Hjelmeset blir skiskytternes sjef: – Jeg kommer aldri til å lære meg å skyte

Han har holdt lav profil så langt, men etter OL står utfordringene i kø for skiskytternes nye sportssjef. Da gjelder det å unngå is i rubben.

Odd-Bjørn Hjelmeset får ansvaret for å drive norsk skiskyting fremover. Det handler om livet etter legenden Ole Einar Bjørndalen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

RUHPOLDING: Odd-Bjørn Hjelmeset (46) er han langrennsløperen med «is i rubben», det gode humøret og den skjeve ofte fleipende kommentaren. Han som tok livet i spranget.

Men nå har han fått ansvaret for noe som han egentlig ikke kan. På et bakrom på Gasthaus Menkenbauer i Ruhpolding sitter han midt i rotet til norske skiskyttere og legger ut som sine visjoner som idrettssjef for norske skiskyttere.

– Jeg kommer forresten aldri til å lære meg å skyte. Jeg tror heller aldri jeg vil forstå hvordan det er å gå inn til siste skyting, eller første for den del. Men jeg trenger ikke kunne det. Trenerne må vite, og løperne vet jo alt om det, sier mannen som var aktuell som sportssjef for langrennsløperne da Åge Skinstad ga seg for tre-fire år siden.

Flere utfordringer

Nå står oppgavene i kø som sjef for både det sportslige og markedsarbeidet i skiskytterforbundet. Han skal skaffe penger, og han skal skaffe resultater.

Pengene blir en utfordring. DNB har vært den store sponsoren for norsk skiskyting i en kort mannsalder. Etter denne sesongen vil de trappe ned. Hjelmeset skal bidra til at ikke forbundet går på en økonomisk smell. Erfaring har han som sponsorsjef i Bama.

Kontrakten med herrelagets to trenere Egil Kristiansen (fysisk) og Siegfried Mazet (skyting) går ut etter sesongen. Han må få orden på trenerkabalen.

Hjelmeset får også ansvar for et landslag som trolig ikke har Ole Einar Bjørndalen med seg på tur lenger. Det kan være 43-åringens siste sesong.

– Men akkurat det har han sagt før, sier Hjelmeset.

Les også

Han lyktes med testen i NM-løypene. Men Sundby grubler spesielt på én ting før OL.

Beundrer Bjørndalen

Men han er forberedt på at neste vinter er det Norge uten skiskytterkongen som drar på tur.

– Alt til sin tid. Og uansett, Ole Einar forsvinner jo ikke. Dersom Ole bestemmer seg for å slutte nå, må vi snakke med ham. Vi må jo kunne bruke hans kunnskap på en eller annen måte. Det er ingen som har en slik rutine i norsk skiskyting, sier Hjelmeset.

Les også

Fourcade: – Norge har mer å tape enn å vinne

Han er full av beundring for det legenden fra Simostranda har fått til. Derfor mener han at det er viktig at Bjørndalen blir med på en eller annen måte. Ikke minst i den delen av arbeidet som han brenner for. Rekrutteringen.

– Han var med på en kretssamling for juniorer på Sjusjøen. Han ble hyllet etterpå. Han forstår de unge skiskytterne, og han kan sette ord på det. Han husker selv hvordan det var å være 16 år og talentfull, sier Hjelmeset.

Odd-Bjørn Hjelmeset etter hans kanskje største øyeblikk som aktiv idrettsmann. Med gullet som han tok på femmila under VM i Sapporo i 2007.

Talentenes muligheter

Det å få frem flere talenter er en av de sakene som 46-åringen fra Nordfjord er svært opptatt av å få til. Den siste unge løperen som klarte å etablere seg på landslaget og dermed også i verdenstoppen, var Johannes Thingnes Bø.

– Jeg skulle ønske at det var flere muligheter for de unge løperne til å oppleve det trøkket som er rundt de store rennene i verdenscupen. Kanskje burde lederen av IBU-cupen (skiskytingens 2. divisjon – journ.anm.) få friplass i verdenscupen. Kanskje skulle det vært litt større nasjonskvoter i hvert fall i enkelte renn, sier Hjelmeset.

Han innser at det er et problem at steget fra lovende ung skiskytter til en fast plass på et landslag kan være veldig langt.

– Samtidig er jeg imponert over det arbeidet som blir gjort av frivillige over hele landet. Det er så mange dyktige unge løpere, arrangører, frivillige og foreldre som bruker mye tid på idretten.

Les også

I det 139. forsøket vant endelig Andreas Stjernen: – Ufattelig fortjent

Innfallsmetoden

Han tok jobben som idrettssjef i skiskytterforbundet mer som et innfall. Hans gode venn fra tiden som langrennsløper og tidligere sportssjef for norsk langrenn, Morten Aa Djupvik, hadde jobben frem til i fjor høst. Men da han flyttet til Kristiansand og fikk jobbtilbud i fotballklubben Start ble jobben plutselig ledig.

– Morten ringte meg og fortalte at han bare måtte ta den sjansen. Han lurte på hva han skulle gjøre nå. Jeg fortalte han at det ante vel ikke jeg, men før jeg fikk snakket mer med ham ringte generalsekretær i skiskytterforbundet Rakel Rauntun. Jeg sa at jeg hadde det veldig bra i Bama, men hun ville gjerne ha en prat. Til slutt tenkte jeg bare: Hvorfor ikke?

Dermed var han plutselig sjef for norske skiskyttere. Han begynte i jobben 1. oktober, men tar ikke over som sportssjef før etter OL i Pyeongchang.

Hans første utfordring etter OL blir å sette sammen trenerteamet for de neste par sesongene. Kontrakten til Siegfried Mazet, Egil Kristiansen og flere i trenerteamet går ut etter OL.

– Vi kan nok ikke vente til OL. Det blir litt roligere noen uker nå, og vi må nok begynne å jobbe med det, sier han og gir inntrykk av at han gjerne viderefører kontrakten med både Kristiansen og Mazet.

– Akkurat nå er det bare jeg som har kontrakt, sier han med et glis.

Publisert: