Nederland har tapt fire av fem kamper etter VM-bronsen

— Hvis vi taper mot Latvia, gir det mening om jeg trekker meg, sier landslagssjef Guus Hiddink.

Arjen Robben og Nederland sliter for tiden. Her gestikulerer en frustrert Robben under treningskampen mot Mexico, som Nederland tapte 2-3.
  • Magnus Wikan
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Hvis vi taper mot Latvia, gir det mening om jeg trekker meg, sa Guus Hiddink etter tapet mot Mexico onsdag, ifølge The Guardian.

Det brenner under føttene på treneren som tok over det nederlandske landslaget etter sommerens VM-bronse. 2-3-tapet i treningskampen mot Mexico var det fjerde nederlaget på de fem kampene nasjonen har spilt etter at Hiddink igjen ble landslagssjef.

Nederland tok seg til VM-semifinalen i 1998 med fremragende spill under Guus Hiddink. Trenerprofilens andre periode som sjef for hjemlandets landslag ser så langt ut til å bli langt dårligere.

To av tapene har kommet i EM-kvalifiseringen, hvor «Oranje» allerede er seks poeng bak sine islandske og tsjekkiske overmenn. Det har satt laget i en utsatt posisjon før kveldens kamp mot Latvia.— Hiddink er under et voldsomt press, sier TV 2-kommentator og Nederland-sympatisør Øyvind Alsaker.

Unormalt

For å sette de oppsiktsvekkende resultatene i perspektiv: Før Hiddink overtok, var sist Nederland tapte en obligatorisk fotballkamp etter 90 minutter 17. juni 2012, da laget toppet en fryktelig EM-innsats med å tape mot Portugal.

Sist Nederland tapte en kvalifiseringskamp, både til VM og EM, var 11. oktober 2011, da Sverige slo Bert van Marwijks lag. Sist Nederland tapte to kamper i én og samme mesterskapskvalifisering var i kvaliken til EM i 2008. — Jeg har til nå tenkt på det som en klassisk hangover etter å ha nådd langt i et mesterskap, men situasjonen er blitt alvorlig. I et lite land som Nederland er landslagets prestasjoner svært viktig for nasjonens selvfølelse. De har lange fotballtradisjoner, sier Alsaker.

Og i Nederland er Hiddink blant dem som har fått høre det.

Trenerveteranen, som leder landslaget for andre gang i karrieren, fikk den utakknemlige oppgaven med å videreføre Louis van Gaals suksess i sommer. Det skulle han gjøre ved å finne tilbake til den tradisjonelle, balltrillende, nederlandske stilen, som forsvant under van Gaals ledelse.

Mangler stjerner

— Van Gaal tisset på arven, da han brøt en lang nederlandsk tradisjon under VM. Han spilte kynisk og med lav risiko. De forsvarte seg med tre stoppere og spilte direkte opp på de to stjernene på topp, som gjorde mye på egenhånd, sier Alsaker, og legger til:

— Det var den pragmatiske holdningen som ga resultater. VM-suksessen er utelukkende van Gaals fortjeneste, men han fikk kritikk i hjemlandet for måten han gjorde det på.

Alsaker mener van Gaal innså hva som er Nederlands egentlige problem: Denne generasjonen av nederlandske fotballspillere er rett og slett ikke god nok.

— Det nederlandske landslaget består av ni ordinære spillere og to stjerner, Arjen Robben og Robin van Persie, på topp, mener han.

- Gammeldags

Overgangen fra kynisme til romantikk har dermed ikke gått like smertefritt som planlagt. Uten verdensstjerner til å trekke i trådene på midtbanen, har det velkjente dynamiske angrepsspillet gått i stå.

Nederland er blitt enkle å avsløre, og mindre nasjoner, som Island og Tsjekkia, har hatt stor suksess med å legge seg bakpå og kontre de oransje i senk.

Tidligere stopperkjempe Ronald de Boer mener Hiddink må ta sin del av skylden. Hans romantiske tilnærming tilhører en svunnen tid, mener mannen med 67 landskamper.

— Hiddink har hatt en god karriere, men i mine øyne burde karrieren vært over. Han er 67 år og ideene hans er gammeldagse, sa de Boer til Sky Sports etter 0-2-tapet mot Island i oktober.

Alsaker tror også det er der treskoen trykker.

— Nederland må finne den riktige balansen mellom stil og mannskap. Van Gaal viste at tankegangen må endres om en skal få resultater. I en så stolt fotballnasjon som Nederland finnes det mange meninger, så det skal bli spennende å se hvordan de takler utfordringen.

FAKTA - Nederlands kamper etter VM:

Italia - Nederland 2-0, privatlandskamp

Tsjekkia - Nederland 2-1, EM-kvalifisering

Nederland - Kazakhstan 3-1, EM-kvalifisering

Island - Nederland 2-0, EM-kvalifisering

Nederland - Mexico 2-3, privatlandskamp

Les også

  1. Van Nistelrooy blir assistent for Hiddink

  2. Ekspert etter Island-bragden: - Den største seieren i vår fotballhistorie

Publisert:
  1. Internasjonal fotball

Mest lest akkurat nå

  1. Løpsk traktor knuste kjøkken på Tasta

  2. Nå skal Hellestø-familien bygge resten av Sola Airport Arena

  3. – Kan havarere privatøkonomien og komme i veien for drift av legekontor

  4. 10 kilo­meter tur­sti får nytt grus­dekke

  5. Prinsessen i sitt første statsråd – fikk feministisk bursdagsgave

  6. Tripic bytter drakt­nummer: – Skal ta opp arven