Under middagen på fredag merket Lagerbäck at noe var annerledes i laget

– Vi slipper å grave oss opp av et stort, svart hull.

Lars Lagerbäck observerer spillerne på lørdagens formiddagsøkt før avreise til Tyskland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

ULLEVAAL/STUTTGART: Lars Lagerbäck tror seieren vil bety mye for en sulteforet spillergruppe. Har det endelig snudd for norsk landslagsfotball?

Det er rart hva en seier kan gjøre med et fotballag. Du merket det på spillerne da de gikk gjennom pressesonen sent fredag kveld etter seieren over Aserbajdsjan.

Til en forandring kunne de svare på spørsmål om hvordan det er å vinne en tellende kvalifiseringskamp, ikke om dårlige resultater, sviktende taktikk eller utenomsportslige hendelser. Slik har det ikke vært på en stund.

Les også

Før kampen hadde Aserbajdsjan-spillerne en viktig beskjed til Norge-spissen: – De visste det før meg

Må lære seg å tåle tap

Under den sene kveldsmiddagen etter kampen på fredag, merket Lagerbäck at stemningen var «lugn og god».

– Det er mye lettere å gå inn til kamp to under en samling etter en seier. Vi slipper å klatre opp av et stort, svart hull først, billedgjør svensken.

Lørdagens formiddagsøkt på Ullevaal var av det lette slaget og besto i stor grad av at spillerne som ikke var på banen fredag øvde på innlegg og avslutninger.

Men etter sin første trepoenger er Lagerbäck klar på at det fortsatt er et stykke til det punktet hvor det sprer seg en sterk tro i gruppen om at laget virkelig er på rett spor.

– Da må du vinne mer enn du taper. Tar du 75 prosent av poengene, er du alltid med i toppen. Tre seire og en uavgjort er kanskje det maksimale av hva du kan håpe på over fire kamper, men noen tap må du også lære deg å tåle å få, sier han.

Akkurat den øvelsen har spillerne hans dessverre altfor god læring i de siste årene.

Les også

«Lagerbäck er mannen som kan få resultater og banke inn litt ydmykhet i korridorene på Ullevaal»

Det norske laget kan forberede seg til Tyskland-kampen etter en kjærkommen seier mot Aserbajdsjan.

Laber interesse

Ser man bort ifra San Marino-kampen i fjor høst, var det nesten to år siden våre beste menn hadde vunnet en tellende kvalifiseringskamp.

I mellomtiden har norsk fotball opplevd et mislykket EM for kvinner, vår kanskje største landslagsprofil har trukket seg fra landslaget, Norge har kvittet seg med en trener - og fått kritikk for etterlønnen denne treneren har fått.

Derfor var det en sårt etterlengtet seier som kom hjemme på Ullevaal fredag.

– Vi har vært så langt nede, at vi er ekstremt motiverte for å vinne kamper, sier Mats Møller Dæhli, og legger trykket på ekstremt.

Under 9000 fotballinteresserte hadde møtt opp på nasjonalarenaen den litt kalde 1. septemberkvelden. Et godt speilbilde på interessen rundt det norske herrelandslaget.

Les også

Joshua King var banens beste. Men Lagerbäck kritiserer ham for én ting.

Den eneste resepten

Det var trolig første gang i historien at oppladningen til en av deres kamper har havnet fullstendig i skyggen av en nyhet om en spiller på kvinnelaget. Ada Hegerbergs nei til Norge ble en ny omdømmeknekk for fotballforbundet.

Aviskommentatorer spisset pennene og satte saken inn i rekken av nedturer og feil hos landets største særforbund.

Lagerbäck vil ikke si at han er bekymret for den labre interessen, men synes det er kjedelig.

– Den eneste måten å få fansen tilbake på er jo å begynne å vinne fotballkamper, da tror jeg de kommer. Jeg vet ikke om noen bedre resept. Vi får se om det blir bedre i oktober, for det er jo gøyere med fulle tribuner, sier svensken.

Lars Lagerbäck regnet lørdag med at alle spillerne vil være disponible også mot Tyskland mandag kveld.

Barcelona-syndromet

Dæhli mener laget har seg selv å takke for at oppmøtet og interessen er som den er.

Han håper seieren og forbedringen i prestasjon og resultat skal være med og mane frem en ny tro både i spillergruppen og hos det norske folk.

– Det er viktig at folk ser at vi jobber knallhardt og at vi vil vinne, at vi vil vise oss frem.

Nettopp det at laget jobbet knallhardt var noe også sjefen trakk frem som veldig positivt. Han mener laget har forbedret seg på absolutt alle områder siden hans første kamp mot Nord-Irland i mars.

– Nå har vi et bra forsvarsspill og vi trykket Aserbajdsjan ned. Jeg mener det var vi som gjorde dem dårlige. Arbeidsinnsatsen og «attityden» er jeg veldig fornøyd med, sier han.

På en pressekonferanse før Aserbajdsjan-kampen snakket flere av spillerne om utvikling. Tidligere har man snakket om at utvikling skjer i klubbene, men nå har man også snakket om å utvikle landslaget. For spillerne er ikke i tvil om at man må utvikle det norske laget.

– Sist samling følte jeg at vi fikk litt ut av det vi kan. Det er opp til oss på banen å levere og prestere og gjøre det han sier vi skal gjøre. Målet er EM i 2020. Det er i klubbene vi utvikler oss. Når vi kommer hit, gjelder det å bruke treningene til å få i gang samspillet. Vi må prate mye med hverandre. Når kampene kommer, gjelder det å være godt kjent, forklarte landslagskeeper Rune Almenning Jarstein på onsdag.

Les også

«Herrene» fortjener ikke å vinne over Ada Hegerberg

Samtidig mener Lagerbäck at fredagens kamp ikke utelukkende var positiv. Det ble for mange balltap i farlige posisjoner, noe svensken ikke kan fordra.

Det er et tegn på det han i starten som Island-trener kalte for «Barcelona-syndromet».

– Mot Aserbajdsjan var vi ikke kvitt det, sa han, før han la til:

– Forhåpentligvis er vi kvitt det mot Tyskland. Spillerne kommer iallfall til å få høre det kravet, så får vi se hvordan de reagerer.

Spørsmålet man slipper

Joshua King var kampens gigant fredag kveld. Han mener laget trenger litt mer tid før man kan forvente at alt sitter, i og med at Lagerbäck er fersk som sjef og de har få treninger under hver samling.

– Vi må ta med oss vinnerfølelsen inn i kampen på mandag, for vi møter ett av verdens beste lag og det kommer til å bli enda tøffere, sier han.

Stefan Johansen er lettet over at spørsmålene «når skal dere vinne igjen?» nå vil utebli for en periode.

– Vi er først og fremst blitt mer solide. Vi ser i større grad ut som et lag som er vanskelig å bryte ned, sier landslagskapteinen.

Hør Fjørtoft røpe hemmeligheter fra 90-tallets suksesslandslag, rådene til Hegerberg og NFF og Lagerbäcks prosjekt:

Publisert: