Femmilshelten fra VM knust av russisk stjerne: – Noe av det største jeg har gjort

Aleksandr Bolsjunov hindret norsk seier da han spurtslo Hans Christer Holund på oppløpet under fellesstart med skibytte i Lillehammer lørdag.

Hans Christer Holund virket godt fornøyd med annenplass.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Etter skibytte rykket Holund raskt ifra og kun Iversen og russiske Aleksandr Bolsjunov klarte å holde følge med nordmannen. Like før mål snøt Bolsjunov nordmannen for seier og vant foran Holund og Iversen.

Det så lenge ut til å bli en ny maktkamp mellom Johannes Høsflot Klæbo, Iversen og Iivo Niskanen på lørdagens fellesstart med skibytte. Men selv om mannen i gult startnummer og Niskanen klemte til fra start i klassisk stil, klarte de ikke å gjøre noe med hverken Holund eller Bolsjunov i knallform.

– Det er noe av det største jeg har gjort. Jeg hadde en veldig god dag, sier Holund om annenplassen til NRK etter rennet.

Holund forsøkte samme taktikk som han brukte da han vant gull på femmila i Seefeld-VM i fjor. Han prøvde å riste av seg resten av feltet ved å sette opp tempoet omtrent halvveis. Lørdag holdt det til en sterk annenplass.

Aleksandr Bolsjunov sørget for russisk jubel på Lillehammer.

Finnen tok føringen

Iversen og Klæbo var bra plassert hele veien, men på den andre runden klarte Niskanen å skaffe luke til nordmennene, da han klemte til i motbakken. Duoen klarte allikevel å hente inn forspranget i utforkjøringen.

Hele sju nordmenn holdt følge med Niskanen i front, da løperne nærmet seg 10 kilometer.

Les også

Johaug parkerte rivalene. Da påpekte TV-kommentatoren en viktig detalj: – Så det aldri for fire år siden

Holund-show

Ved skibytte var det ni stykker i tetgruppen. Det var imidlertid Iversen som tok teten ut ifra stadion ved skibytte, tett etterfulgt av Klæbo og Niskanen.

Så viste Hans Christer Holund gode takter da han rykket fra og satt en støkk i resten av feltet. Både Niskanen og Klæbo så nordmannen kjøre ifra når kun Iversen og russiske Aleksandr Bolsjunov klarte å holde følge.

– Jeg hadde lagt en plan om å gå hvis jeg følte meg bra. Det gjorde jeg. Det var bare å gå og ikke se seg tilbake, sier Holund.

Ved neste passering var tet-trioen hele 27, 5 foran gruppen bak, anført av Klæbo. Videre fortsatte trioen å øke forspranget, og gruppen bak klarte ikke å svare.

I den siste motbakken måtte Iversen gi slipp da Holund og Bolsjunov rykket ifra, på toppen var nordmannen fem sekunder bak duoen i tet.

Like før mål rykket russeren fra nordmannen, og slo Holund på oppløpet.

– Jeg er litt irritert. Jeg var sliten i 29 kilometer. Jeg hadde en drøm om å prøve å vinne, men Holund kunne jo gått hele dagen, sier Iversen.

Martin Johnsrud Sundby forklarte hva som har plaget ham i sesongstarten.

Sundby sliter med ryggen

Martin Johnsrud Sundby har vært nærmest en skygge av seg selv denne sesongen – før i dag. Etter femteplassen på Lillehammer avslørte han at ryggen plager ham.

– Det har vært et gammelmannssyndrom. Jeg har dessverre hatt litt problemer med ryggen. Det er nedre korsrygg og en del problemer med signaler og nerver i beina som har stoppet meg. Da visner beina bort, sier han til NRK.

Den siste uken har han gjort en del tiltak for å prøve å løse ryggeproblemene.

– Det har hjulpet litt. Jeg slet voldsomt de første 10 kilometerne i dag, men det gikk seg til etter hvert, sier han.

Han har søkt hjelp fra lagkameratene Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth, som har slitt med ryggen tidligere.

– Dette ordner seg, men det kan ta litt tid. Det er ikke så alvorlig at jeg ikke får gå på ski, men det må være 100 prosent for å kjempe med de beste, sier han.

(©NTB/100 % Sport)

Publisert: