VM-sensasjon av Russland: Spania slått ut av VM etter straffedrama

Vertsnasjonen klar for kvartfinale i VM – mot alle odds.

Koke bommet på straffespark.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

SPANIA – RUSSLAND 1–1 (4–5 etter straffespark)

Spania er ute av VM. Hjemmenasjonen Russland er klare for kvartfinale etter å ha slått ut fotballgiganten på straffespark.

Koke og Iago Aspas bommet i straffesparkkonkurransen, og dermed er en av VMs største favoritter ute.

– Dette er det største sjokket i internasjonal fotball på 16 år. Jeg tror ikke det jeg ser. Jeg er helt sjokkert. Det er altså et av de dårligste russiske landslagene noensinne som slår ut et av de aller beste landslagene som noen gang har vært, sier TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller etter kampen.

Les også

Veteranen måtte tåle hån i forrige VM. Nå vil han for alltid være en av russisk fotballs aller største.

Spania tok en oppskriftsmessig ledelse etter elleve minutter da den 38 år gamle Russland-forsvareren Sergey Ignashevich var uheldig og satte ballen i eget nett etter en dødball.

Spania hadde mye ball, men slet med å trenge gjennom et kompakt og tett Russland-lag. Like før pause utlignet vertsnasjonen etter et straffemål av «den russiske bjørnen» Artem Dzyuba.

Det ble ingen flere mål i løpet av kampen, og oppgjøret gikk dermed til ekstraomganger og straffesparkkonkurranse. Der trakk altså Russland det lengste strået – på sensasjonelt vis.

Les også

Han er klar for en siste VM-dans. Så tar Iniesta siesta.

SELVMÅL: Sergio Ramos presser frem et selvmål av Russland-veteranen Sergey Ignashevich. Keeper Igor Akinfeev er helt utspilt.

– Klønete

Spania eide oppgjøret fra start, men slet med å skape det helt store mot et kompakt Russland-lag. En dødball etter elleve minutter skulle derimot åpne oppgjøret.

Den tidligere Chelsea-spilleren Yuri Zhirkov la Nacho i bakken på høyrekanten, og Spania fikk frispark fra farlig hold.

Marco Asensio svingte dødballen hardt inn mot bakerste stolpe, og der var Sergio Ramos og Ignashevich i en tøff duell. Sistnevnte hadde så stort fokus på Spanias kaptein at han mistet kontrollen på hvor ballen var, og ble såpass hardt presset at han på uheldig vis satte ballen i eget nett via leggen.

Les også

Slik vurderer Tjærnås VM-lagene: Disse har imponert aller mest

– Det var et klønete selvmål, men det var Asensio og Ramos som sto bak. De spiller sammen i Real Madrid, og dette hadde de nok planlagt på forhånd, sa Stamsø Møller i pausen.

– Russland har kun sluppet inn mål på dødballer i årets VM, og det visste Spania å utnytte, sa den tidligere landslagsspilleren Solveig Gulbrandsen i TV 2s pausesending.

GOL, GOL, GOL: Sergio Ramos jublet som om det var hans mål. Reprisen viste derimot at Russland-veteranen Ignashevich var sist på ballen.

«Den russiske bjørnen» utlignet

Dette var nok langt ifra åpningen vertsnasjonen så for seg foran nærmere 80.000 tilskuere på Luzhniki stadion i hovedstaden Moskva. Russerne fortsatte å ligge lavt og lot Spania gjøre noe de virkelig kan: Trille ball.

Selv om spanjolene hadde ballen over 70 prosent av tiden, slet de med å skape sjanser. Mot slutten av den første omgangen var det Russland som presset på for en utligning, godt hjulpet frem av et ekstatisk hjemmepublikum.

Les også

Den kjente russiske VM-kommentatoren brukte et ord Putin ikke liker. Det var en stor tabbe.

STRAFFE: Fra straffesituasjonen hvor Dzyuba stanger ballen i Piques hånd.

På et hjørnespark like før pause fikk russerne betalt for trykket. Et hjørnespark endte på hodet til «den russiske bjørnen» Dzyuba, som stanget ballen i hånden til Gerard Pique.

Spania-midtstopperens arm var i en unaturlig posisjon, og dommer Bjorn Kuipers pekte korrekt på ellevemetersmerket. Dzyuba tok straffesparket selv, var iskald og sendte Luzhniki stadion til himmels med sin utligning.

1–1 sto seg til pause.

SÅ GLAD: Slik feiret Dzyuba etter å ha ekspedert straffesparket sikkert i mål og dermed utlignet til 1–1 for Russland.

Elleve mann bak ballen

Laget som har løpt mest under årets VM, Russland, fortsatte å forsvare seg med heroisk innsats og elleve mann bak ballen etter hvilen. Spania hadde masse ballinnehav, men verken tempo, bevegelser eller presisjon var bra nok til å få russerne til å henge i tauene.

Selv om den andre omgangen var kjedelig, var det skikkelig nerve i oppgjøret. En kvartfinaleplass i VM sto på spill, og ingen av lagene turte å ofre for mye fremover.

– Det er tungt å forsvare seg som dette, men jeg synes Russland står bra. Men jeg sliter virkelig med å se hvordan de skal få et mål her, sa TV 2-kommentator Brede Hangeland da det gjensto ti minutter av oppgjøret.

Les også

NRK-ekspert mener dette er VMs beste øyeblikk: – Neymar ble avslørt

– Ikke bra nok

Spania ofret mer og mer jo nærmere kampuret tikket full tid, og fem minutter før slutt fikk innbytter Andrés Iniesta en kjempesjanse.

34-åringen banket til fra 16 meter, og Russland-keeper Akinfeev måtte strekke seg så lang han var for å få en fingertupp på ballen. På returen ventet en annen innbytter, Iago Aspas, men spissens avslutning fra skrått hold snek seg like utenfor stolpen.

Det ble ingen flere mål etter ordinær tid, og VM-vinnerne fra 2010 måtte dermed ut i ekstraomganger mot Russland, som er den dårligst plasserte nasjonen på FIFA-rankingen i årets VM.

– Det Spania viste i andre omgang var ikke bra nok. Det gikk for sent, de tråkket for ofte på ball og det var ingen sprut i det de foretok seg, sa Gulbrandsen før ekstraomgangene braket løs.

SLITNE: Russlands Mário Fernandes og Roman Zobnin henter krefter før ekstraomgangene startet.

Vanvittig dobbeltsjanse

Melodien i første ekstraomgang var lik som resten av kampen: Spania trillet ball, Russland forsvarte seg. Både Pique og Dani Carvajal fikk sjansen til å sende Spania i ledelsen i den første ekstraomgangen, men rutinerte Akinfeev hang med på notene ved begge anledninger.

Fire minutter ut i andre ekstraomgang fikk Spania en vanvittig dobbeltmulighet. Først fikk Rodrigo Moreno avsluttet fra skrått hold, men Akinfeev reddet mesterlig. På returen banket Carvajal til fra 13 meter, men skuddet ble blokkert av en mur av Russland-spillere.

Etter 114 minutter ropte Spania-spillerne på straffe etter riving i feltet på et frispark, men hoveddommeren vinket bort protestene etter å ha fått beskjed fra videodommerne på øret om at ingen regler var brutt.

Krampen tok flere russiske spillere mot slutten, men de ga seg aldri. Godt hjulpet av stående ovasjoner sto russerne mot i sluttminuttene, og sikret straffesparkkonkurranse.

Les også

Brasiliansk fotballkjenner mener dette er forklaringen på Neymars overspilling

Straffedrama

I straffesparkkonkurransen var det Spania som startet. Rutinerte Iniesta sendte spanjolene iskaldt i føringen 2–1. Smolov utlignet til 2–2, før Pique sendte Spania i føringen igjen via stolpen og inn.

38 år gamle Ignashevich, som laget selvmål i første omgang, fikk en liten revansj da han satte 3–3 på Russlands andre straffe.

Koke gikk frem for å ta det tredje straffesparket for Spania, men avslutningen var både svak og dårlig plassert. Akinfeev valgte rett side og reddet enkelt.

JUBEL: Russland er klar for kvartfinale i VM på hjemmebane – mot alle odds.

«Diamanten fra Sibir», 19 år gamle Aleksandr Golovin sendte Russland opp i 4–3, før Ramos utlignet til 4–4. Denis Cheryshev sendte Russland på nytt opp i føringen til ellevill jubel, og alt press lå dermed på Iago Aspas.

Om Aspas bommet, ville Spanias VM-reise ende allerede i åttedelsfinalen.

– Et umenneskelig press, sa Hangeland før Aspas steg frem for å ta det avgjørende straffesparket.

Og presset ble for stort for Spania-spissen, som ventet ut Russlands keeper. Avslutningen gikk midt på mål. Akinfeev var på vei til høyre, men venstrefoten hans hang igjen i lufta. Sisteskansen fikk sparket ballen unna, og ble den største russiske helten da vertsnasjonen på sensasjonelt vis slo ut én av storfavorittene - Spania.

PÅ HÅRET: Akinfeevs avgjørende beinparade på straffesparket fra Iago Aspas.

– Tungt og smertefullt

De russiske jubelscenene var helt ville, både på tribunen og på banen. Gledestårer, russiske flagg som vaiet og brede glis preget russerne. I den spanske leiren var stemningen naturlig nok i den totalt motsatte enden av skalaen. Flere av de spanske stjernene brast sammen i gråt.

– For en russisk triumf! Og for en spansk tragedie, sa Hangeland etter at avgjørelsen falt.

KNUST: Flere av de spanske spillerne tok til tårene etter det sjokkerende tapet.

– Vi kom hit med ambisjoner, og vi føler med fansen vår som kom hele veien til Russland, men jeg synes ikke man kan snakke om et lag som har brutt sammen eller en kollaps. Det er en hårfin grense mellom det å vinne og tape, sa Spania-trener Fernando Hierro etter kampen.

– Vi gjorde alt vi kunne. Det er tungt og smertefullt, oppsummerte en knust Spania-kaptein Sergio Ramos.

Publisert: