Keeperstjerne vraket til VM: – Det var ikke noe lett valg

Silje Solberg er vraket i den norske VM-troppen i håndball. Det blir Kari Aalvik Grimsbø og Katrine Lunde som får keeperjobben i Tyskland.

Silje Solberg (til venstre) må se håndball-VM på TV. Kari Aalvik Grimsbø og Stine Bredal Oftedal (til høyre) er med i troppen. Her etter EM-gullet i fjor.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Landslagssjef Thorir Hergeirsson falt ned på de to mest rutinerte målvaktene. Grimsbø (32) var ute av spill i flere måneder etter en kneoperasjon i mai. Hun kom i gang igjen for Györ i september.

Grimsbø har vært Norges førstevalg siden hun storspilte i London-OL i 2012.

37 år gamle Lunde er inne i en ny vår i hjembyen Kristiansand for Vipers etter mange år som utenlandsproff. Der spiller hun også fast mesterligahåndball i likhet med Grimsbø.

Les også

Den russiske gullvinneren utestengt fra OL på livstid: - Jeg ønsker ikke å be om unnskyldning

Solberg var med i EM i fjor, men var vraket i OL noen måneder tidligere. Hennes klubb Issy Paris er ikke kvalifisert for Champions League denne sesongen.

– Det var ikke noe lett valg. Men pilen peker rett oppover for Grimsbø, mens Katrine har vært stabilt god i hele høst. Vi er overbevist om at vi har funnet vårt målvaktsteam, og at de vil hjelpe til med å utvikle hverandre, sa landslagets assistenttrener, Mia Hermansson-Högdahl, da uttaket ble presentert tirsdag.

– Et riktig uttak

TV 2s håndballekspert, Randi Gustad, synes ikke vrakingen er spesielt overraskende.

– Landslagsledelsen har jo et luksusproblem når det gjelder målvakter, i den posisjonen er vi best rustet i verden. Jeg mener dette er et riktig uttak, sier hun.

Det begrunner hun slik:

– Lunde har sportslig vært best denne sesongen, mens Grimsbø og Solberg begge har slitt med småskader. Det sto mellom de to, og da valgte de Grimsbø, som egentlig aldri er blitt vraket. Hun har vært kontinuitetsbæreren blant keeperne og er en trygghet.

Et enkelt valg tror hun ikke det har vært.

– De har nok ventet til siste stund med å ta den endelige avgjørelsen. Grimsbø har vært god i det siste, så det har nok spilt inn, sier Gustad.

Tre streksspillere

En som får sjansen i VM er strekveteranen Heidi Løke, som ble mor for andre gang for fem måneder siden. Hun har vist god form i eliteserien etter fødselen og blir altså med til Tyskland.

Les også

Utenlandsk spillreklame kan kuppe OL-sendingene. Det bekymrer norsk idrett.

I TROPPEN: Storhamar-spiller Heidi Løke.

I tillegg til henne har landslagsledelsen også funnet plass til to andre streksspillere. Et uvanlig valg.

– Det kan være krevende å reise med en fem måneder gammel baby, så det er nok smart å ta med spillere som kan avlaste Løke. Men Norge pleier ikke å dra til mesterskap med tre streksspillere, sier Gustad.

De to spillerne som skal avlaste Løke er Kari Brattset og Vilde Ingstad.

Ingen Sulland

En formspiller som Linn Jørum Sulland er igjen utelatt fra den norske troppen. Eliteseriens toppscorer var sist med da det ble VM-gull i Danmark i 2015.

– Jeg tror ikke hun hadde forventet å være med heller. Men hun er eliteseriens toppscorer og har en skuddarm som hadde forsterket laget, sier Gustad, som håper at uttaket ikke har brent broer.

– Jeg håper at Sulland fortsatt ønsker å være en reserve, for hun kan bli hentet inn i løpet av mesterskapet. I EM i 2010 ble hun også vraket, men da kom hun før semifinalen og ble helt avgjørende, sier den tidligere landslagsspilleren.

Les også

Sulland storspilte mot Storhamar - nå vil hun til VM

Storfavoritt

Norge reiser til VM som storfavoritt. Hergeirsson kan sikre seg sin sjuende gullmedalje på ti forsøk i Tyskland. Han overtok etter Marit Breivik i 2009.

Norge spiller sine kamper i Bietigheim-Bissingen, rett vest for Stuttgart. Der venter Sverige, Polen, Tsjekkia, Ungarn, Polen og Argentina i puljespillet i løpet av bare sju dager.

De fire beste fra hver gruppe går til åttedelsfinaler. For Norges del spilles den og en eventuell kvartfinale i Leipzig.

VM arrangeres i perioden 1. – 17. desember med semifinaler og medaljekamper i Hamburg.

Her er hele troppen:

Stine Bredal Oftedal

Camilla Herrem

Nora Mørk

Veronica Kristiansen

Amanda Kurtovic

Sanna Solberg

Emilie Hegh Arntzen

Kari Brattset

Vilde Ingstad

Marit R. Jacobsen

Stine Skogrand

Helene Gigstad Fauske

Emilie Christensen

Heidi Løke

Kari Grimsbø

Katrine Lunde

Publisert: