Kontrakt med omstridt fotballtopp skaper trøbbel for Beckenbauer

Franz Beckenbauer lovet Jack Warner en rekke tjenester før VM-tildeling.

NYE MISTANKER: Tyskland ble tildelt VM i 2006 i Zürich i 2000. Her er FIFA-president Sepp Blatter sammen med Franz Beckenbauer (i midten) og Fedor Radmann fra den tyske søkerkomiteen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Franz Beckenbauer ledet arbeidet med å få VM til Tyskland i 2006. De siste ukene har den tyske fotballegenden vært i hardt vær etter en rekke anklager om skittent spill i forbindelse med VM-tildelingen.

Les også

Tysk magasin: - Tyskland jukset til seg VM med gigantbeløp

Tirsdag bekrefter visepresident i det tyske fotballforbundet Rainer Koch at Beckenbauer skrev under på en suspekt avtale få dager før avstemningen om 2006-VM i 2000. I kontrakten skal den omstridte og utestengte fotballtoppen Jack Warner, som var president i fotballforbundet i Nord— og Mellom-Amerika (CONCACAF), ha blitt lovet en rekke tjenester.

Det skal ikke ha blitt lovet direkte pengeoverføringer. Kontrakten skal imidlertid ha dreid seg om treningskamper, støtte til CONCACAF-trenere og billetter til VM-kamper, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Ber om Beckenbauer-forklaring

Koch forteller at Beckenbauer ikke hadde mandat til å inngå slike avtaler uten støtte fra styret i det tyske fotballforbundet. Han forteller også at det ikke er noen indikasjoner om at avtalen Beckenbauer signerte noen gang trådte i kraft.

Kontrakten ble skrevet fire dager før VM-avstemningen. Den vant Tyskland med én stemme mer enn Sør-Afrika, som senere fikk VM i 2010.

OMSTRIDT: Jack Warner.

I kjølvannet av alle anklagene om skittent VM-spill trakk Wolfgang Nierbach seg mandag som Tysklands fotballpresident. Koch og Reinhard Rauball er midlertidige ledere av organisasjonen.Rauball mener kontrakten kan bli sett på som et bestikkelsesforsøk, uavhengig av om den trådte i kraft eller ikke.

Nå ber fotballtoppene om at Beckenbauer, som er under etterforskning av FIFAs etiske komité, letter på sløret.

— Vi ber ham om å forklare nærmere hva som har skjedd, sier Koch.

En rekke anklager

Warner er utestengt fra FIFA og siktet for korrupsjon av amerikanske myndigheter, som ønsker ham utlevert fra Trinidiad og Tobago.

Det er de siste ukene kommet en rekke anklager mot den tyske søkerkomiteen. Blant annet er det blitt hevdet at komiteen opprettet et bestikkelsesfond for å kjøpe VM.

Beckenbauer har benektet at stemmer ble kjøpt.

– For å få et finansieringstilskudd fra FIFA, fulgte vi et forslag fra FIFAs finanskomité som vi i dag ser at burde vært avvist. Som president for søkerkomiteen tar jeg det fulle ansvaret for denne feilen, forklarte han i oktober.

Publisert: