Kapteinen om det norske EM-laget: – Det har ikke alltid vært så harmonisk

Da Stine Bredal Oftedal fikk kapteinsrollen på håndballandslaget, var hun stolt og skremt på samme tid.

Stine Bredal Oftedal står frem som et godt forbilde, mener de andre spillerne på laget.
Publisert: Publisert:

Kort om saken:

  • Håndball-EM starter torsdag.
  • Norge møter Polen klokken 20.30.
  • Mesterskapet vises på TV3 og Viaplay

icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Nå skal hun igjen gå foran og lede landslaget i et mesterskap.

Åpningskampen mot Polen torsdag kveld er bare starten på det som totalt kan bli åtte kamper frem til 20 desember.

Veien dit blir uansett ikke bli lett.

Når spillerne løper inn i en nesten folketom Sydbank Arena, er Norges kaptein konsentrert. Hun hører på «Ja, vi elsker» og synger litt med, men vil aller helst komme i gang. Først da forsvinner nervøsiteten. De andre på laget tenker akkurat likt.

Kapteinen har like før samlet spillerne rundt seg:

Nå er det på tide å vise at vi har trent. Gå ut på banen og få noe igjen for alt arbeidet. Og nyt det!

Så blåses det i fløyta.

Stine Bredal Oftedal er tøff selv, men det har hun måttet lære. Det var ikke slik i starten.

Mye å tenke på

Nittedølen begynner å få trening i det å være en slags sjef i laget.

– Den rollen innbefatter veldig mye. Særlig når man har et landslag med lange tradisjoner i å gjøre det bra. Det var store sko å fylle da jeg tok over, sier Bredal Oftedal.

Forgjengeren var veteranen Karoline Dyhre Breivang, som skal være i TV3s studio og følge kampene på TV-skjermen. Bredal Oftedal innrømmer at overgangen var tøff.

– Jeg følte at jeg gikk fra å være hun unge junioren til plutselig å spille mye i kampene. Og det i en tid da det skjedde mye på landslaget. Det var en samling av svært rutinerte spillere, og så fikk jeg være med Karo og prøve meg. Det var god skolering og førte til at jeg løftet meg den dagen det var min tur.

Les også

Norge advarer: – Har vært flink til å snakke ned laget

Får gode skussmål

– Stine utfører rollen eksemplarisk. Hun tar tak i det som trengs å bli tatt tak i og er flink til å skape trygghet i gruppen, sier kantspiller Sanna Solberg-Isaksen.

30-åringen opplyser at det kan være noen som murrer litt hvis de ikke får spille, men da er lagvenninnene der for hverandre.

– Det er viktig, slik at man da kommer seg litt ovenpå.

Lynvingen forteller at kapteinsteamet fikser det meste. Det består foruten Bredal Oftedal av Camilla Herrem – og Kari Brattset Dale som tillitsvalgt.

Herrem føler seg ikke overarbeidet som megler i laget. Men også hun sier at noe kan gi gnisninger over tid.

– Det er hvis noen irriterer seg over noe uten å ta det opp, forklarer Herrem.

Camilla Herrem er en veteran i laget. Hun stortrives i en gjeng som fikser opp i det meste hvis det skulle være noen uløste konflikter.

Valgt som den beste

Stine Bredal Oftedal må uansett også passe på seg selv. Og det hun skal gjøre på banen. Proffen i Györ er kåret til verdens beste spiller. Men akkurat det mener 29-åringen ikke er mye å hvile på. Fortsatt er det hard trening som gjelder, sette seg nye mål, ta de utfordringene som måtte komme. Også når hun skal lede et lag med mange forskjellige typer.

– Det har ikke alltid vært så harmonisk som nå, sier bakspilleren.

Hun tenker også på de vanskelige situasjonene der medspillere får liten spilletid. For enkelte blir det kanskje bare benken eller tribunen.

– Alle vil jo spille så mye som mulig, sier hun.

Da må kapteinsteamet trøste og bære så godt de kan. For innerst inne forstår alle hvorfor det må bli slik. Og Bredal Oftedal skjønner det veldig godt. Hun var selv en spiller som ikke ble foretrukket de første årene på landslaget.

– Som kaptein får du sikkert mange betroelser. Må du være hobbypsykolog?

– Nå har vi med oss ordentlige psykologer også, men det er visse ting som jeg tar individuelt med spillerne andre steder. Jeg har en rolle i det få folk til å føle seg bra.

I denne gjengen må alle stå opp for hverandre.

Må tenke på alle

Bredal Oftedal forteller at hun har samtaler om småting noen ganger, men også med spillere som føler at de sliter. Og hun vet hvor hardt det kan være ikke å bli tatt ut til mesterskap, hvis en spiller har gitt alt for det.

– Da er det delvis min rolle å trøste. Jeg pleier å sende en melding. Det med uttak av lag er en spesiell prosess. Jeg er glad for at trenerne har den oppgaven.

– Hva har du lært av å være sammen med så mange ulike typer?

– Det er den tingen jeg føler jeg har vokst mest på, men også det jeg synes er mest utfordrende. Vi er mange individer som jager mot det samme. Vi må respektere at vi er forskjellige. Noen ganger har det vært vanskelig. Nå er det ganske harmonisk, men det er visse ting som kan misforstås. Noen er mer rett frem enn andre. Jeg må være den objektive.

Det sjefen på banen liker så godt med sine medspillere, er at de gir alt når det gjelder. Ingen skal ta lett på kampen mot Polen, selv om Norge på papiret er mye bedre.

Så er det likevel alltid noen usikkerhetsmomenter. Korona, sykdom og skader kan ødelegge. Og ikke minst det faktum at Norge har havnet utenfor pallen i de to siste mesterskapene.

– Vi har ikke lyst til å gå glipp av medalje igjen. I fjor i VM var vi veldig nærme. Det var bittert da det ikke gikk. Det som er fint, er at når man ikke lykkes, blir vi nødt til å bli enda mer kritiske. Jeg mener at vi har løftet oss frem mot EM, sier Norges kaptein.

Publisert: