Til helgen er Diego Maradona tilbake som trener - for et lag på nivå to i Midtøsten

– De reddet meg fra Blatter, sier den argentinske legenden.

Diego Maradona har signert en ettårskontrakt med Al-Fujairah SC fra Emiratene. Søndag spilles første kamp. Dette bildet er fra da 57-åringen var på Tottenham-Liverpool 22. oktober.
  • Håvard Karlsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I mai ble Diego Armando Maradona presentert som ny trener for Al-Fujairah SC på nivå to i Emiratene. 57-åringen ledet Argentina til VM-gull i 1986, og blir av mange sett på som tidenes beste fotballspiller.

Den offensive midtbanespilleren ble også en legende i Napoli, som han spilte for fra 1984 til 1991. Han vant to seriemesterskap med den italienske klubben.

Etter å ha tatt steget over i treneryrket i 1994, har han blant annet hatt ansvaret for det argentinske landslaget i 18 måneder (2008 til 2010). Etter VM-sluttspillet i Sør-Afrika i 2010 fikk han ikke fornyet kontrakten sin.

Turen gikk da videre til Al-Wasl F.C. i Dubai, der han var fra 2011 til 2012.

Les også

Maradona støtter videodømming selv om det ville annullert hans mest berømte scoring

Kritisk til FIFA

Etter fem års fravær er han nå tilbake i rampelyset som hovedtrener for Al-Fujairah SC i Emiratene.

– Emiratene reddet meg fra Blatter (tidligere president i FIFA, Sepp Blatter) og Grondona (tidligere president i det argentiske fotballforbundet, Julio Grondona). Dette åpnet dørene når alle andre var lukket. For meg, så handler det ikke om penger. Det handler om følelser, sa Maradona da han ble presentert i mai, ifølge avisen The National.

Legenden hadde vært i ordkrig med de to fotballsjefene. Maradona har vært blant FIFAs største kritikere de siste årene, og har blant annet beskrevet det han opplever som «mafia» på innsiden av det internasjonale fotballforbundet.

I 2014 fikk Maradona kritikk av Grondona for å ha gått fra en Argentina-kamp for tidlig. Maradona svarte med å gi fotballpresidenten fingeren i sitt eget tv-program, og kalte samtidig Grondona for en «stakkars idiot».

Les også

Diego Maradona har pekt ut sin favoritt: – Den beste spilleren jeg noen gang har sett

Maradona jubler etter å ha vunnet VM-finalen i 1986. Tyskland ble slått i finalen. I kvartfinalen mot England scoret han med hånden, en situasjon som han seinere beskrev som «Guds hånd».

Forfulgt av ivrige fans

Maradona har bodd i Dubai de siste årene.

– Jeg har vært på 1000 steder over hele verden, men jeg har valgt dette landet, og jeg kommer aldri til å reise herfra, uansett hvilke tilbud jeg får fra utlandet, sa Maradona da han skrev under ettårskontrakten med Al-Fujairah SC.

Målet blir nå å hjelpe klubben tilbake til toppserien, Arabian Gulf League. Al-Fujairah SC, som ligger helt øst i Emiratene, kom på fjerdeplass i 1. divisjon forrige sesong, ni poeng fra opprykk.

I juli ble sesongoppkjøringen sparket i gang. I august var laget på treningsleir i Nederland, noe som førte til ville tilstander rundt laget på grunn av Maradona.

Ifølge nettstedet Remezcla, valfartet supportere fra store deler av Europa til det lille tettstedet Mierlo utenfor Eindhoven for å se legenden i aksjon, sikre seg bilder og en autograf.

Overalt hvor Maradona beveget seg, ble han fulgt av ivrige fans.

– Hver dag var ganske gal, sa FIFA-agent Atalay Mutlu om situasjonen da.

Les også

Maradonas trenerpause varte i fem år - nå gjør han comeback

Maradona trente Al Wasl fra Emiratene en kort periode før han fikk sparken i 2012.

Målet er opprykk

Nå er laget tilbake i Emiratene, og forbereder seg til første kamp. Den spilles førstkommende helg, og motstander er Al Arooba.

Da har Maradona en argentinsk trio med seg. Luis Islas, som har spilt med 57-åringen på landslaget, er assistenttrener. Gastón Romero er ansatt som keepertrener, mens Bruno Maffoni har ansvaret for analyse.

Nasser Al Yammahi, som er styreleder i Fujairah, sier at klubben gleder seg til å jobbe tett med fotballegenden.

– Selvsagt er Maradona en veldig kjent trener. Hvilken som helst klubb ville gjerne ha hatt Maradona. Forhåpentligvis kan vi ha suksess med ham her. Spillerne er veldig glade for at de har Maradona som trener, sier han til The National.

De mest profilerte spillerne til Al-Fujairah er Hilal Saeed, en tidligere landslagsspiller for Emiratene, Mihai Costea fra Romania, Omar Kossoko fra Frankrike og argentinske Gonzalo Bravo.

Maradona har fått jobben med å lede laget tilbake til øverste divisjon, med støtte fra lokale myndigheter, og med penger fra fotballforbundet i Emiratene.

– Vi jobber veldig hardt, og har en klar plan for klubben, sa Luis Islas ifølge Remezcla under samlingenen i Nederland.

– Diego er en inspirasjon for alle, la han til.

Al-Fujairah SC har opplevd økt medieinteresse etter at Maradona ble ansatt. Når sesongen sparkes i gang søndag, er det pressefolk fra mange ulike land på plass.

Publisert:
  1. Diego Maradona
  2. Internasjonal fotball

Mest lest akkurat nå

  1. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

  2. Eierne hjalp familie etter brann før jul, søndag brant deres eget hus

  3. Hunnedalsveien: Kraftig vind kastet buss av veien

  4. Viking signerer islandsk keeper på fireårskontrakt

  5. Viking og Berisha i gang: – Dette skal til for at jeg drar

  6. Etter 12 år i Oslo kom jeg hjem til en region som ikke finnes