Wiik avgjorde cupfinalen med «Kovacs-heading»

Sikret Stabæk kongepokalen etter scoring som minnet mye om de kjæresten sikret Strømsgodset seriegullet med.

Publisert:

Melissa Wiik blir her gratulert av lagvenninne etter at hun scoret 1-0-målet. Foto: NTB Scanpix

Avaldsnes — Stabæk 0-1:

Stabæk har vært årets klart beste lag i norsk kvinnefotball, og lørdag sikret de en klassisk «The Double» da Avaldsnes ble slått 1-0 på Ullevaal.

Storscoreren Melissa Wiiks heading i mål i første omgang ble avgjørende da laget tok sin tredje cupfinaleseier på like mange år.

— Jeg har lært litt av Peter, sa hun etter kampen og smilte opp mot kjæresten og Strømsgodset-spiss Peter Kovacs.

Med to seriegull og ett cupgull er paret utvilsomt den mest suksessrike duoen i årets Fotball-Norge.

— Nå har vi vunnet både serien og cupen og skal spille Champions League neste år. Det er perfekt, sa hun glad i pressesonen etter kampen.

Stabæk dominerte den første omgangen, men i andre handlet det meste om å sikre ledelsen i andre omgangen. Det gjorde sitt til at Avaldsnes fikk mer plass og ro til å sette opp sitt eget spill, men rogalendingene klarte sjelden å spille seg til store sjanser. Deres største sjanse fikk de da Cecilie Pedersen ble spilt gjennom på overtid, men Stabæks midtstoppere klarte å rydde opp.

— Det ble nervepirrende å spille utpå der, det ble en vanskelig kamp mot et godt lag. De trykket godt på, sa Stabæk-kaptein Ingvild Stensland, som fortsatt er usikker på om hun fortsetter med fotball neste sesong.

Trener Øyvind Eide koste seg på sidelinjen på Ullevaal, med et kampbilde som gjorde at han kunne legge laget lavt i banen, og satse på kontringer.

Han var veldig glad på matchvinner Wiik sine vegne.

— Hun har hatt et par tøffe år med skader, men hun har bare spilt seg oppover utover i årets sesong. Hun er steintøff i hodet, og det var utrolig morsomt at det var hun som avgjorde.

God Stabæk-start

Stabæk viste fra start at de ønsket å klare å hente sin tredje cupfinale på like mange år. Det tok dermed ikke lang tid før Avaldsnes ble presset langt tilbake. Første sjanse fikk Siri Nordeide Grønli etter 15 minutter. Hun smalt til fra langt hold, men Gudbjørg Gunnarsdotti, Avaldsnes islandske keeper, klarte å slå ballen ut til hjørnespark.

Ni minutter senere var Grønli igjen offensiv. Hun tok seg ned mot dødlinja på Stabæks høyre side, men innlegget ble litt for langt for Melissa Wiik. De to skulle bare noen minutter senere igjen vise seg frem. For etter 32 minutter klarte Stabæk å blokkere en Avaldsnes-klarering. Ballen ble spilt over til høyrekanten, hvor forsvarsspilleren Grønli doblet opp på kanten. Hun slo ballen inn i feltet, og ved bakre stolpe fikk Melissa Wiik gå opp helt alene. Headingen fra fem meter var ikke veldig godt plassert, men den gikk via keeper og inn i mål.

En scoring som minnet mye om de kjæresten hennes Peter Kovacs har gjort så mange av denne høstsesongen, da han var en viktig brikke på Strømsgodsets gullag i eliteserien.

Nesten-tabbe

Cupdebutant Avaldsnes aller største sjanse kom rett før pause. Den norske landslagskeeperen Ingrid Hjelmeseth opptrådte veldig nonchalant da hun fikk et tilbakespill fra Ingvild Stensland. Hun brukte altfor lang tid og klareringen hennes ble blokkert av Holmfridur Magnusdottir. Keeperen var totalt utspilt, men ballen trillet i stolpen returen klarte landslagskeeperen å fange.

Ellers slet rogalandslaget veldig med å få sitt eget spill til å sitte i første omgang. Det var tydelig at de hadde som strategi å la Stabæk ha ballen mest for å så prøve å slå tilbake på kontringer. Det lyktes de imidlertid dårlig med da de ikke var presise nok i oppspillene.

Avaldsnes presset

I andre omgang klarte Avaldsnes å sette presshøyden høyere. I tillegg klarte de å gjøre enda flere trekk med ballen innad i laget. Likevel slet de med å sette å spille seg til de store sjansene. De burde imidlertid utlignet i det 60. minutt da Toril Hetland Akerhaugen misset med et tilbakespill. Avadsnes' Rosana dos Santos Augusto snappet opp ballen, men skjøt ballen over mål. Hun burde heller plassert den til siden da Hjelmseth stod for langt til høyrei målet.

Halvveis inn i andreomgangen fikk et ellers stresset Stabæk sin første muliget i andre omgang. Elise Thorsnes utfordret på lagets venstre siden, men innlegget ble blokkert. Avaldsnes kontret umiddelbart, men Augustos pasning mot Cecilie Pedersen nådde heller ikke fram. Etter en tam periode med både skader og mye bytter viste Thorsnes seg frem igjen. Hun prøvde seg på et langskudd fra omtrent 20 minutter, men Avaldsnes-keeperen klarte å slå den ut til hjørnespark.

Kontringer

Sju minutter før slutt spilte Avaldsnes seg til sin første sjanse, som de ikke var blitt forært av Stabæk-slurv, et innlegg fra venstre traff Augustos hode, men ballen strøk rett utenfor stolpen. Thorsnes kontret igjen på venstresiden. Hun dro av en spiller, men skuddet fra kort hold gikk utenfor. Hun burde nok prøvd å plassere ballen mer. I sluttminuttene presset de seriemesterne langt bak, men forsøkene ble enten blokkert eller så var Hjelmeseth parat.

Dermed var 1-0-målet til Melissa Wiik nok.

Publisert: