Trøndelags ukjente supertalent: - Målet er å bli verdens beste

Om tre år håper Anne Dorthe Ysland (19) å hamle opp med de aller beste i verden. Enn så lenge får hun nøye seg med å slå norgeseliten.

– Full klaff. En smørblid Anne Dorthe Ysland vant både tempo og fellesstart i seniorklassen i norgescupen på Stjørdal. Foto: Christine Schefte

Publisert: Publisert:

– Det ble full klaff i helga.

Det sier 19-åringen fra Melhus til Adresseavisen søndag kveld.

Da hadde Ysland akkurat syklet seg ned etter fellesstarten i norgescupen på Stjørdal. Vel vitende om at alt ble som hun håpet: Lørdag vant Ysland den 13 km lange tempoen med 35 sekunder. Før hun søndag satte inn det avgjørende rykket 300 meter fra mål, etter over ti mil på veien. Dermed sopte hun inn nok en seier.

Brutal overgang

- Jeg hevdet meg i seniorklassen også i fjor, så jeg var veldig gira på å vise at jeg har tatt et nytt steg. Det fikk jeg gjort, smiler Ysland, som et aldri så lite understatement.

Det sies nemlig at overgangen fra junior til senior er brutal i sykkel. Men så sies det også at Ysland er et talent utenom det vanlige.

For 2021 er hennes første sesong som senior. Og selv om noen av World Tour-rytterne ikke var med på Stjørdal, var 19-åringens to seire bunnsolide.

Sterk. Ysland leverte et rykk ingen kunne svare på 300 meter fra mål. Dermed vant hun dobbelt på Stjørdal i helga. Foto: Christine Schefte

Reserve i OL

Med seirene økes også forventningene. Både til NM om halvannen uke, og til u23-EM i høst.

Går ting etter planen, sykler tenåringen også VM for Norge mot slutten av sesongen.

Og, sånn for å understreke: I Tokyo-OL har Norge kun to plasser, som er øremerket de erfarne World Tour-rytterne Stine Borgli og Katrine Aalerud.

Men skulle det bli behov for reserve, er melhusbyggens navn på lista.

– De har trent i flere år for OL, med tanke på de spesielle forholdene, sier Ysland, og tenker både på trasé og klima.

– Men skulle jeg få sjansen, ville det selvsagt vært en kjempeartig erfaring.

Håndball, fotball og langrenn

Anne Dorthe Ysland er historien om lillesøsteren i «sykkelfamilien på Melhus».

Faren Dag Erik syklet da han var ung, storebror Erik sykler også, og ble for øvrig nummer åtte på tempoen lørdag.

Anne Dorthe tenkte på sin side lenge på å satse håndball. I tillegg hadde hun gått på ski, spilt fotball og ishockey. Det var derfor først som 15–16-åring at hun bestemte seg for å gå «all in» på sykkel.

– Jeg deltok i ritt også som liten, og var blant annet med i seksdagersritt i Sverige fra jeg var ti år. Men det var vel i den alderen det åpnet seg muligheter, som juniorlandslag og slikt. Da bestemte jeg meg for å satse alt, sier hun, som går siste året på sykkellinja ved Melhus videregående.

Midt i feltet. Fellesstart under norgescup-helga i Stjørdal. Ysland i gult midt i feltet. Foto: Christine Schefte

Årets talent 2019

Og «all inn» har gitt resultater allerede. Gjennom gode prestasjoner for Gauldal SK ble Ysland i 2019 kåret til årets talent i norsk sykkelsport. Da var hun 17.

I fjor fulgte hun opp med å være suverent beste junior i landet, og ble også nummer to i et temporitt i norgescup for seniorer.

Denne vinteren har hun selv tatt steget opp på seniornivå, og sykler i dag for det eneste norske profflaget på damesiden, Coop-Hitec.

Og med tanke på den normalt store overgangen fra junior til senior vekket Ysland oppsikt da hun lenge hang med teten i det tradisjonsrike «Flandern rundt» i vår.

Den siste uka har hun deltatt i et etapperitt i Tyskland, før hun dro til Stjørdal.

– Offensiv og reflektert

– Man vet ikke helt hva man møter det første året som senior, så det er vanskelig å sette seg for store resultatmål for 2021, sier trener og lærer ved skolen på Melhus, Lorents Ola Aasvold.

Men:

– Anne Dorthe er en ganske offensiv og reflektert 19-åring, med klare ambisjoner. Og om man sammelikner med dagens beste i verden, og ser på da de var 19 år, så er hun godt i rute. Veldig mye skal klaffe for at hun blir best i verden, men hun har noen ferdigheter som gjør at det kan være aktuelt å tenke i de baner, legger treneren til.

Støtteapparatet: I tillegg til trener Aasvold og apparatet rundt laget Coop-Hitec er pappa Dag Erik viktig del av teamet. Det er også broren Erik, som også selv er syklist. Foto: Christine Schefte

– Alltid hatt store mål

Det gjør også Ysland selv. For full satsing er full satsing:

– I NM bør jeg kunne kjempe om medalje. I u23-EM håper jeg å bite godt fra meg, mens VM også er et stort mål. Å kunne bli tatt ut, og bidra til at Norges kaptein skal gjøre det best mulig, sier hun.

For ennå må 19-åringen tåle å være hjelperytter ved de store anledningene. Akkurat som i etapperittet i Tyskland for et par uker siden, for Coop-Hitec, hvor hun trives godt.

– Men målet er å ta nye steg hele veien. Innen tre år kanskje jeg hamler opp med de beste i verden, sier hun.

– Så målet er én dag å bli best i verden?

– Ja. Det er jo det. Jeg har alltid hatt store mål og drømmer. Så må man sette seg realistiske mål på veien mot de store drømmene. Men jeg ofrer alt, sier hun.

Publisert:
  1. Sykkel
  2. Stine Borgli

Mest lest akkurat nå

  1. Elevar frå Finnøy byter til kristen privatskule på grunn av mistrivsel

  2. Laget fikk tung beskjed. Like etter smalt det igjen: – En sjokkopplevelse

  3. Studie: Også Pfizer-vaksinen kan gi økt risiko for blodpropp

  4. Situasjonen er ute av kontroll, sier Dyrebeskyttelsen

  5. Grupper på 500 skal lage folkefest i Melsheia

  6. Dette skjer i OL fredag 30. juli: Norges største stjerne skal i aksjon