Chris Froome tatt med for høye verdier av astmamedisin - kan miste tittel og VM-medaljer

Britiske Chris Froome er i hardt vær.

Chris Froome syklet inn til VM-bronse på den individuelle tempoen opp Fløyen 20. september. Samme dag fikk han beskjed om urinprøven som viste for høyt innhold av salbutamol. Prøven ble tatt under Spania rundt 7. september.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Da Froome syklet Spania rundt leverte han 7. september en dopingtest som viste for høye verdier av astmamedisinen salbutamol. Det skriver avisene The Guardian og Le Monde.

Nå risikerer han å miste seieren i Spania rundt. VM-bronsene fra Bergen kan også være i fare.

Froome fikk ifølge Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) beskjeden om den positive testen 20. september, samme dag som han skulle sykle VM-tempoen opp Fløyen. Her tok han bronse, og etter løpet hyllet han publikumsfesten i Bergen.

– Jeg har fullstendig tillit til at Chris holdt seg innenfor den tillatte grensen av bruk av salbutamol. Vi vil selvsagt gjøre alt vi kan for å svare på spørsmålene som nå kommer, sier Sky-sjef Sir Dave Brailsford i en uttalelse.

Les også

Syklistene hyller det bergenske publikumet på sosiale medier

Stoffet som felte Sundby

Salbutamol er samme stoff som førte til utestengelse for langrennsløperen Martin Johnsrud Sundby.

Sommeren 2016 ble det klart at Sundby hadde brutt antidopingreglementet gjennom feil bruk av astmamedisin, og han mistet blant annet Tour de Ski-seieren fra 2014/15. Sundby ble utestengt i to måneder.

Martin Johnsrud Sundby ble sommeren 2016 tatt med for høye nivåer av astmamedisin.

– Dette var en trist nyhet, men jeg tror ikke det er så veldig dramatisk. Det er sannsynligvis en mindre forseelse enn den Sundby ble utestengt for, så her skal vi ha litt is i magen, sier TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

Team Sky er tidligere blitt beskyldt for å utnytte muligheten for å bruke forbudte stoffer ved hjelp av medisinske fritak.

– For Team Sky er dette ingen god sak. Utnyttelse av medisinske fritak er en stor utfordring for all utholdenhetsidrett. Hvem utnytter det? Hvor reelle er fritakene? Den nye sykkelpresidenten David Lappartient har gjort det til en av sine store fanesaker å finne ut av dette, sier Kaggestad.

– Jeg vil ikke kalle dette doping ennå. Det er brudd på dopingreglementet, men det er ikke mer doping enn Sundby. Sannsynligvis mindre. Froome kan miste seieren i Spania rundt, noe som betyr mye for ham. VM-bronsene kan han også miste, selv om jeg tror det vil bety mindre, sier TV 2-eksperten.

Les også

Slik kjente de Fløyen på kroppen: «Nesten blackout». «Tåkete og svimmel». «Smertefullt».

Ifølge The Guardian jobber advokater og forskere for å renvaske Froome og hans lag, Team Sky. Når de ikke frem er det mye som tyder på at Froome i alle fall mister seieren fra Spania rundt.

Froome risikerer streng straff, og kan miste neste års Giro d’Italia og Tour de France. I 2007 fikk den italienske syklisten Alessandro Petacchi en ettårig utestengelse på grunn av for mye salbutamol i kroppen. Han mistet sine fem etappeseirer fra Giro D’Italia.

VM-direktøren: - Synd for sykkelsporten

Sportsdirektør for sykkel-VM i Bergen, Torjus Larsen, hadde akkurat fått med seg nyheten om Froome da Bergens Tidende snakket med ham onsdag morgen. Larsen var sentral i å utarbeide løypene som Froome opplevde suksess i under VM. Først med bronse på lagtempoen fra Askøy, deretter samme valør på den individuelle tempoen opp Fløyen.

Froome fikk vite om den positive dopingprøven samme dag som han skulle sykle opp Fløyen, ifølge The Guardian før rittet.

Torjus Larsen var sportsdirektør for sykkel-VM i Bergen, der Froome tok to bronser.

– Det kan ha hatt en stor innvirkning på prestasjonen og resultatet hans. Et slikt spesielt temporitt krever topp fokus og konsentrasjon, og en slik nyhet må ha tatt fokus helt vekk. At han likevel tok bronse sier noe om hvor sterk han er som rytter, sier Larsen.

Sportsdirektøren sier han ikke er sjokkert over nyheten rundt Froome, og avventer nå hva videre undersøkelser og forklaringer vil vise.

– Dette er et stoff han har medisinske grunner til å ta, men så er dosen for høy, kommenterer Larsen.

Ifølge Larsen reiste Froome fra Bergen om kvelden, samme dag som han hadde fått dopingbeskjeden og tatt sin andre VM-bronse. Dette skal ha vært planlagt på før VM. Under pressekonferansen etter VM-bronsen svarte Froome på to-tre spørsmål før han høflig unnskyldte seg og sa at han måtte gå. Han sa at han skulle rekke et fly.

– Dette er veldig synd for sykkelsporten, men jeg føler ikke at det slår tilbake på VM i Bergen. Testen ble tatt et par uker før, og ut fra det jeg kjenner til har ingen av dopingprøvene tatt under VM vist noe som helst.

Froome: - Velkjent at jeg har astma

Froome uttaler dette:

– Det er velkjent at jeg har astma, og jeg vet nøyaktig hvordan regelverket er. Jeg bruker en inhalator for å dempe symptomene mine, og jeg vet at jeg blir testet hver dag jeg sykler i den gule ledertrøyen, sier han.

– Astmaen ble verre under Vueltaen (Spania rundt), så jeg fulgte lagets lege sin oppfordring om å øke salbutamoldosen. Som alltid var jeg nøye med å forsikre meg om at jeg ikke brukte mer enn hva som er tillatt dose, sier Froome.

Dopingsaken er særdeles dårlig nytt for sykkelsporten, som fortsatt sliter med å komme seg etter sjokkavsløringene rundt Lance Armstrong.

– Jeg tar lederrollen min i sykling veldig seriøst. UCI (Det internasjonale sykkelforbundet) er i sin fulle rett til å foreta tester, og sammen med teamet mitt skal jeg gjøre alt for å gi den informasjonen som kreves, sier Froome i en uttalelse.

Det var en rekke kilder som fortalte The Guardian og Le Monde om Froome-funnet. UCI har bekreftet saken.

Publisert: