Norsk skiprofil måtte endre planene på grunn av smittefaren i Kina

Treningsleiren ble ikke helt som planlagt for Anita Moen og Torjus Børsheim.

Anita Moen trener kinesiske utøvere.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

En rekke nordmenn er engasjert for å trene kinesiske idrettsutøvere før OL i Beijing i 2022. To av disse er Anita Moen og Torjus Børsheim. Akkurat nå er Moen og Børsheim på treningsleir i Kina med 24 utøvere.

Oppholdet ble ikke helt som planlagt. Nå er de på anlegget i Bashang nordvest i Kina på ubestemt tid. Årsaken er spredningsfaren av coronaviruset (se fakta). Da vi snakket med Moen mandag i 20-tiden lokal tid, var hun i matsalen.

– Beskyttet

– Det er en storskjerm her, og alle følger med på nyhetene. Utøverne får ikke reise ut eller motta noe utenfra, og ingen får komme inn hit hvor vi har treningssamling. Vi er langt oppe i fjellene. Det er samme provins som Beijing, men det er ganske øde, så vi er ganske beskyttet der vi er, sier den tidligere OL-medaljøren.

Beskjeden om at de burde oppohlde seg på anlegget på grunn av smittefare, kom for to dager siden.

Bilde av anlegget i Bashang. – Det er ganske øde her, sier Anita Moen.
Her er Anita Moen på trening i Bashang sammen med en av de kinesiske utøverne.

– Det var synd da dette kom. Utøverne reiste ned rett før nyttår, og vi ble spurt om vi kunne komme ned midt i januar for å forberede dem på det kinesiske mesterskapet i februar. Nå er det utsatt, i likhet med mange andre mesterskap, sier Moen.

Coronaviruset, som anslagsvis har tatt livet av over 80 personer i Kina, ble oppdaget i starten av januar. Nå har det spredt seg til andre deler av landet, og også utenfor Kinas grenser.

Les også

Fra «ikke-idrett» til het og heftig. Klubbene takker herrelandslaget.

Uvisse

Moen vet ikke når de forlater Bashang.

– Planen var å forflytte seg til hovedstaden 30. januar og så til Norge 18. februar. Nå er dette utsatt, og vi vet ikke hva som skjer. Kanskje reiser vi hjem tidligere.

Les også

Norsk stortalent (18) ble juniorverdensmester: – Helt sykt

Torjus Børsheim og Anita Moen i Trysil.

– Alle blir der de er, det gjelder overalt. Det er flere landsbyer og byer hvor du ikke slipper hverken inn eller ut, sier Moen, som opplyser at alle er friske, og at treningshverdagen går som normalt.

– Det er en blanding av kunst- og natursnø vi går på, og det er ganske fint her, vi lir ingen nød.

Treningsområdet ligger nordvest i Kina. – Hvis du er glad i fjell, er det fint her. I dag holdt jeg på å kjøre på en hjort, sier Anita Moen.

Kinesisk OL-prosjekt

Utøverne hun og Børsheim har ansvaret for, har vært i Norden for å trene med tanke OL på hjemmebane om to år. De er hentet fra andre idretter for å se om de har talent med ski under føttene. Noen har trent i Trysil, andre i Meråker eller Finland.

Flere nordmenn er engasjert før mesterskapet, blant dem Ole Einar Bjørndalen og Tor Arne Hetland. Moen kjenner ikke til andre norske trenere som er i Kina akkurat nå, og mange kinesiske utøvere er igjen i Norge.

Anita Moen hjelper kineserne gjennom selskapet Trysil Consult AS, ifølge NRK.

– Jeg har trent dem siden 1. august 2018. Før den tid hadde de så vidt gått på rulleski. Mange av dem går veldig godt på ski nå, de er flinke til å jobbe.

Publisert: