Europarekorden blir ikke godkjent: – Jeg angrer vilt på at jeg sprang

Sondre Nordstad Moen løp fredag kveld inn til ny europarekord i Kristiansand. Mandag fikk han vite at rekorden ikke vil bli godkjent.

I likhet med mange av sine konkurrenter i Stadionmila løp Sondre Nordstad Moen (i midten) med sko som ikke var godtkjent for baneløp.
  • Åge Harald Drangsholt
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

KRISTIANSAND: – Jeg angrer vilt på at jeg sprang, sier Sondre Nordstad Moen da Fædrelandsvennen forteller ham den nedslående nyheten på telefon midt på dagen mandag.

Helt siden før han fredag kveld løp 21.131 meter på 1-timesløpet på Kristiansand stadion, og med det slettet den 44 år gamle europarekorden til Jos Hermens med 187 meter, hadde han hatt i bakhodet at europarekorden ikke nødvendigvis kom til å bli godkjent.

Regelverket endret i sesongen

Da Fædrelandsvennen mandag ringer Det internasjonale friidrettsforbundet, eller World Athletics som det nå heter, bekrefter de Nordstad Moens frykt.

– Rekorden vil ikke bli godkjent. Skoene han brukte, er ikke i samsvar med reglene. Løperne ble informert om dette på forhånd, sier Yannis Nikolaou i World Atlethics’ medieavdeling.

Her er skoen som gjør at World Athletics ikke vil godkjenne Sondre Nordstad Moens europarekord.

Nordstad Moen løp med et par Nike Vaporfly-sko. Merket har vakt stor oppsikt i løpsmiljøet over hele verden og er blitt beskrevet som teknologidoping. Skoen har også gitt hodebry for World Atlethtics, som ikke helt har visst hvordan de skulle forholde seg til stadig flere skomerker med stor tykkelse på sålen. Dermed har regelverket vært uklart og er blitt endret underveis i sesongen.

For eksempel løp Nordstad Moen med de samme skoene da han satte europarekord på 25.000 meter på Bislett i juni. En rekord han ironisk nok fikk endelig godkjent samme dag han løp Stadionmila. Men mellom disse to løpene er regelverket blitt endret.

Vurderte å droppe løpet

Nike Vaporflys hemmelighet ligger i sålen. Den er designet for å gi utøverne maksimal styrke i hvert eneste steg. I forrige uke, to–tre dager før Stadionmila i Kristiansand, ble Norges Friidrettsforbund og Sondre Nordstad Moen informert om at sko med en såle på 25 millimeter eller mer likevel ikke vil bli godkjent i konkurranse på bane.

Samtidig er de godkjent for å løpe et gateløp på for eksempel 5 kilometer.

HER KAN DU LESE MER OM DE OMDISKUTERTE SKOENE:

Erlend Slokvik er toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund.

– Det har vært fryktelig mye styr frem og tilbake rundt World Atlethics’ regelverk. Men det vi forholdt oss til, var at skoene ville bli forbudt, men at det ville gjøres unntak frem til 1. desember. Men så, bare noen få dager før løpet, ble vi informert om at unntaket likevel ikke ville gjelde, sier en frustrert Erlend Slokvik, toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund.

Her kan du lese om regelverket de forholdt seg til.

Så da Nordstad Moen sto på startstreken fredag kveld, med såle over 25 mm, visste han godt at en eventuell rekord kunne bli underkjent.

– Kort tid før start hadde jeg bestemt meg for ikke å løpe. Samtidig hadde jeg trent målrettet mot dette løpet, slik sett var det dumt ikke å finne ut hva jeg var god for. Dessuten hadde arrangøren lagt veldig godt til rette for rekordforsøket, sier 29-åringen.

Les også

Lokale løpshåp leverte nye toppløp i Stadionmila

– Uprofesjonelt

Han forteller at det aldri var noe alternativ å stille i et europarekordforsøk med helt nye sko innfor regelverket.

– Jeg var på Juvasshytta (ved foten av Galdhøpiggen, red.anm.) da jeg fikk beskjeden. Da kunne jeg ikke bare hive meg rundt og løpe med helt andre sko når jeg hadde forberedt meg på de andre i to måneder. Det blir så uprofesjonelt. Dessuten kunne jeg også blitt skadet, sier trønderen.

– Tar dette glansen av prestasjonen din?

– Ja, den rekorden er nå glemt. Men jeg har hatt inntrykk av at den kom til å bli underkjent og har derfor ikke klart å glede meg over den. Det eneste positive som har kommet ut av dette, var at jeg fikk testet formen min. Men i ettertid skulle jeg heller ha byttet ut løpet med friskere bein, sier Nordstad Moen.

Publisert:
  1. Friidrett
  2. Sondre Nordstad Moen
  3. Sko

Mest lest akkurat nå

  1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

  2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

  3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

  4. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager

  5. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

  6. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt