriv «ILDSJEL», samt en bokstav, avhengig av hvem du stemmer på. For eksempel «ILDSJEL E», hvis du stemmer på Kalle Glomsaker.

 • «ILDSJEL A»: Nils Aurebekk
 • «ILDSJEL B»: Bjørner Ellingsberg
 • «ILDSJEL C»: Terje Dag Østhassel
 • «ILDSJEL D»: Inger Steinsland
 • «ILDSJEL E»: Kalle Glomsaker

Avstemningen varer fram til tirsdag 30. oktober klokka 09.00.

PS: Kun én stemme teller per telefon.

De to med flest stemmer i hvert fylke går til finale. Deretter nulles alle stemmene ut og det stemmes på ny over de to finalekandidatene.

Vinneren utropes på Idrettsgalla Sør i Sparebanken Sør Amfi lørdag 3. november.

Publisert:
 1. Mandal
 2. Løping
 3. Mandal og Halse Idrettslag
 4. Friidrett

Mest lest akkurat nå

 1. FHI tror tiltak har begrenset effekt mot omikronvarianten

 2. Dette kan Lyse gjøre for å dempe strømsjokket

 3. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

 4. Snøvær skapte problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

 5. Advarer mot svært glatte veier

 6. Fjerner populær gaveordning på kort varsel