Snudde da de så overskriftene om pressenekten: – Vi ble litt overrasket

– Vi er privilegerte som har så stor oppmerksomhet rundt oss, sier Marit Bjørgen.

Etter at de i utgangspunktet ville droppe pressetreffet, møtte de fire tremilsuttatte pressen fredag formiddag.
 • Anne-Marit Dahl
 • Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

PYEONGCHANG/TRONDHEIM: Først ga landslagsledelsen beskjed om at skikvinnene i OL ikke ville stille opp for pressen før tremila, men etter at en rekke medier boikottet treffet med landslagstrener Roar Hjelmeset, valgte de å snu.

– Vi innrømmer at støtteapparatet feilvurderte situasjonen, men heldigvis hadde vi tid til å rette det opp, sa pressesjef Gro Eide i Skiforbundet til de frammøtte.

Dermed stilte Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng, Ragnhild Haga og Marit Bjørgen på et pressemøte på kort varsel fredag formiddag norsk tid.

– Jeg tror vi ble litt overrasket over at dere har så mange spørsmål til oss, og at det var så lite populært at vi ikke stilte opp. Jeg tenker at vi er heldige som har så mye interesse rundt oss, sier Østberg, og Ragnhild Haga følger opp.

– Det er jo koselig at vi er savnet, sa Haga.

Les også

Skijentene nekter å møte pressen: – Meningsløst

– Ikke så slitsomt

Marit Bjørgen fikk senere i presseseansen nok et spørsmål om situasjonen som oppsto i går kveld.

– Det var ikke slitsomt, men vi hadde håpet å slippe en dag. Det var ikke en stor sak for vår del, jeg synes vi har vært tilgjengelig. Vi synes det er hyggelig og synes vi er privilegert. Når vi så overskriftene tok vi en evaluering, og da fant vi ut av vi skulle stille i kveld, sier Bjørgen.

Det var ventet at Marit Bjørgen uansett ikke ville stille opp, ettersom hun deltok i sprintstafetten, og møtte pressen også da. Men hele laget møtte pressen i Sør–Korea.

– Det er ikke noe stress å sitte her i 20 minutter og bli intervjuet. Så da fant jeg ut at jeg ville stille jeg også, sa Bjørgen.

Les også

Landslagstrener tar selvkritikk etter pressenekt: – En litt forhastet konklusjon

– Forhastet

Tidligere på dagen var det kun Adresseavisen og Eurosport som møtte opp til det planlagte pressemøtet med Roar Hjelmeset. Da fikk han spørsmålet om hvorfor løperne ikke valgte å stille opp.

– Nei, sett i ettertid skulle de vel helt sikkert ha vært det. Det var sikkert en litt forhastet konklusjon som vi dro i går. Marit hadde vært på premieutdeling og brukt mye tid på presse der. Så ble det slik at den ene ikke skulle være der, og da ble det til at ingen skulle være det. Så ja, det var sikkert en litt forhastet konklusjon, men det var sånn det ble gjort, sa treneren da.

Da meldingen om at de ikke ville møte opp kom, fikk de kritikk fra flere holdt i presse-Norge.

– Jeg syns løperne som har gått minst burde hatt 20 minutter til å stille opp her. Det er en del av jobben å møte pressen som utøver. I Norge er man veldig heldig som får mye medieoppmerksomhet. Det er derfor man kan leve så godt av idretten man driver på med, sier Vibeke Skofterud, som er i Pyeongchang for Eurosport.

– En merkelig avgjørelse, mente Adresseavisens Birger Løfaldli.

– Dette vitner om en holdning jeg synes er ganske ugrei, uttalte VGs Leif Welhaven.

Les også

Nå drømmer historiske Bjørgen om å vinne OL-gullet hun mangler

– Ikke lagt noen taktikk

Under presseseansen fikk de også spørsmål om hvordan de hadde forberedt seg før løpet på søndag.

– Vi har ikke lagt en taktikk enda, og det er en individuell idrett. Vi er fire som kan kjempe om en gullmedalje, og jeg personlig synes alle skal gå sitt eget løp, sa Marit Bjørgen til spørsmålet.

Det er en helt annen taktikk enn det herrene har valgt så langt i mesterskapet. Da Simen Hegstad Krüger rykket på skiathlon, valgte Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund å holde igjen bak, før de rykket da avstanden opp var betryggende nok til at gullet var sikret.

– Det er klart at vi diskuterer det foran en konkurranse. Men vi er fire gode avsluttere, og det er kanskje litt annerledes enn hos herrene. Jeg har vært med lenge, og jeg vil at de andre skal gå sitt beste. Jeg vil ikke ha en gratis gullmedalje, sa Bjørgen.

Publisert:
 1. Marit Bjørgen
 2. Martin Johnsrud Sundby
 3. Ingvild Flugstad Østberg
 4. Heidi Weng
 5. OL

Mest lest akkurat nå

 1. Camilla stygt skada under handballkamp i Storhallen: – Dei tribunane skulle aldri ha stått der

 2. Mange prøvde seg i konkurransen – nå er fem finalister klare

 3. Nå skal flere tas

 4. Overrasket i lokaloppgjøret: Dette har ikke skjedd på 22 år

 5. Barnehage ble lagt ned på grunn av overkapasitet i bydelen. Nå har denne Hundvåg-familien fått tilbud om plass på Stokka

 6. Storstilt hytteutbygging i Sandnes: Opnar for mange nye hytter i naturområde