VM-thriller i Vikersund endte med pallplass. Klarte ikke forsvare tittelen

Norge tok bronsen i lagkonkurransen takket være et sterkt siste hopp av Marius Lindvik. Slovenia vant suverent.

Marius Lindvik under VM i skiflyging i Vikersundbakken. Søndag tok han bronse i laghopp, sammen med Johann André Forfang, Daniel-André Tande og Halvor Egner Granerud
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Lørdag ble en kjempedag i Vikersund, sett med norske øyne. Solen skinte og området rundt bakken var fylt opp av tusenvis av mennesker. Vakrere kunne ikke en norsk vinterdag bli da Marius Lindvik toppet lørdagen med VM-gull i skiflyvning.

Men lagkonkurransen på søndag ble noe tøffere. Oppladningen til konkurransen ble ikke som forventet, og slovenerne ble for sterke.

Marius Lindvik, Johann André Forfang, Daniel-André Tande og Halvor Egner Granerud, var laget som skulle prøve å forsvare tittelen fra VM i Planica i 2020.

Nordmennene hoppet seg til medalje, men det ble dessverre ikke langt nok til gull.

– De kjenner på at de har lyst å gjøre det bra her. Man har ikke lyst å tape på hjemmebane, forklarer landslagssjef Clas Brede Bråthen.

– En spesiell situasjon

Robert Johansson pådro seg ryggsmerter fredag, og mistet dermed lagkonkurransen på søndag.

Inn på laget kom Halvor Egner Granerud. Han ble vraket til de individuelle konkurransene etter to mislykkede hopp i prøveomgangen torsdag.

Det hele gjorde landslagssjefen nervøs og usikker.

– Vi hadde forhåpninger om å være med å kjempe om medalje, selv om oppladingen ikke ble helt som forventet, forteller Bråthen til Aftenposten.

Men Granerud er absolutt ikke en hvilken som helst reserve.

– Vi setter inn nummer tre i world cup-sammendraget, så vi er privilegerte på den måten.

Bak etter første omgang

Første nordmann ut i lagkonkurransen var Forfang. Etter at samtlige nasjoner har sendt sin første mann ned bakken, lå Norge på en femteplass. Den største konkurrenten, Slovenia la seg inn på topp etter Petr Prevc hoppet 231 meter.

– Det er ikke noen god følelse, sa Forfang etter hoppet.

Tandes forsøk er heller ikke så langt som det burde være. Men Granerud hopper langt. Med et hopp på 219 meter var håpet om medalje ikke helt borte.

– Vi føler jo at vi har et bra lag, men slovenerne har virket ekstremt sterke, sier Bråthen.

Første omgang ender på en fjerdeplass. 7,2 poeng bak Østerrike på tredjeplass.

Solvenske Anze Lanisek feirer sammen med lagkameratene Timi Zajc, Domen Prevc og Preben Prevc etter å ha vunnet gull i lagkonkurransen i Verdensmensterskapet i skiflyging i Vikersundbakken.

Tett om pallplassene

Da andre omgang skulle i gang ledet Slovenia komfortabelt foran Tyskland, Østerrike og Norge som kjempet om pallen.

– Det er helt fantastisk å se på. Det er fire karer som er i flytsonen og gjør virkelig fine hopp. Man må bare beundre, sa hopptrener Alexander Stöckl om det slovenske laget.

Norge lå nærmere pallen enn i første omgang. Når halvparten av laget har hoppet, lå de kun tre poeng bak Tyskland som da lå på bronseplass.

Bedre ble det da Lindvik som siste mann ut hoppet et godt hopp på 228 meter. Dermed satt han press på Østerrike og Tyskland før sine siste hopp.

Østerrikeren Stefan Kraft innfrir ikke i siste hopp. Derfor går Norge forbi og sikrer pallplassen. Tyske Karl Geiger avslutter med et kjempehopp på 238 meter og hopper seg opp til sølvmedalje.

Det var jevnt mellom de tre lagene som kjempet om sølv- og bronsemedaljene. Til slutt sikret den ferske verdensmesteren Lindvik bronsen for Norge, knappe fem poeng bak Tyskland. Østerrike fikk den sure fjerdeplassen.

– Et fantastisk mesterskap

Det norske hopplandslaget reiser hjem fra VM i skiflyvning på hjemmebane med ett gull og en bronse. Landslagssjef Bråthen oppsummerer det hele som et fantastisk mesterskap.

– Det er det ingen tvil om. For oss er Vikersund helt unik.

Bråthen, som er Liverpool-supporter, sammenligner stemningen og atmosfæren ved Vikersundbakken med Anfield Road.

– Jeg har sagt det flere ganger, det må jo være litt den samme følelsen som spillerne får når de går ut på gresset på Anfield. Du føler deg ekstremt velkommen og verdsatt, skryter han.

Publisert: